Saturday, January 15, 2011

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ







Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Δύο ειδήσεις από το καλό ιστολόγιο “Ακτίνες”, που αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια, μιλούν εύγλωττα για το δράμα της Ελληνικής από το λυκαυγές της Ιστορίας της Κύπρου.


Ο αγώνας άρχισε με την καθολική υποστήριξη του Ελληνικού Κυπριακού λαού - με το δημοψήφισμα του 1950 - για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και κατέληξε με τη σημερινή ντε φάκτο διχοτόμηση, με την παρουσία δεκάδων χιλιάδων τουρκικού στρατού και εκατοντάδων χιλιάδων εποίκων.


Τώρα μαθαίνουμε για την ανακαίνιση τζαμιών στην Τουρκοκρατούμενη Αμμόχωστο που ανοικοδομούνται με Αμερικανικά χρήματα και τα εγκαίνια των οποίων γίνονται με την παρουσία του Αμερικανού πρέσβη!!! Κι αυτά για μια εκκλησία που μετετράπη σε τζαμί!!!


Τα σύνορα της διχότομησης όλο και βαθαίνουν ενώ ο Ελληνισμός και στην Ελλάδα και στην Κύπρο κυριολεκτικά παραπαίει στα χέρια εντελώς ανίκανων εθνομειοδοτών ηγετών που δεν έχουν όραμα ή δυνατότητα να χειριστούν τα εθνικά και άλλα μας θέματα.


Ας μην πούμε πιο πολλά. Ας κλάψουμε στα ερείπια και ας αναπολήσουμε με ποιο ηρωισμό αρχίσαμε για να πετύχουμε το ποθούμενο! Ας ατενίσουμε από το συρματόπλεγμα της Τουρκοκρατούμενης Αμμοχώστου - την πόλη του Ευαγόρα και του Αποστόλου Βαρνάβα, που στοιχειώνει μέρα με τη μέρα - να μας προσκαλεί επιτακτικά να την ελευθερώσουμε, όπως και κάθε άλλο τουρκοκρατούμενο τμήμα της πατρίδας μας.


Παραθέτουμε στη συνέχεια τις ειδήσεις που μας έδωσαν την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΥΠΡΟΣ 1950


Της ΣΦΕΒΑ

================


Στις 15-22 Ιανουαρίου του 1950 ο Κυπριακός Ελληνισμός κάτω από τους θόλους των εκκλησιών και μέσα σε ατμόσφαιρα ιερής μυσταγωγίας, κατέθεσε την ψυχή του στις δέλτους του Δημοψηφίσματος, αξιώνοντας Ένωση και μόνον Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα.


Μια αξίωση που την υπέγραψε στη συνέχεια και με το αίμα του κατά την επική τετραετία 1955-59, απαντώντας στο κυνικό «ουδέποτε», του υφυπουργού Αποικιών Χόπκινσον με ένα αντρίκειο ελληνικό «Τώρα».


Ήταν η εποχή που ο Κυπριακός Ελληνισμός γνώριζε τι έχασε, τι έχει, τι του πρέπει και το κυριότερο πώς να το αποκτήσει, αντλώντας δύναμη και θερμουργό πνοή από τη βαθιά εθνική και θρησκευτική του συνείδηση.


Ήταν η εποχή των οραματιστών και του πυρώματος της καρδιάς, των ιδανικών και του αταλάντευτου προσανατολισμού προς την Ελλάδα.


Τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος ήσαν αναμενόμενα. Ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός της νήσου - εκτός από μία ασήμαντη μειονότητα δημοσίων υπαλλήλων στους οποίους η κυβέρνηση επέβαλε να απόσχουν-ψήφισε υπέρ της Ενώσεως με την Ελλάδα. 215.108 δικαιούμενοι ψήφου Έλληνες Κύπριοι, διετράνωσαν με εθνική έξαρση αλλά και πολιτική ωριμότητα τον ενωτικό πόθο…


Το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, το οποίο αποτέλεσε κορυφαία εκδήλωση εθνικής αυτογνωσίας και συνειδητή πολιτική πράξη του Κυπριακού Ελληνισμού, είχε σαν αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ηθική νίκη των Ελλήνων της Κύπρου κατά της αποικιοκρατίας. Όμως, πέραν του ανυπερβλήτου ηθικού του περιεχομένου, τόσο το Δημοψήφισμα, όσο και ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ που ακολούθησε, δεν οδήγησαν την πολυφίλητη Κύπρο στην εκπλήρωση του εθνικού οράματος.


Φυσικά για αυτό, δεν ευθύνονται οι χιλιάδες Έλληνες Κύπριοι πατριώτες που έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα, σε όρη, σπήλαια και οπές της γης, αντί δε της πολυπόθητης Ενώσεως, βίωσαν αρχικά μια εκτρωματική ανεξαρτησία και στη συνέχεια την εθνική ήττα του 1974, τραγική συνέπεια η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


Εξηνταένα χρόνια από τον εθνικό ξεσηκωμό του «Αξιούμεν την Ένωσιν με την Ελλάδα» και τριανταεπτά χρόνια από την βάρβαρη τουρκική εισβολή, ο Κυπριακός Ελληνισμός δίνει αγώνα εθνικής επιβιώσεως και παραμονής στις πατρογονικές εστίες.


Η ΣΦΕΒΑ και ο ΠΑΣΥΒΑ που αγωνίζονται για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας, συστρατεύονται σε αυτό τον αγώνα και στέλνουν στον Ακρίτα του Ελληνικού Νότου θερμό εθνικό χαιρετισμό.


*****


ΚΥΠΡΟΣ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

===================


Εγκαινιάστηκε προχθές το τζαμί Σινάν Πασά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Πρόκειται για μια εκκλησία που χρονολογείται από το 1360 και η οποία μετετράπη σε τζαμί από τους Οθωμανούς. Επί αγγλοκρατίας εχρησιμοποιείτο ως αποθηκευτικός χώρος. Για την αναπαλαίωση δαπανήθηκαν περίπου 175.000 ευρώ.


Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, στο σχέδιο αναστήλωσης και επισκευών συνέβαλε και η Πρεσβεία των ΗΠΑ. Παρών χθες στην εκδήλωση ήταν και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Φρανκ Ούρμπαντσικ. Το τζαμί αποτελεί «ιδιοκτησία» του ΕΒΚΑΦ



ΠΗΓΗ:


Ακτίνες,


«Φιλελεύθερος»15/01/2011




No comments:

Post a Comment