Thursday, December 15, 2011

ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ!


ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ!


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Πολλές φορές αναφέραμε ότι οι συναντήσεις με φορείς διαφόρων θρησκειών με εκπροσώπους της Εκκλησίας δεν είναι κατ’ ανάγκην επιλήψιμες και είναι ενδεχόμενο ορισμένες φορές να αποβούν πολλαπλά χρήσιμες.


Αρκεί

1.) Να μη γίνονται συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους και προπαντός

2.) Να μη γίνονται αβαρίες σε θέματα πίστεως.


Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Αλλά δεν κατανοούμε ποσώς για ποιο λόγο πρέπει οι οποιεσδήποτε επιβεβλημένες ενέργειες για να κατοχυρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και για να παραταθεί η επιβίωση των εμπερίστατων Θρόνων πρέπει να συμβαδίζουν με την απεμπόληση των αληθειών της πίστεως ή με την παράβαση των Ιερών Κανόνων, οι οποίοι απαγορεύουν την συμπροσευχή με αιρετικούς και αλλόθρησκους.


Η συνάντηση των ηγετών των μειονοτήτων της Τουρκίας που έγινε χθες στην Κωνσταντινούπολη στην οποία πλην του Οικουμενικού Πατριάρχη συμμετείχαν όλοι οι ηγέτες των μειονοτήτων της Τουρκίας συνεδρίασε και καθόρισε τι πρέπει να επιδιωχθεί ώστε το νέο υπό εκκόλαψη σύνταγμα της Τουρκίας να κατοχυρώνει τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να έχει αντιρρήσεις γι’ αυτού του είδους τις συναντήσεις; Ούτε συμπροσευχές έγιναν κατά τη συνάντηση, ούτε η θεωρία των κλάδων προβλήθηκε, ούτε άλλη αβαρία σε βάρος της πίστης μας.


Γιατί δεν ενεργούν πάντοτε οι εμπερίστατες Εκκλησίες με τον ίδιο τρόπο ώστε και την πίστη μας να μην προδίδουν και τους Κανόνες να μην παραβιάζουν και τους πιστούς να μη σκανδαλίζουν και τα ανθρώπινα δικαιώματα να διασφαλίζουν;


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Του κ. Νικολάου Μαγγίνα

=============

Με στόχο τη συμβολή στο προετοιμαζόμενο νέο Σύνταγμα της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση των θρησκευτικών ταγών των μειονοτήτων και λαϊκών εκπροσώπων τους στο Αρμενικό Πατριαρχείο της Πόλης το απόγευμα Πέμπτης.


Στη συνάντηση παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρμένιος πατριαρχικός επίτροπος Αρχιεπίσκοπος Αράμ Ατεσιάν, ο χωρεπίσκοπος των Συροκαθολικών Γιουσούφ Σαάγ, ο εκπρόσωπος των Συροϊακωβιτών, ο Λάκης Βίγκας εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων στο δεκαπενταμελές συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσεως βακουφίων στην Άγκυρα καθώς και εκπρόσωποι από τις ρωμαίικες, αρμενικές, εβραϊκές κοινότητες και τις κοινότητες των Συροϊακωβιτών και των Συροκαθολικών.


Κατά τη συνάντηση, που διήρκησε πάνω από δυο ώρες, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που απασχολούν τις μειονότητες και οι τρόποι με τους οποίους θα εισηγηθούν στο υπο κατάρτιση νέο Σύνταγμα. Ήταν μια συνάντηση σε κλίμα ενότητος και συνεργασίας με σκοπό να προβληθούν τα δίκαια αιτήματα των μειονοτήτων για τα οποία δεκαετίες ολόκληρες ταλαιπωρούν και αδικούν τις μειονότητες στην Τουρκία.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου που δεν αναγνωρίζεται, όπως και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων. «Η αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας αποτελεί δικαίωμά μας και το επιζητούμε από το κράτος» υπογράμμισε ο Πατριάρχης. Ένα ακόμη θέμα που έθεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν ο όρος «ιθαγένεια» και το περιεχόμενο του όρου αυτού μέσα στο Σύνταγμα.


Οι συζητήσεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα αποτελέσουν το αντικείμενο μελέτης επιτροπής που θα απαρτίζεται από νομικούς και ακαδημαϊκούς και μετά την τελική διαμόρφωση από τα όργανα των μειονοτήτων θα τεθούν στην Κοινοβουλευτική επιτροπή κατάρτισης του νέου Συντάγματος στην Άγκυρα.


Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι την ερχόμενη Τρίτη,απο μέλη της επιτροπής πού ορίσθηκε για να αξιολογήσει και να διαμορφόσει τις προτασεις που τέθηκαν.Στη συνέχεια θα παρουσιασθούν πρός τελική εγκρισή τους από τους παράγοντες των Μειονοτήτων.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment