Monday, October 24, 2016

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ …


ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ …

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου ε.έ. τρεις επίσκοποι συλλειτούργησαν στην (πολωνόφωνη) εκκλησία του Γενεθλίου της Θεοτόκου των Βρυξελλών. Πρόκειται για τον μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, τον μητροπολίτη Βελγίου (του Οικουμενικού Θρόνου) κ. Αθηναγόρα και τον επίσκοπο του Πατριαρχείου Γεωργίας για το Βέλγιο κ. Δοσίθεο. Μαζί τους συλλειτούργησαν και ιερείς του Οικουμενικού Θρόνου, Έλληνες και ένας Φινλανδός, του Πατριαρχείου Μοσχας, όπως κι ο Πολωνός προϊστάμενος του ναού. Απουσίασαν όμως ετερόδοξοι … 

Μιλώντας, μετά το πέρας της λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ανέφερε, συν τοις άλλοις, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έφερε σαν παράδειγμα την πολωνόφωνη ενορία των Βρυξελλών (που υπάγεται στο οικουμενικό Πατριαρχείο) σαν μοντέλο προς επίλυσιν του προβλήματος της Ορθοδόξου Διασποράς. Η αναφορά του Παναγιώτατου έγινε τον παρελθόντα Ιούνιο στο Κολυμβάριο, κατά την εκεί Σύναξη των Δέκα Προκαθημένων και των συνοδειών αυτών. 

Η ενότητα των απανταχού Ορθοδόξων φαίνεται εν πρώτοις και κυρίως κατά τη Θεία Λειτουργία. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτη κάθε προσπάθεια μυστηριακής κονωνίας μετά των εκτός της Εκκλησίας ετεροδόξων (ήγουν των οιωνδήποτε αιρετικών). Η διακήρυξη του Κολυμβαρίου περί «ετεροδόξων Εκκλησιών» είναι και ανωφελής και μάταια διότι, εφόσον εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει (μεταξύ ημών και αυτών) «εις Κύριος, μία πίστις, εν βάπτισμα», είναι, εκτός από παντελώς απαράδεκτος ορθόδοξως, και άκρως επικίνδυνος. 


Τώρα αναφορικά με τα διαδραματισθέντα στο Κολυμβαριο και δη τα περί Διασποράς αποφασισθέντα, το αποτέλεσμα υπήρξε ως γνωστόν, σχεδόν μηδενικό. Το προβλημα της Διασποράς ΔΕΝ επιλύθηκε κι η «λύση» των επισκοπικών κατά χώραν συνελεύσεων δεν λέει τίποτε άλλο, παρά ότι το πρόβλημα υφίσταται. Φυσικά δεν συμφωνούμε με την άποψη του Πατριαρχείου της Μόσχας, ούτε και με την υπ’ αυτού ερμηνεία του 28ου κανονος της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, πολλώ δε μάλλον με τον μεγαλορωσσικό εθνοφυλετισμό. Όμως η Ορθοδοξία μας ΔΕΝ πρέπει να εξαντλείται σ΄ένα ιερό κανόνα μόνο. ΟΛΟΙ οι ιεροί κανόνες έχουν το αυτό κυρός, αν θέλουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας.

No comments:

Post a Comment