Monday, January 3, 2011

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΖΗΤΑ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ










Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΖΗΤΑ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Ευχάριστη μεν εξέλιξη η επίσκεψη του Τούρκου αντιπρόεδρου στο Φανάρι αλλά, όπως τόνισε ο Παναγιότατος στον κ. Αρίντς, το Πατριαρχείο αναμένει - ανάμεσα σε άλλες εκκρεμότητες - το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.


Η Τουρκία έχει πολλές φορές αποκαρδιώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τα ανατολίτικα παζάρια και έτσι ο Παναγιότατος πέραν των φιλοφρονήσεων προς τον Τούρκο αντιπρόεδρο του έδωσε να καταλάβει ότι αναμένει να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι των μειονοτήτων.


Εξέφρασε έτσι έμμεσα - αλλά τολμηρά - το φόβο ότι η επίσκεψη του Τούρκου επίσημου γίνεται περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους τώρα που επίκειται η αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ενωμένη Ευρώπη.


Στο χέρι της Τουρκίας είναι να αποδείξει ότι έχει την καλή θέληση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να λύσει τα υφιστάμενα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της Τουρκικής φασιστικής πολιτικής η οποία προσπαθεί να στραγγαλίσει τις μειονότητες και να εκδιώξει από την Τουρκία το Πατριαρχείο.


Μέχρις ότου η Τουρκία υλοποιήσει κατά κεραία όλες της τις αδήριτες υποσχέσεις έναντι του Πατριάρχη του Γένους μας και των ελάχιστων “ελεύθερων πολιορκημένων” της Βασιλεύουσας και της Ιμβρου και της Τενέδου ουδεμία απολύτως εμπιστοσύνη έχουμε προς τους εν παντί αφερέγγυους Τούρκους.


Ακολουθεί στη συνέχεια η είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πο πανω σχολίου.


*****


Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ

=============


Την επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης για την «ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών», επανέλαβε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς στη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μέλη της Ιεράς Συνόδου και την ηγεσία της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.


Ο κ. Αρίντς ευχήθηκε, εκ μέρους της κυβέρνησης, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το νέο έτος, και συζήτησε μαζί του εκκρεμή θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον συνομιλητή του για την εξέλιξη της υπόθεσης του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, αλλά υπενθύμισε ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ημέρα που έκλεισε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.


Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης σημείωσε ότι στο θέμα του Ορφανοτροφείου «εφαρμόστηκε ο νόμος και οι δικαστικές αποφάσεις».


Ο κ. Αρίντς έμεινε στο Φανάρι για περισσότερο από μία ώρα και είχε την ευκαιρία εκτός της κατ' ιδίαν συνάντησης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να γνωρίσει και μέλη της Συνόδου, όπως τους μητροπολίτες Μοσχονησίων Αποστόλο και Φιλαδελφείας Μελίτωνα, καθώς και τον αρχιγραμματέα της Συνόδου, αρχιμανδρίτη Ελπιδοφόρο, τον πρωτοσύγκελλο του Πατριαρχείου, αρχιμανδρίτη Στέφανο και άλλους.


Στο Φανάρι υποδέχθηκαν τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και ο κ. Παντελής Βίγκας, εκπρόσωπος των μειονοτήτων στο ΔΣ της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, καθώς και πολλοί από τους προέδρους των κοινοτήτων.


Η συμβολική κίνηση της επίσκεψης του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης στο Φανάρι, επισφραγίζει τις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Τουρκική Δημοκρατία.


Ανάλογη επίσκεψη στο Φανάρι έγινε μόνο μία φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 1952, με την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές. Εκτοτε, και ιδιαίτερα όσο μεγάλωνε η επιρροή των στρατιωτικών στην Τουρκία επιβαλλόταν η άποψη ότι το Πατριαρχείο είναι ένας θεσμός υπαγόμενος στον αντινομάρχη της Κωνσταντινούπολης.


ΠΗΓΗ:


ΑΠΕ-ΜΠΕ,


Αναγραφές

No comments:

Post a Comment