Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============
Σε συνεντεύξεις που έδωσαν οι Προκαθήμενοι του Πατριαρχείου της Γεωργίας και της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας, κατά τη μετάβασή τους στη Μόσχα για τα γενέθλια του Πατριάρχη Ρωσίας, κατέστησαν σαφή τρία πράγματα.
1.) Οτι είναι οι φυσικοί σύμμαχοι του Πατριαρχείου Ρωσίας στον αγώνα για πρωτοκαθεδρίες στην Εκκλησία.
2.) Οτι εκτιμούν βαθύτατα τον Πατριάρχη Κύριλλο και ότι τον θεωρούν ως ένα εξαίρετο ιεροκήρυκα με τεράστιο προσωπικό κύρος στη Ρωσία και στη Ρωσόφωνη Ορθοδοξία εν γένει, και
3.) Οτι ζητούν ομοφωνία για τη λήψη αποφάσεων στη μέλλουσα να συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδο.
Οι συνεντεύξεις των δύο Προκαθημένων επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας είναι αποφασισμένο να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα για να αντιμετωπίσει τους σχεδιασμούς του Φαναρίου και ότι στην πορεία του έχει πολλούς συμμάχους.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ
______________
Επί της ουσίας. Οι θέσεις για την άναγκη λήψεως των αποφάσεων με ομοφωνία είναι λανθασμένη για δύο λόγους.
1.) Επειδή δεν είναι αυτή η μαρτυρία της δισχιλιετούς Ιστορίας της Εκκλησίας, όπου οι αποφάσεις των Συνόδων διατρανώνονταν με την “ψήφο των πλειόνων”, αλλά και
2.) Επειδή αυτό που μετρά δεν είναι η λήψη ομόφωνων αποφάσεων αλλά κατά Θεόν αποφάσεων και η ομοφωνία των συνοδικών με την πίστη της Εκκλησίας.
Θα μας επιτραπεί μάλιστα - με όλο το σεβασμό προς τους δύο Προκαθημένους - να παρατηρήσουμε ότι καμιά εμπιστοσύνη δεν είναι δυνατόν να έχουν οι πιστοί προς αρχιερείς, οι οποίοι συνέρχονται επί το αυτό όχι για να μελωδήσουν εναρμόνιο μέλος θεολογίας, αλλά για να γιορτάσουν γενέθλια! Η ομοφωνία ή έστω η πλειοψηφία ιεραρχών με τόσο βαθύ εκκοσμικευμένο φρόνημα συνιστά βάσανο φαιδρότητας και όχι συμφωνία με την παράδοση της Εκκλησίας.
Ως εκ τούτου θα συμφωνήσουμε ολοθύμως με την εισήγηση των Προκαθημενων να μη συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδος. Οχι βέβαια για τους λόγους που αναφέρουν οι Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Γεωργίας και της Τσεχίας και Σλοβακίας αλλά για να διαφυλαχθεί η Εκκλησία από την εκκοσμίκευση, τον εθνοφυλετισμό, τις κακοδοξίες και τα σχίσματα.
Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις των δύο Προκαθημένων, που μας έδωσαν την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΗΛΙΑΣ: “ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ”
=========
Στα πλαίσια της επισκέψεώς του στη Μόσχα ο Καθολικός Πατριάρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας Ηλίας Β΄, απάντησε σε ερωτήσεις των ανταποκριτών του περιοδικού «Θωμάς».
Ο Πατριάρχης απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας και Γεωργίας, τις προοπτικές συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, καθώς και τις βασικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στο χώρο της πρώην ΕΣΣΔ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αγιώτατε, συμμετείχατε στη Σύναξη των κατά τόπους Εκκλησιών. Ποιές είναι οι εκτιμήσεις Σας για αυτή όσο και για τις εν γένει σχέσεις στην Ορθοδοξία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ’ αρχάς επιτρέψτε να χαιρετίσω από καρδιάς όλους τους Ορθοδόξου χριστιανούς της Ρωσίας.
Οφείλω να πω ότι οι σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Γεωργίας ήταν και παραμένουν θερμές.
Όσον δε αφορά τη διορθόδοξη συνεργασία εν γένει, πιστεύω ότι ο διάλογος αυτός έχει ακόμα ελλείψεις.
Έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά προβλήματα μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τα οποία χρήζουν επιλύσεως.
Αυτός είναι ο λόγος γιατί πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι μιλάνε για την Πανορθόδοξη Σύνοδο.
Όμως φρονώ ότι έως ότου λυθούν όλα εκείνα τα ζητήματα που υπάρχουν σήμερα στις σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ίσως δεν πρέπει να συγκαλέσουμε τη Σύνοδο.
Σε αυτά τα δύσκολα θέματα, κατά τη γνώμη μου, ανήκει το θέμα της παροχής του αυτοκεφάλου σε νέες κατά τόπους Εκκλησίες, το θέμα των Ιερών Διπτύχων κλπ.
Αυτά είναι δύσκολα θέματα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να επιλύονται με συγκατάθεση όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.
ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία"
*****
ΤΣΕΧΙΑΣ: “ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ”
==============
Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στη Μόσχα εξ αφορμής των γενεθλίων του Πατριάρχη Κυρίλλου ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Θωμά» αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Ορθόδοξης αποστολής στο σύγχρονο κόσμο, στο απαραβίαστο του δι’ ομοφωνίας τρόπου λήψεως των αποφάσεων στην προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου και τους λόγους γιατί οι Τσέχοι παρακολουθούν την τηλεοπτική εκπομπή «Ο λόγος του ποιμένα».
Η λήψη αποφάσεων δι’ ομοφωνίας
____________
Στα πλαίσια της Συνάξεως με αφορμή τα γενέθλια του Πατριάρχη Κυρίλλου είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας σχετικά με το θέμα διατήρησης του δι’ ομοφωνίας τρόπου λήψεως των αποφάσεων στην συγκληθησομένη Σύνοδο.
Αυτή η αρχή, χρόνια τώρα ακολουθείται απαραβίαστα στις συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας.
Εργαζόμαστε τόσο όσο χρειάζεται για να καταλήξουμε σε συμφωνία, και τα έξι μέλη της Συνόδου.
Εάν υπάρχουν αντιρρήσεις, αναβάλλουμε το θέμα έως την άλλη συνεδρία.
Σήμερα ορισμένοι εκπρόσωποι Εκκλησιών εισηγούνται έναν άλλο τρόπο «δημοκρατικό», δηλαδή η λήψη των αποφάσεων με πλειοψηφία.
Κατά την άποψή μας αυτό δε συμμορφώνεται με τις Ορθόδοξες παραδόσεις.
Στην Αποστολική Σύνοδο οι απόστολοι παρόλο που λογομαχούσαν, όμως η απόφαση ελήφθη μόνο με την ομοφωνία.
Είμαι βέβαιος ότι και σήμερα μπορούμε να παραδειγματιζόμαστε από τους αγίους Αποστόλους.
Η Πανορθόδοξη Σύνοδος προετοιμάζεται εδώ και σαράντα χρόνια, και όλο το διάστημα αυτό οι προκάτοχοί μας δεν εννοούσαν να απορρίψουν την αρχή της ομοφωνίας.
Έτσι κι εμείς δεν πρέπει να αλλάξουμε εκείνα, τα οποία οι πατέρες μας διατηρούσαν για μας με ευλάβεια.
Αυτή η προσέγγιση εν πολλοίς σώζει την ενότητα της Εκκλησίας.
ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία’
No comments:
Post a Comment