Monday, December 19, 2011

ΕΥΓΕ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΛΑΡΙΣΗΣ!


ΕΥΓΕ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΛΑΡΙΣΗΣ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Μου είπε - πριν δεκαετίες - ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος (Καψάνης): Ο πατήρ - τότε άγιος τώρα - Ιουστίνος Πόποβιτς τα λέγει τόσο ωραία για όλα τα θεολογικά θέματα όπως θα ήθελα και εγώ να τα πω και δεν έχω την πέννα και την δύναμη να αρθρώσω.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΛΑΡΙΣΗΣ
______________

Αυτό ακριβώς θυμήθηκα μόλις διάβασα τον χαιρετισμό που έστειλε στο συνέδριο της ανομίας των ΚΑΙΡΟΣκόπων της Λάρισας με τον οποίο συνέτριψε κυριολεκτικά ως σκεύη κεραμέως τα επιχειρήματα των ΚΑΙΡΟΣκόπων, οι οποίοι είχαν την αναίδεια να οργανώσουν συνέδριο για το μάθημα των Θρησκευτικών στη Λάρισσα με το το ερώτημα “Τι μάθημα των Θρησκευτικών θέλουμε;!!!”

ΤΙ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ;
___________

Απορία που σου την έχουν! Το μάθημα απευθύνεται σε Ελληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους κατά το 95% του ποσοστού τους και οι αγαπητοί συνάδελφοι της Λάρισας διερωτούνται τι είδους μάθημα των Θρησκευτικών θέλουμε!!!

ΔΥΝΑΜΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ
__________

Η δύναμη του λόγου, των επιχειρημάτων και του λυρικού πάθους με το οποίο γράφει ο Σεβασμιότατος Λαρίσης είναι μοναδική. Ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα κυριολεκτικά με την ανάγνωση του χαιρετισμού του.

Να ευχαριστήσουμε εκ μέσης καρδίας και να συγχαρούμε υικά τον Σεβασμιότατο Λαρίσης που σήμερα άγει τα ονοματήριά του για τον υπέροχο πατρικό του χαιρετισμό και τις σοφές νουθεσίες και να τον παρακαλέσουμε αυτές ακριβώς τις θαυμάσιες σκέψεις που έστειλε στους συνέδρους της Λάρισσας να τις διαβιβάσει και στους Συνδέσμους των Θεολόγων και προπαντός στην Ιεραρχία.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
____________

Λέξη προς λέξη αυτά που αναφέρατε Σεβασμιότατε είναι αλήθεια. Αλλά αλήθεια επίσης είναι ότι όχι μόνον η εγκληματική σιωπή και απονεύρωση του θεολογικού κόσμου ευθύνεται για τα μελετώμενα κακά για το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και ο ανεκδιήγητος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που στηρίζει και καλύπτει τον κ. Γιαγκάζογλου και τους ΚΑΙΡΟΣκόπους του να ασελγούν πάνω στον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
___________

Ο Μακαριότατος με τη βοήθεια των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Μεσσηνίας και Δημητριάδος παγίδευσε τον θεολογικό κόσμο με το διαβόητο συνέδριο της Πεντέλης που άναψε το πράσινο φως στον κ. Γιαγκάζογλου και τους ΚΑΙΡΟΣκόπους του να προχωρήσουν ακάθεκτοι για την πραγματοποίηση των στόχων τους.

Γι’ αυτό σας παρακαλούμε θερμά να ανακινήσετε θέμα στην Ιεραρχία. Για την αγάπη του Χριστού μας σας παρακαλούμε θερμά να μη μείνετε ως εδώ. Κάποιος πρέπει να βοηθήσει την Εκκλησία να απαλλαγεί από το καρκίνωμα που λέγεται Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από τον εξαίρετο χαιρετισμό του Σεβασμιότατου Λαρίσης που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

«ΑΛΑΣ ΑΝΑΛΟΝ»

Tου Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης κ. Ιγνατίου
============

Άλας άναλον, λοιπόν θέλουν να προσφέρουν στους Νέους μας οι νέοι Θεολόγοι. Και μάλιστα αυτό θέλουν να το κάνουν εκ πεποιθήσεως.

Τουλάχιστον, αν το αποδέχονταν σαν συμβιβασμό, κάτω από το βάρος των κυβερνητικών πιέσεων και των οικογενειακών τους αναγκών, αν αυτό το αποδέχονταν σαν αβαρία - προκειμένου να μη χάσουν τη θέσι - που ωστόσο τους βάραινε την συνείδησι, θα λέγαμε: «άντε, δεν πειράζει, ας μπαίνη ο Θεολόγος στην τάξι κι ας κάνη αυτή την ύλη. Μας αρκεί που αυτός θα βρίσκη τρόπο να μιλάη για την πίστι μας στα παιδιά μας».

Να βγαίνουν όμως και να υποστηρίζουν με πάθος αυτό το δεινό, αυτή τη συμφορά που μας επιβάλλεται, είναι πόνος. Είναι καϋμός για μας τους μεγάλους. Είναι ξεπεσμός γι’ αυτούς. Λυπούμαι ειλικρινά που τα γράφω αυτά. Αλλά δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ ως Ορθόδοξος Επίσκοπος, αν δεν έβγαινα να πω τον πόνο μου.

Εμείς, παιδιά μου, ζήσαμε δασκάλους που μιλούσαν όλη μέρα για το Θεό κι εσείς ούτε την ώρα των Θρησκευτικών δεν διεκδικείτε;

Εμείς ζήσαμε Δασκάλους στο Δημοτικό και Καθηγητές στο Γυμνάσιο που μετέβαλλαν την τάξι σε Ναό, που ανέβαζαν την έδρα σε άμβωνα μελίρρυτο.

Δεν έχεις καταλάβει, παιδί μου, ότι, όταν γίνεσαι δάσκαλος σ’ αυτό το έθνος, γίνεσαι μύστης;

Δεν άκουσες τον Κύριο, αδελφέ μου Θεολόγε, που λέει ότι όταν απ’ το αλάτι βγάλεις την αλιστική του αξία γίνεται μωρία; Με τα απομεινάρια της μωρίας εσύ θα διδάξης; Με νάματα μωρά θα ποτίσης τους νέους βλαστούς της πατρίδος σου; Μ’ αυτό το άνοστο κι αποδυναμωμένο γάλα θα θηλάσης αυτά τα παιδιά; Και τότε, τι μισθό θα πάρης απ’ τον Κύριό σου;

Γιατί έκλαυσαν οι Προφήται; Γιατί πένθησαν οι ασκηταί μας; Για ποια «Ιερουσαλήμ» σούμαθαν εσένα στην Εκκλησία σου και για ποιες «Θερμοπύλες» στην πατρίδα σου;

Όπως και να το ’δης είναι προδοσία.

Γι’ αυτό σας καλώ με αγάπη πολλή. Σας ζητώ συγγνώμη, αν σας πικραίνω, αλλά εγώ σας «φιλώ πλέον των κολακευόντων» και σας λέω ότι τουλάχιστον μη μιλάτε.

Μην προκαλείτε με εκδηλώσεις με θέμα: «Τι θρησκευτικά θέλετε;». Τα Θρησκευτικά που ξέρεις και ξέρουμε. Αυτά που μιλούν για την πίστι μας. Αυτά θέλουμε. Κι αν δεν το φαντάστηκες έτσι στο πρώτο ξεκίνημά σου, γιατί ξεκίναγες; Δεν ήξερες τι συμβαίνει;


ΠΗΓΗ:

Θρησκευτικά,

Μητρόπολη Λαρίσης

No comments:

Post a Comment