Thursday, December 15, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - Α. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΙΛΙΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_________


Ανδρέα Ν. Παπαβασιλείου, Διδάκτορα Θεολογίας, Αληθινή Σοφία (Από άποψη Θεολογική - Κοινωνιολογική), Λευκωσία 2010, σσ. 582.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Μεγαλειώδης δερματόδετος τόμος εξαιρετικής εκτυπωτικής καλαισθησίας είναι το βιβλίο “Αληθινή φιλία” του γνωστού - πέραν των συνόρων της Κύπρου - Διδάκτορος της Θεολογίας κ. Ανδρέα Παπαβασιλείου, πρώην επιθεωρητού των Θρησκευτικών στα σχολεία Μέσης Παιδείας και συγγραφέα πολλών περισπούδαστων βιβλίων και μαχητικών άρθρων.


Το βιβλίο είναι καρπός πολυετούς και πολύμοχθης προσπάθειας και έχει άρτια επιστημονική πληρότητα και ιστορική κατοχύρωση. Το πλήθος των πολλών εκατοντάδων υποσημειώσεων δείχνουν το εύρος της θύραθεν και θεολογικής δεξαμενής σκέψης από την οποία αντλεί ο συγγραφέας για να συνθέσει το έργο του.


Το βιβλίο αναπτύσσει το θέμα της φιλίας από Θεολογική και κοινωνιολογική άποψη. Είναι βέβαιο ότι η επιστημονική επάρκεια και η αναλυτική επεξεργασία του θέματος που πραγματοποιεί ο συγγραφέας θα καταστήσουν το έργο του μόνιμη πηγή αναφοράς για όσους ασχοληθούν με το θέμα.


Ο καλός συγγραφέας χωρίζει το βιβλίο του στις ακόλουθες ενότητες:


1.) Γενική προσέγγιση της φιλίας,

2.) Πνευματολογικά στοιχεία της φιλίας,

3.) Αληθινή και ψευδώνυμη φιλία,

4.) Είδη της φιλίας, και

5.) Ονομαστές φιλίες


Στον επίλογο του βιβλίου του ο συγγραφέας κάνει αυτοκριτική των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της εργασίας του και εξάγει τα γενικά συμπεράσματα του έργου. Ακολουθούν αναλυτικό ευρετήριο ονομάτων και η εργογραφία του πολυγραφότατου Διδάκτορος κ. Ανδρέα Παπαβασιλείου.

No comments:

Post a Comment