Sunday, January 30, 2011

ΚΑΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ













ΚΑΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Εχετε την καλωσύνη, Σεβασμιότατε Αλεξανδρουπόλεως, να μας εξηγήσετε τι εννοείτε όταν λέτε ότι “Οι Πατέρες εκείνης της εποχής δε δίστασαν να ανασκευάσουν τους Κανόνες της Εκκλησίας για να διαφυλάξουν το δόγμα, δε δίστασαν να διαφοροποιήσουν τους τύπους για να διασώσουν την ουσία”;

Και επίσης τι εννοείτε όταν λέτε ότι «Δε δίστασε ο Άγιος να μεταχειριστεί κάθε λέξη, κάθε τρόπο, κάθε γλώσσα, προκειμένου να διακονήσει, να ερμηνεύσει, να παρουσιάσει και ν' αποκαλύψει τον Θεό στον κόσμο”;

Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι προσπάθεια κατοχύρωσης του Νεοβαρλααμισμού και της μεταπατερικής θεολογίας αλλά καλού - κακού μια και τα αποσπάσματα της ομιλίας σας σηκώνουν παρεξήγηση - πολλώ μάλλον αφού λέχθησαν στο Βόλο- καλόν θα ήταν να προβείτε στις αναγκαίες διευκρινήσεις.

Είναι αφ’ εαυτού αρκούντως σκανδαλιστικό ότι αφήσατε το ποίμνιό σας για να τρέξετε στην άλλη γωνιά της Ελλάδας για να συμμετάσχεστε στις φιέστες του ετέρου δελφίνου του Αρχιεπισκοπικού θρόνου στο Βόλο.

Επομένως καλόν θα ήταν να δώσετε τις αναγκαίες εξηγήσεις για να μη νομισθεί ότι η συμμετοχή σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις και τα λεχθέντα στην ομιλία σας θέτουν γερές βάσεις για τις συμμαχίες μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου στις επόμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές, παρόλον ότι φυσικά εμείς ουδόλως αμφιβάλλουμε για την ειλικρίνεια του Αγίου Δημητριάδος ότι δεν έχει φιλοδοξίες να γίνει Αρχιεπίσκοπος!

Σε κάθε περίπτωση, Σεβασμιότατε, δεν είναι απαραίτητο να πιστέψουμε ότι ο κ. Ιερώνυμος είναι έτοιμος να παραιτηθεί. Χρόνια να δίνει ο Θεός στο Μακαριότατο και είναι ενδεχόμενο να κλείζει τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο ίσως για ακόμη μια δεκαπενταετία. Ποιος ξέρει; Και περισσότερο!

Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο που μας έδωσε την αφορμή του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΣ: “Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ”
============

Στις σχέσεις Εκκλησία και Πολιτείας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σήμερα (29.01.2011) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, μιλώντας στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Βόλου, με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.
Οι Πατέρες εκείνης της εποχής δε δίστασαν να ανασκευάσουν τους Κανόνες της Εκκλησίας για να διαφυλάξουν το δόγμα, δε δίστασαν να διαφοροποιήσουν τους τύπους για να διασώσουν την ουσία.
Ο κ. Άνθιμος έκλεισε την ομιλία του δίνοντας ένα μήνυμα από την ζωή του Αγίου Ιγνατίου, ιδιαίτερα επίκαιρο στην εποχή μας: «Δε δίστασε ο Άγιος να μεταχειριστεί κάθε λέξη, κάθε τρόπο, κάθε γλώσσα, προκείμενου να διακονήσει, να ερμηνεύσει, να παρουσιάσει και ν' αποκαλύψει τον Θεό στον κόσμο».
Από την πλευρά του ο εορτάζον Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους για την συλλειτουργία «η οποία είναι μια νότα χαράς και πνευματικής αναψυχής σε μια δύσκολη εποχή» όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Μη γονατίσουμε» υπογράμμισε ο κ. Ιγνάτιος και συμπλήρωσε: «Μπορούμε πολλά, αρκεί όλοι μαζί να το θελήσουμε, ξεπερνώντας τις συγκυρίες και τις κοντόφθαλμες, πολλές φορές, σκοπιμότητες, ανοίγοντας, έτσι νέους ορίζοντες για έναν λαό που αξίζει το καλύτερο»

ΠΗΓΗ:
anagrafes.com με πληροφορίες από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

No comments:

Post a Comment