Sunday, December 11, 2011

ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΑΠΕΙΛΗ


ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΑΠΕΙΛΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Αν τυχόν υπήρχαν μικρόνοες οι οποίοι δεν αντελήφθησαν πού το πήγαινε η Εκκλησία της Ρωσίας με τα ...γενέθλια του Πατριάρχη Κύριλλου ελπίζω να μην κανουν το ίδιο εγκληματικό λάθος και μετά την συνέντευξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στο πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων “Ρομφαία”.


Ο Σεβασμιότατος κ. Ιλαρίωνας ούτε που μπήκε στον κόπο να μασήσει τα λόγια του. Ή θα διατηρηθεί η αρχή της ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων στις Πανορθόδοξες Συνόδους διακήρυξε - τουτέστιν το Πατριαρχείο Μόσχας θα διατηρήσει το βέτο για όλα τα θέματα - είτε αν ο Παναγιότατος συγκαλέσει Πανορθόδοξη Σύνοδο με την αρχή της πλειοψηφίας η ενότητα της Ορθοδοξίας θα διατρέξει έσχατο κίνδυνο.


Εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν κατανοούν τι λέγει ο Σεβασμιότατος με την απροκάλυπτη αυτή απειλή; Αν υπάρχουν τότε αλίμονον στην ενότητα της Εκκλησίας. Αν από την άλλη όλοι κατανοούν τι λέγει με τόση σαφήνεια ας ρίξουν αδίστακτα στον κάλαθο των αχρήστων την ιδέα σύγκλησης Πανορθοδόξου Συνόδου. Μόνον συμφορών πρόξενος μπορεί να αποβεί για την Ορθοδοξία.


Παραθέτουμε στη συνέχεια το απόσπασμα της συνέντευξης του Σεβ. Βολοκολάμσκ που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ


===========


ΕΡΩΤΗΣΗ κ. ΠΟΛΥΓΕΝΗ:

Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνάξεως γίνεται αναφορά και στην έκφραση κοινής θέσης των Προκαθημένων ότι θα πρέπει στην προπαρασκευαστική διαδικασία για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, αλλά και στην ίδια την Σύνοδο να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της κάθε τοπικής εκκλησίας. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι τοπικές εκκλησίες νιώθουν ότι παραγκωνίζονται ή παραθεωρούνται οι απόψεις τους;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ:

Έως σήμερα η αρχή της ομοφωνίας, η οποία αποτελεί βάση της προσυνοδικής διαδικασίας, μας προστάτευε από τον παραγκωνισμό απόψεων οποιασδήποτε Εκκλησίας κατά τη συζήτηση της ημερήσιας διάταξης της μέλλουσας να συνέλθει Συνόδου.


Όμως σε περίπτωση άρσεως αυτής της αρχής δεν μπορούμε να έχουμε εγγύηση ότι οι ληφθησόμενες αποφάσεις πράγματι θα αντικατοπτρίζουν τη θέση του πληρώματος της Εκκλησίας.


Αυτός είναι ο λόγος διατί οι μετέχοντες στη Σύναξη της Μόσχας συνέκλιναν στην άποψη ότι μόνο με την κατά παράδοσιν εφαρμογή της αρχής της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων μπορεί να εξασφαλισθεί η επιτυχία της προπαρασκευαστικής διαδικασίας αλλά και της ίδιας της Συνόδου.


ΕΡΩΤΗΣΗ Κ. ΠΟΛΥΓΕΝΗ:

Σε περίπτωση που γίνει προσπάθεια να αλλάξει η αρχή της ομοφωνίας, που πρέπει να διέπει τη λήψη των αποφάσεων στην προπαρασκευαστική διαδικασία αλλά και στη Σύνοδο, ποια θα είναι η αντίδραση της ρωσικής εκκλησίας αλλά και των τοπικών εκκλησιών που βιωματικά είναι πιο κοντά της;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ:

Η αναθεώρηση των αρχών λειτουργίας των Πανορθοδόξων Προσυνοδικών Διασκέψεων ανήκει στην αρμοδιότητα αυτού του ίδιου οργάνου ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις στην αρμοδιότητα της Συνάξεως των Προκαθημένων και αντιπροσώπων όλων των κατά τόπους Εκκλησιών.


Στη Σύναξη των Προκαθημένων και εκπροσώπων μερικών Εκκλησιών συγκληθείσα στην Κωνσταντινούπολη στις 1-3 Σεπτεμβρίου 2011, υποβλήθηκε η εισήγηση το θέμα να μελετηθεί από τη Σύναξη των Προκαθημένων.


Φρονώ ότι οι Προκαθήμενοι των κατά τόπους Εκκλησιών, με τη σύνεση και την υπευθυνότητα που τους διακρίνει, δεν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την εκκλησιαστική ενότητα.


ΠΗΓΗ:


Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment