Tuesday, January 18, 2011

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΝΑ ΑΣΚΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ















ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΝΑ ΑΣΚΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

“Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα”, λέγει ο θυμόσοφος λαός μας.

Σιγά μη δεν στέρξει η κυρία Διαμαντοπούλου να συστήσει επιτροπή ορθόδοξων θεολόγων που έχουν φόβο Θεού για να συντάξουν ορθόδοξα αναλυτικά προγράμματα.

Το πολύ που θα κάνει - αν το κάνει κι αυτό - είναι να διορίσει δυο - τρείς ορθόδοξους θεολόγους ανάμεσα στο συρφετό των “Καιροσκόπων”, που μάζεψε ο κ. Γιαγκάζογλου, για να ρίξει στάκτη στα μάτια του κόσμου και να ολοκληρώσει έτσι απερίσπαστος τα σχέδιά του.

Οσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τόσο το καλύτερο. Και το κρέας και το μαχαίρι βρίσκονται στα χέρια του κακού δαίμονα του μαθήματος τω θρησκευτικών, ο οποίος έχει την πλήρη κάλυψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Αν μπορούν οι αγαπητοί συνάδελφοι της ΠΕΘ και του Συνδέσμου θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης να ασκήσουν αποτελεσματική πίεση προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να επηρεάσει θετικά την πορεία των εξελίξεων ας το κάνουν, αλλιώς αν περιμένουν από τη μεγαλοψυχία του κ. Γιαγκάζογλου και της κυρίας Διαμαντοπούλου το μάθημα των θρησκευτικών θα υποστεί μεγάλη πανωλεθρία.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την επιστολή του Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης προς την υπουργό Παιδείας, που μας έδωσε τη αφορμή για τη σύνταξη του πιο πανω σχολίου.

*****

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
============


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Μόλις αναλάβατε το Υπουργείο Σας, διακηρύξατε ότι στις ενέργειες σας θα υπάρχει αξιοκρατία και διαφάνεια. Στα πλαίσια αυτά, επισημάνατε (στην ομιλία σας κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2011) ότι καταρτίστηκαν Ομάδες Εργασίας Εμπειρογνωμόνων, με στόχο τη συγγραφή νέων προγραμμάτων σπουδών για την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, ωστόσο, δεν τηρήθηκαν κατά τη συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας που αφορά στο μάθημα των θρησκευτικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφενός οι σχετικές επιλογές έγιναν αυθαίρετα και χωρίς αξιοκρατία κι αφετέρου σε κάθε περίπτωση δεν δόθηκε η προσήκουσα δημοσιότητα, δεδομένου ότι δεν ενημερώθηκαν ποτέ ούτε οι Θεολογικές Σχολές, ούτε οι Σχολικοί Σύμβουλοι Θεολόγων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ούτε οι ελληνικές επιστημονικές θεολογικές ενώσεις, σχετικά με τη στελέχωση της Ομάδας αυτής, η οποία σημειωτέον δεν λειτουργεί εθελοντικά αλλά επ’ αμοιβή.

Και ενώ όλες σχεδόν οι άλλες ειδικότητες πληροφορήθηκαν επαρκώς, έστω και άτυπα, για την στελέχωση των επιμέρους Ομάδων Εργασίας από τους αρμόδιους για κάθε ειδικότητα Συμβούλους του Π.Ι., για τους θεολόγους δεν υπήρξε καμία σχετική ενημέρωση.

Παραδόξως, αντίθετα, υπήρξε στοχευμένη πληροφόρηση από τους αρμόδιους θεολόγους του Π.Ι. προς μια συγκεκριμένη ομάδα θεολόγων νεοφανούς σωματείου, με τους οποίους αποκλειστικά και σε διηνεκή βάση οι αρμόδιοι αυτοί συνεργάζονται. Οι εν λόγω θεολόγοι, μάλιστα, επιδιώκουν να εμφανίζουν εαυτούς ως μόνιμους και μοναδικούς εκφραστές και αναδιοργανωτές της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι ίδιοι, στην πλειονότητά τους, ασχολήθηκαν με τη συγκρότηση των ισχύοντων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία τώρα αμφισβητούν και (αυτό)καλούνται να αναβαθμίσουν !! Ακόμα και πολλά από τα διδασκόμενα Βιβλία των Θρησκευτικών, που προφανώς κι αυτά θα αντικατασταθούν με καινούργια, έχουν συγγραφεί από την ίδια ομάδα!

Για το θέμα αυτό υπήρξε ήδη έντονη διαμαρτυρία της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ, με αίτημα προς εσάς την ανασυγκρότηση της παραπάνω ομάδας εργασίας και τη συμπερίληψη σ΄αυτήν προσώπων που θα επιλεγούν με αξιολογικά επιστημονικά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, επιλέχτηκαν μέλη, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν ειδίκευση στην θεολογική παιδαγωγική επιστήμη (αλλά έχουν ειδίκευση στην εκκλησιαστική ιστορία, δογματική, Παλαιά Διαθήκη κλπ) ή δεν έχουν καν ειδίκευση, τη στιγμή που αγνοήθηκαν Καθηγητές Παιδαγωγικής των Θεολογικών Σχολών, αλλά και Σχολικοί Σύμβουλοι με διδακτορικές σπουδές στις παιδαγωγικές επιστήμες. Ως εκ τούτου, τα εν λόγω μέλη σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «εμπειρογνώμονες» για προγράμματα σπουδών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Εκ των παραπάνω προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν ούτε δεοντολογικοί κανόνες ούτε κυρίως επιστημονικά κριτήρια για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως αυτό της συγκρότησης Ομάδας Εργασίας εμπειρογνωμόνων για τα προγράμματα σπουδών.

Φρονούμε ότι με μεροληπτικές και αναξιόπιστες επιλογές και αποκλεισμούς δεν εξυπηρετούνται ούτε επαληθεύονται οι διακηρύξεις των αρμοδίων θεολόγων του Π.Ι. για τη συγκρότηση ενός ανοιχτού, πολυφωνικού και πλουραλιστικού προγράμματος σπουδών. Διαφαίνεται δε ότι και το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών, οι οποίες ήδη προκαλούν έντονες αντιδράσεις, δεν πρόκειται να γίνει τελικά αποδεκτό από το θεολογικό κόσμο της χώρας.

Αν επομένως στους στόχους σας, κυρία Υπουργέ, συγκαταλέγεται ένα σύγχρονο Μάθημα των Θρησκευτικών - προϊόν επαρκούς ειδικευμένης παιδαγωγικής προσέγγισης και σύνθεσης των υπαρχουσών επιστημονικών θεολογικών τάσεων, θα ήταν σκόπιμη η ανασυγκρότηση της παραπάνω Ομάδας Εργασίας, με την αξιοποίηση όσων μεθοδευμένα αποκλείστηκαν.


No comments:

Post a Comment