Thursday, October 27, 2016

ΑΣΤΟΧΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ


ΑΣΤΟΧΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μετά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πολλοί Μητροπολίτες κάνουν παρεμβάσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών και τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας και επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος.

Πρώτα αναγνωρίζεις τον εχθρό, ύστερα τον ονοματίζεις και μετά καταστρώνεις σχέδιο για να τον αποκρούσεις.

Γι’ αυτό καθόλου δεν ωφελούν, αλλά αποπροσανατολίζουν, δηλώσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη ότι το μάθημα των Θρησκευτικών και οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας έχουν σαν εχθρό τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή το κόμμα αυτό χαρακτηρίζεται από μαρξιστικές αγκυλώσεις.

Καθόλου δεν βοηθούμε, επομένως, την κατάσταση αν λέμε ότι πρέπει να ψηφίζουμε προσωπικότητες φιλικά διακείμενες προς την Εκκλησία από όλους τους πολιτικούς χώρους επειδή δήθεν όλοι οι πολιτικοί χώροι είναι το ίδιο.

Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Είναι ορθή βεβαίως η παρατήρηση ότι δεν υπάρχουν χριστιανικά κόμματα αλλά είναι επίσης ορθή η θέση ότι δεν έχουν όλα τα κόμματα τις μαρξιστικές αγκυλώσεις που διακρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως απόδειξη των όσων λέμε αναφέρουμε ότι ο κ. Φίλης ήρθε δεύτερος σε ψήφους στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μόνον και μόνον επειδή θεωρήθηκε δεινός πολέμιος της Εκκλησίας.

Τα αστικά κόμματα που δεν διακατέχονται από μαρξιστικές αγκυλώσεις έχουν βεβαίως κοσμικό χαρακτήρα. Δεν είναι χριστιανικά κόμματα. Η Εκκλησία, όμως, πρέπει να τα προσεταιριστεί αν θέλει να περάσει τις θέσεις της για το μάθημα των Θρησκευτικών και να διατηρήσει το σημερινό καθεστώς των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας.

Ως εκ τούτου είναι μεγάλο λάθος η τήρηση ίσων αποστάσεων έναντι όλων των κομμάτων και η αντίληψη ορισμένων ιεραρχών ότι όλα τα κόμματα είναι εξίσου επικίνδυνα για την Εκκλησία.

Ας μη επαναλάβουμε το λάθος που έγινε στις δύο πρόσφατες εθνικές εκλογές όταν αφελώς πολλοί χριστιανοί προώθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε τα σημερινά προβλήματα.

Η Εκκλησία χρειάζεται συμμάχους στον πολιτικό κόσμο για να κατορθώσει να διατηρήσει ορθόδοξο το μάθημα των Θρησκευτικών και εν ισχύ τις σημερινές σχέσεις συναλληλίας Εκκλησίας και Πολιτείας.

No comments:

Post a Comment