Monday, December 19, 2011

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ


Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ


Του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου

==============


Επειδή άρχισα με τον άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα και τον άγιο Ισαάκ τον Σύρο σε αναφορά προς την ελεημοσύνη, θέλω να καταλήξω πάλι με λόγο του αγίου Ισαάκ.


Γράφει: «Μή συγκρίνης τους ποιούντας τα σημεία, και τέρατα, και δυνάμεις εν τώ κόσμω τοίς ησυχάζουσιν εν γνώσει». Δηλαδή, μη συγκρίνης αυτούς που εργάζονται στον κόσμο και κάνουν πολλά έργα, με αυτούς που ησυχάζουν εν γνώσει. Και εξηγεί στην συνέχεια ότι πολλοί επιτέλεσαν δυνάμεις και ανέστησαν νεκρούς και εμόχθησαν για να επιστρέψουν πλανεμένους και εποίησαν μεγάλα θαύματα, και πολλοί δια των χειλέων τους οδηγήθησαν στην επίγνωση του Θεού. Στην συνέχεια, όμως, αυτοί που ζωοποίησαν άλλους, έπεσαν σε μιαρά και βδελυκτά πάθη, θανάτωσαν τους εαυτούς τους και στην πράξη έγιναν σκάνδαλο στους πολλούς. Και εξηγεί ότι αυτό έγινε επειδή έκαναν όλα αυτά, ενώ ήταν άρρωστοι πνευματικά.


Γράφει: «Διότι ακμήν εν αρρωστία ήσαν ψυχής, και ουκ εφρόντισαν περί της υγείας των ψυχών αυτών, αλλά δεδώκασιν εαυτούς εις την θάλασσαν του κόσμου τούτου του ιάσασθαι τάς ψυχάς των άλλων, έτι όντες αυτοί άρρωστοι και απώλεσαν τάς ψυχάς αυτών εκ της ελπίδος του Θεού». Είναι φοβερός αυτός ο λόγος, που δείχνει ότι πρέπει να ασκούμε την ποιμαντική εργασία όντες πνευματικά υγιείς, διότι διαφορετικά θα υποστούμε μεγάλη πνευματική ζημιά.


Ο π. Επιφάνιος ήταν ώριμος πνευματικά Κληρικός και από την μικρή ακόμη ηλικία του, και έδωσε τον εαυτό του στην θάλασσα του κόσμου και θεράπευσε πολλούς θαλασσοδαρμένους. Ήταν ελεήμων Κληρικός, που ζούσε οσιακή ζωή στην καρδιά της Αθήνας, με ησυχία και προσευχή, και ίδρυσε αυτό το Ιερό Ησυχαστήριο, και εξακολουθεί να ελεή όλους εμάς, που τον γνωρίσαμε, με την αγάπη του και την προσευχή του, αν βέβαια, με την ζωή μας θα αποδειχθούμε άξιοι του ελέους του Θεού.


Ισχύει κατά πάντα και για τον μακαριστό π. Επιφάνιο ο λόγος του Προφητάνακτος Δαυΐδ: «όλην την ημέραν ελεεί και δανείζει ο δί­καιος, και το σπέρμα αυτού εις ευλογίαν έσται» (Ψαλμ. λστ', 26). Αυτό έχει υπ’ όψη του και ο ιερός υμνογράφος όταν γράφη: «Δίκαιος ανήρ ο ελεών όλην την ημέραν, ο κατατρυφών του Κυρίου, και τώ φωτί περιπατών, ός ου μη προσκόψη» (Δοξαστικό Ε΄ Κυριακής Νηστειών). Ο μακάριος Γέροντας εξακολουθεί να ελεή πνευματικά όλους μας, να κατατρυφά του Κυρίου μέσα στο φώς Του.


Αιωνία να είναι η μνήμη του μακαριστού πατρός και αδελφού ημών Επιφανίου Ιερομονάχου, του κοσμήσαντος την Εκκλησίαν του Χριστού.



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment