Friday, December 9, 2011

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ


ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Οι συνεχείς και αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου για τα εθνικά μας θέματα - και μάλιστα αυτές που γίνονται από άμβωνος - προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις, όχι μόνον από όσους βρίσκονται στο στόχαστρο της κριτικής του Σεβασμιότατου, αλλά και πολλών άλλων που συμφωνούν κατά βάση με τις θέσεις του.


Θεωρούν ότι οι επίσκοποι δεν πρέπει να μιλούν συνεχώς για τα εθνικά θέματα - και μάλιστα από άμβωνος - και ότι οι παρεμβάσεις τους θα πρέπει να γίνονται μόνον σε πολύ κρίσιμες στιγμές και να είναι τέτοιας φύσεως ώστε να οδηγούν το έθνος στην καταλλαγή και όχι στην προώθηση συγκεκριμένης αμφιλεγόμενης πολιτικής.


Η ουσιαστική δικαίωση των Σκοπίων από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ως παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, με την άσκηση του βέτο εκ μέρους της Ελλάδος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αφήνει λίγα περιθώρια για οιουσδήποτε αποτελεσματικούς διπλωματικούς ελιγμούς σε όσους διαχειρίζονται την Ελληνική εξωτερική πολιτική.


Μια νέα μεσολαβητική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας για την ανεύρεση κοινώς αποδεκτού ονόματος για τα Σκόπια θα αναληφθεί, αλλά θα είναι οπωσδήποτε ανεπιτυχής.


Τι λόγο έχει ο Γκρουέφσκι να βιάζεται με την Ελλάδα γονατισμένη οικονομικά και με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να μας απαγορεύει ουσιαστικά στο μέλλον να βάλουμε βέτο;


Οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα βρεθούμε εκτεθειμένοι με ένα νέο βέτο αν τα Σκόπια υποβάλουν αίτηση να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με την ονομασία FYROM.


Οι Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και ο Πρόεδρος της “Αναγέννησης” κ. Στ. Παπαθεμελής εισηγούνται καταγγελία της Ενδιάμεσης συμφωνίας για να προλάβουμε τα χειρότερα δεινά.


Μήπως οι θέσεις τους αξίζει να προσεχθούν από αυτούς που διαχειρίζονται την Ελληνική εξωτερική πολιτική;


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****



ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΘΙΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

===================


Με αφορμή την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος εκτίμησε πως «η απόφαση είναι δυσμενής νομίζω όμως ότι δεν είναι ικανή να σταματήσει την απαίτηση των δικαιωμάτων μας για να μην χρησιμοποιούν τα Σκόπια το όνομα και τα σύμβολα της Μακεδονίας».


Θεωρεί δε ότι «τώρα είναι η ώρα να προσβάλλουμε την διμερή συμφωνία για να αφαιρέσουμε κάθε δικαίωμα διεκδίκησης από τα Σκόπια».


Ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής με επιστολή του στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά τον καλεί «να αξιώσει να καταγγείλει η κυβέρνηση την διμερή συμφωνία διότι αν οι Σκοπιανοί τώρα ζητήσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως ΦΥΡΟΜ η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προβάλει βέτο».


ΠΗΓΗ:


http://www.metrogreece.gr



*****


ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΒΕΤΟ


Tου κ. Σταύρου Τζίμα

==================


Ο Νίκολα Γκρούεφσκι δικαιολογημένα δηλώνει «ιδιαίτερα ικανοποιημένος» από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Στη Χάγη τα πήρε όλα. Το δικαστήριο μας καταδίκασε για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, στο Βουκουρέστι, το 2008, με τους δικαστές να κρίνουν όχι τη στάση της ελληνικής πλευράς στη συνεδρίαση, όπου ο Κώστας Καραμανλής δεν έθεσε κανένα veto, αλλά τις διθυραμβικές δηλώσεις της Αθήνας - του πρωθυπουργικού διαγγέλματος συμπεριλαμβανομένου - ότι ασκήσαμε με επιτυχία το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Και ας μην το είχαμε κάνει - φανερά τουλάχιστον! Απέρριψε, ταυτόχρονα, τις θέσεις και αιτιάσεις μας για παραβίαση από τους Σλαβομακεδόνες της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, εκπέμποντας αλυτρωτισμό και υπονομεύοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας.


Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της προσφυγής - να διατάξει, δηλαδή, την Ελλάδα να μην προβάλει εφεξής αντιρρήσεις στην εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την Ε. Ε. και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η απόφαση δεν μπορεί να ικανοποιεί τη δική μας πλευρά. Οποιος τη διαβάσει προσεκτικά θα δει ότι με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη, οι δικαστές δεν μας λένε μην το ξανακάνετε, αλλά μας δίνουν να καταλάβουμε πως θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα το επαναλάβουμε.


Το τι θα πράξει ο Γκρούεφσκι, έχοντας στο οπλοστάσιό του μια τέτοια απόφαση, ίσως να μην το δούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί. Η ετυμηγορία της Χάγης τον εκτόξευσε στα μάτια της σλαβομακεδονικής κοινής γνώμης και του επιτρέπει να εμφανίζεται προς τη διεθνή κοινότητα δικαιωμένος. Είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που, από την άνοδό του στην εξουσία, κερδίζει μια τόσο σημαντική μάχη εκτός συνόρων απέναντι στον «κακό γείτονα» και νομιμοποιείται να θεωρεί ότι έχει πλέον στη φαρέτρα του ένα ισχυρό όπλο, το οποίο θα χρησιμοποιήσει όποτε αυτός κρίνει.


Εμείς από την πλευρά μας υποδεχτήκαμε με ανακούφιση τις διεθνείς αντιδράσεις. Ουάσιγκτον, ΝΑΤΟ, αλλά και Ε. Ε. πιο χαλαρά διεμήνυσαν στα Σκόπια να μην ελπίζουν σε ένταξη, χωρίς πρώτα να έχει επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. Είναι σαφές ότι ο αμερικανικός παράγοντας και κοντά σ’ αυτόν οι Νατοϊκοί έσπευσαν να προλάβουν τα χειρότερα. Να αποτρέψουν δηλαδή μια αποσταθεροποίηση που θα προκαλούσε στη χώρα μας η απόφαση της Χάγης, εάν αυτή εκλαμβανόταν, πράγμα που πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ως μια εθνική ήττα και ταπείνωση, γεγονός που θα είχε απρόβλεπτες διαστάσεις, δεδομένης της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που ήδη τη μαστίζει.


Επί του παρόντος, ο «πάγος» που έβαλαν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί στον Γκρούεφσκι μας είναι αρκετός, αλλά σιγά σιγά θα αρχίσει να λιώνει. Και τότε το veto, με όλες του τις συνέπειες, θα αποτελεί μονόδρομο για μας, αν δεν θέλουμε να μας σύρει ο Γκρούεφσκι κάτω από την κακόγουστη ρωμαϊκή αψίδα του, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.



ΠΗΓΗ:


Καθημερινή

No comments:

Post a Comment