Wednesday, December 14, 2011

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ"


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ “ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ”


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Εγραψε την ακόλουθη υποσημείωση το καλό ιστολόγιο “Χριστιανική Βιβλιογραφία” στην αναδημοσίευση της βιβλιοκρισίας που έγραψα για το βιβλίο “Από την ασκητική και Αγιορειτική παράδοση”:

*Σημ. «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ». “Τὸ βιβλίο ἐξεδόθη «ἀνωνύμως», ὁ συγγραφεύς του ὅμως εἶναι λίαν γνωστὸς Ἁγιορείτης γέρων. Ἄλλωστε καὶ ἡ ἐκδοτικὴ μορφὴ τοῦ βιβλίου παραπέμπει εὐθέως!”


Δυστυχώς ο Γέροντας που έγραψε το βιβλίο - και που είναι γνωστός στον γράφοντα απο δεκαετίες - μου έστειλε μεν το βιβλίο του, αλλά με τη ρητή εντολή να μη δημοσιοποιήσω το όνομά του. Η εντολή του γράφτηκε με πολύ έντονο τρόπο και γι’ αυτό και αποφάσισα να συμμορφωθώ.


Οχι βέβαια επειδή με διακρίνει - όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι αναγνώστες - η αρετή της υπακοής, αλλά από λίγο φιλότιμο επειδή γνωρίζω ότι ο συντάκτης του βιβλίου με μνημονεύει καθημερινά με ιδιαίτερη θέρμη στις λειτουργίες και στις προσευχές του.


Σκέφτηκα ότι το λιγότερο που μπορούσα να κάνω είναι να συμμορφωθώ με την έντονη επιθυμία του.


Αλλωστε είμαι βέβαιος ότι έστω και αν όλοι δεν έχουν τον δείκτη της νοημοσύνης του π. Αθανάσιου Λαγουρού, τελικα θα αντιληφθούν ποιος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου. Οχι μόνον επειδή “η εκδοτική μορφή παραπέμπει ευθέως”, αλλά και επειδή πρέπει να έχει κανείς θεολογικά κότσια και να βρίσκεται σε πολύ ψηλή πνευματική κατάσταση για να γράψει τέτοιο βιβλίο. “Ου παντός το θεολογείν.”


Να επαναλάβω για μια ακόμη φορά. Πρόκειται για πάρα πολύ σπουδαίο βιβλίο. Από όλες τις απόψεις. Ουδείς θα διανοηθεί να το αγνοήσει επειδή ο μόνος που θα μείνει εκτεθειμένος από την τυχόν προσπάθεια παραγνώρισης ή υποβάθμισης του βιβλίου θα είναι ο ίδιος.


Ας σεβαστούμε, λοιπόν, την διακαή επιθυμία του Γέροντα να μην αναφέρουμε δημόσια το όνομά του και ας μην έχουμε καμιά αμφιβολία: Ακόμη και αν εμείς σιωπήσουμε οι λίθοι κεκράξονται.

No comments:

Post a Comment