ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========
Το κύρος του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ και στη Δύση είναι μεγάλο. Καταρχήν λόγω των πρωτοβουλιών που ο ίδιος αναλαμβάνει σε πολλά επίπεδα. Επίσης διότι τον στηρίζει το ισχυρό Ελληνοαμερικανικό λόμπι αλλά και επειδή οι ΗΠΑ, η Αγγλία και άλλες δυτικές χώρες στηρίζουν το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ως εκ τούτου οι Αμερικανοί και οιΕυρωπαίοι επίσημοι που επισκέπτονται την Τουρκία, περνούν απαραιτήτως από το Φανάρι, όπου και έχουν πάντα να πουν κάποιο λόγο υποστήριξης, αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπο του Παναγιότατου και προς τον Οικουμενικό Θρόνο.
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
_________
Ο Aντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, επεσκέφθη και το Φανάρι όπου και είχε μια ιδιαίτερα θερμή συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος δεν παρέλειψε να ζητήσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τόσον κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι και στις Τουρκικές αρχές, αλλά και σε συνέντευξη που έδωσε στα ΜΜΕ.
Ευχαριστούμε εκ βαθέων τον γνωστό για τα φιλελληνικά του συναισθήματα Αμερικανό Αντιπρόεδρο για τις υποδείξεις του προς την Τουρκία, πλην όμως όλες οι υποδείξεις των Δυτικών ηγετών που δεν συνοδεύονται με συγκεκριμένα μέτρα κατά των Τούρκων δεν έχουν δυστυχώς καμιά ελπίδα ευοδώσεως.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
_________
Αλλωστε δεν είναι μόνον η Θεολογική Σχολή της Χάλκης που είναι κλειστή. Πολλά άλλα δικαιώματα του Πατριαρχείου παραβιάζονται. Ιστορικοί ορθόδοξοι ναοί μετατρέπονται σε τζαμιά, περιουσίες των Ρωμηών καταπατούνται και αιτήσεις ιεραρχών του θρόνου για να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα για να μπορούν να συμμετάσχουν στην εκλογή του νέου Πατριάρχη απορρίπτονται από το Τουρκικό κράτος.
Η Τουρκία μόνον τότε θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του δυτικού παράγοντα αν οι υποδείξεις για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνοδευτούν με πρακτικά μέτρα που θα επιβληθούν ως αντίποινα για την Τουρκική αυθαιρεσία.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ: “ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΝΩΡΙΣΑ, ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΛΣΟΝΑ ΜΑΝΤΕΛΑ”
Των Νίκου Παπαχρήστου και Νίκου Μαγγίνα
=================
Οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, το αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και η πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου βρέθηκαν στο επίκεντρο της ιδιαίτερης συνάντησης που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποίησε δίωρη επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας.
Ο κ. Μπάιντεν έφτασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο λίγα λεπτά πριν τις 4 το απόγευμα και παρέμεινε σχεδόν δύο ώρες. Στην είσοδο του Πατριαρχείου τον υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων των Πατριαρχείων, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ.Βαρθολομαίος Σαμαράς και οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.
Στη συνέχεια ανέβηκε στον δεύτερο όροφο του Πατριαρχείου όπου στο κεφαλόσκαλο της εισόδου στην Αίθουσα των Πατριαρχών τον υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Μαζί κατευθύνθηκαν στο Πατριαρχικό Γραφείο όπου ακολούθησε η ιδιαίτερη συνάντησή τους. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συνοδευόταν από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Άγκυρα κ.Ριτσιαρντόνε και στενούς συνεργάτες του. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος καθώς και ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Αλέξανδρος Καρλούτσος.
Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος συναντήθηκε στην αίθουσα του Θρόνου με τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, κληρικούς και λαϊκά στελέχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς και πρόσωπα από την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα στην Τουρκία αλλά και από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και Άρχοντες του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα από τις ΗΠΑ.
Εκ μέρους της Ομογένειας μίλησε ο κ.Λάκης Βίγκας, εκπρόσωπος όλων των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στο 15μελές Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων το οποίο εδρεύει στην Άγκυρα. "Για πολλές δεκαετίες περάσαμε δύσκολες στιγμές, ταπεινώσεις και διακρίσεις", είπε ο κ.Βίγκας και επισήμανε ότι "το νέο Σύνταγμα πρέπει να αποτελέσει εγγύηση της προστασίας των μειονοτήτων". "Οι μειονότητες επιζητούμε το μέλλον μας στην γενέτειρά μας", πρόσθεσε ο κ.Βίγκας.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την στήριξη των ΗΠΑ στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εξήρε την προσωπικότητα του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά δύο σημαντικές προσωπικότητες έχει γνωρίσει στην ζωή του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα.
Ολοκληρώνοντας την ιστορική επίσκεψή του στην μαρτυρική Έδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της Εκκλησίας, των ιερών λειψάνων και των κειμηλίων που φυλάσσονται σε αυτή ενώ με ιδιαίτερη ευλάβεια προσκύνησε την στήλη της Φραγγελώσεως, στην οποία δέθηκε ο Ιησούς για να μαστιγωθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των τουρκικών και διεθνών ΜΜΕ.
ΠΗΓΗ:
Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ
No comments:
Post a Comment