Monday, October 24, 2016

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΙΛΑ ΕΘΝΟΠΡΕΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΙΛΑ ΕΘΝΟΠΡΕΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

“Θα είναι απαράδεκτη μια συμφωνία η οποία θα ανεβάζει πέραν του 25% το ποσοστό εδάφους που θα παραμείνει στην κοινότητα που ήταν το 18% του πληθυσμού, ανέφερε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Θα αποτελεί, είπε, ύβρη και κοροϊδία εάν παρουσιαστούν προτάσεις για ποσοστό που να μην έχει ουσιαστική διαφοροποίηση από το σχέδιο Ανάν, βάσει του οποίου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση βρισκόταν το 29% του εδάφους.

Εάν παρελπίδα, υπογράμμισε, επιχειρήσουν να επιβάλουν στο Κυπριακό τα δικά τους συμφέροντα, και ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν το απορρίψει, τότε η Εκκλησία θα καλέσει το λαό να πει ακόμα ένα «όχι» σε αυτούς που δεν ξέρουν παρά μόνον τα στυγνά τους συμφέροντα.

Επιτέλους, πρόσθεσε, πρέπει να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας.”

Συγχαίρουμε θερμά και υικά τον Μακαριότατο Κύπρου επειδή μιλά ευθαρσώς και εκφράζει το φρόνημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνισμού της Κύπρου για το εθνικό μας θέμα.

Πολύ ορθά πράττει ο Μακαριότατος και οριοθετεί τις κόκκινες γραμμές λύσης του Κυπριακού και πολύ ορθά πράττει να προειδοποιεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μη φέρει προς έγκριση απαράδεκτο σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Σε εναντία περίπτωση ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου διαβεβαιώνει ότι η Εκκλησία θα καλέσει το λαό να απαντήσει με ένα νέο ηρωικό όχι σε όποια διχοτομική λύση προταθεί. Και είναι βέβαιο ότι ο λαός -το ποίμνιο της Εκκλησίας- θα ακούσει τη φωνή των ιεραρχών του και θα απορρίψει -όπως συνέβηκε και με το σχέδιο Ανάν- οποιαδήποτε διχοτομική λύση που θα έχει σαν τελικό στόχο την πλήρη Τουρκοποίηση της Κύπρου.

Το πιο πιθανόν, όμως, είναι ότι οι συνομιλίες δεν θα καταλήξουν σε λύση επειδή η Τουρκία αποκλείεται να κάνει τις στοιχειώδεις έστω αναγκαίες υποχωρήσεις για να βρεθεί λειτουργική λύση του Κυπριακού οπότε και δεν θα χρειαστεί να γίνει οποιονδήποτε δημοψήφισμα.

No comments:

Post a Comment