Sunday, October 2, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΠΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΠΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει ακάθεκτος την επέλασή του ανά τας ρύμας και τα αγυιάς του κόσμου, στην προσπάθειά του να εδραιωθεί ως ο θρησκευτικός πλανητάρχης, ως ο εις και μόνος. Αυτή τη φορά βρέθηκε στα μέρη του Καυκάσου και δη στη Γεωργία. Βλέπετε η ιδιότητά του ως αρχηγού κράτους του ανοίγει όλες τις πόρτες. Έτσι, μαζί με την πολιτική ηγεσία, ο Καθολικός και Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας έσπευσε στο αεροδρόμιο της Τυφλίδος για να υποδεχθεί τον αιρεσιάρχη. Τι γύρευε Ορθόδοξος Προκαθήμενος στην παπική υποδοχή και ποιο καλό μπορεί να κερδίσει από την παπική επίσκεψη; Αδυνατώ να βρω λύση, ούτε δικαιολογία. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι Ορθόδοξοι διαμαρτυρήθηκαν, και καλά κάνανε, στο αεροδρόμιο μόλις ο κακόφρων Παπάς πάτησε τα χώματα της Χώρας. 

Το ίδιο ατελέσφορη υπήρξε η συνάντηση του Γεωργιανού Προκαθημένου με τον Πάπα στο Πατριαρχικό Μέγαρο. Κοσμικού τύπου φιλοφρονήσεις και τίποτ’ άλλο. Η παπική φιέστα (μίσα) στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Λοκομοτίβ Τυφλίδος έδειξε μερικές αλήθειες: 
α.) Ότι ο παπισμός δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο ένα ασήμαντο ποσοστό των Γεωργιανών, μόλις το 3%. 
β.) Ότι οι Γεωργιανοί με μια δεύτερη διαμαρτυρία έξω από το γήπεδο ότι δεν ενθουσιάστηκαν καθόλου με τα παπικά τερτίπια, ούτε την αβροφροσύνη της ηγεσίας τους. 

Το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Ηλίας δεν τόλμησε να παρουσιαστεί στις παπικές λατρευτικές  εκδηλώσεις φανερώνει ότι οι διαμαρτυριές των Ορθοδοξών δεν έγιναν εις μάτην. 

Ο Οικουμενισμός δεν κέρδισε τίποτε στα μέρη του Καυκάσου. Συμπληρωματικά κανένας Ορθόδοξος επίσκοπος ΔΕΝ πάτησε το πόδι του στην παπική λειτουργία. Φαίνεται οι εκεί επίσκοποι λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι οι συμπροσευχές με αιρετικούς απαγορεύονται. Δεν ζήλωσαν τη δόξα του επισκόπου  Βόστρων, του κλίματος του Πατριαρχείου  Ιεροσολύμων, που αντί να πάει σε Ορθόδοξη  εκκλησία να προσευχηθεί ή να λειτουργήσει Κυριακή μέρα, έσπευσε στο γήπεδο όπου ο Πάπας τέλεσε παπική λειτουργία στη Λευκωσία της Κύπρου. 

Ο πάπας Φραγκίσκος, μεταξύ άλλων, διακήρυξε ότι με υπομονή, εμπιστοσύνη και διάλογο θα γεφυρωθούν οι ιστορικές διαιρέσεις. Κούφια λόγια, χωρίς αντίκρυσμα. Αν ο Παπισμός δεν αποπτύσει κι αποστραφεί τις πολλές  παραχαράξεις του Ευαγγελίου οι διάλογοι κι οι επισκέψεις δεν οδηγούν πουθενά. Δεν αντιπροσωπευούν παρά μόνο βεγγαλικά, που φωτίζουν προς στιγμή τον ουρανό, για να τα διαδεχθεί και πάλιν το σκοτάδι.

No comments:

Post a Comment