Thursday, October 20, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΣΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΣΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος, και ο Σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας επισκέφθηκαν τη Μ. Βρετανία με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 300 χρόνια της παρουσίας της Εκκλησίας της Ρωσίας στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Η πατριαρχική επίσκεψη μας γέμισε θλίψη επειδή είχε όλα τα στοιχεία που αποκαρδιώνουν τους πιστούς. Πολλή εκκοσμίκευση, πολλή επίδειξη κοσμικής ισχύος, οικουμενιστικό φρόνημα και αρχηγικές τάσεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Κύριλλος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τη βασίλισσα της Αγγλίας. Απορεί κανείς γιατί επεδιώχθη μια τέτοια συναντηση! Τι δουλειά έχει ο Πατριάρχης της Ρωσίας με την Αγγλίδα Μονάρχη; Η συνάντηση απλά εξέπεμψε μήνυμα εκκοσμίκευσης και υπογράμμισε την κοσμική ισχύ που συνοδεύει το πατριαρχικό αξίωμα στη Ρωσία κάτι που απάδει σε ορθόδοξο κληρικό.  

Ακολούθως ο Μακαριότατος Μόσχας οργάνωσε δεξίωση σύμφωνα με τα κοσμικά πλαίσια στην οποία παραβρέθηκαν κορυφαίοι εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων όπου και τονίστηκε η ανάγκη κοινών ποιμαντικών παραστάσεων της Εκκλησίας της Ρωσίας με τους Αγγλικανούς και άλλους ετερόδοξους για να επιτευχθούν εγκόσμιοι στόχοι.

Οι ίδιοι στόχοι τονίστηκαν με μεγαλύτερη έμφαση κατά τη συνάντηση του Μακαριότατου Μόσχας και της συνοδείας του με τον Αγγλικανό Πριμάτο Τζιάστιν Γουέλμπι.

Ένα άλλο στοιχείο που δημιούργησε αλγεινές εντυπώσεις είναι η αρχηγική εμφάνιση του Ρώσου Πατριάρχη στη Μ. Βρετανία. Συμπεριφερόταν λες και ήταν ο αρχηγός της Ορθοδοξίας που κανόνιζε ειδικές σχέσεις με τους ετερόδοξους. Η επίσκεψη του Μακαριότατου Μόσχας έρχεται σαν συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον Πάπα Φραγκίσκο με τον οποίο υπέγραψε κοινή διακήρυξη που περιέχει πολλά απαράδεκτα στοιχεία εξ απόψεως ορθοδόξου. Σύντομα, μάλιστα, θα διοργανωθεί στη Ρωσία συνέδριο της Εκκλησίας της Ρωσίας με τους Ευαγγελικούς Προτεστάντες για να επιδιωχθούν και πάλιν εγκόσμιοι στόχοι.

Πολύ μας θλίβουν ο Πατριάρχης Κύριλλος και η Εκκλησία της Ρωσίας εξαιτίας του οικουμενιστικού πνεύματος και της εκκοσμίκευσης που επιδεικνύουν.

No comments:

Post a Comment