Sunday, January 9, 2011

Η ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΑΡΧΗ...










Ο συντάκτης του ρεπορτάζ φαίνεται πολύ αισιόδοξος αλλά εμάς ας μας επιτρέψει να αμφιβάλλουμε ότι τα πράγματα είναι τόσο ρόδινα όσο μας τα παρουσιάζει.


Οι Τούρκοι ακόμη κολοκυνθίζουν το θέμα της Χάλκης και ο Παναγιότατος συνεχώς τονίζει ότι ακούει πολλές υποσχέσεις αλλά δεν βλέπει χειροπιαστά αποτελέσματα.


Η επιστροφή του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου δεν πρέπει να μας ενθουσιάζει και πολύ εκτός αν θα έχει συνέχεια με την επιστροφή όλων όσων περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου κατακρατούν παράνομα οι Τούρκοι.


Προπαντός αν δεν επιτρέψουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καμιά αισιοδοξία δεν είναι ρεαλιστική.


Καλός είναι ο ενθουσιασμός αλλά μας μην ξεχνούμε ότι έχουμε να κάνουμε με Τούρκους.



Η ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΑΡΧΗ....


Του Σωτήρη Σταθόπουλου

==========================


Η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στο Φανάρι, αναπτέρωσαν ακόμα περισσότερο τις ελπίδες του κ. Βαρθολομαίου για την επιστροφή των μνημείων αλλά και για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.


Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι πλέον σίγουρος, όσο ποτέ άλλοτε, πως το ένα μετά το άλλο τα ακίνητα του Φαναρίου που παράνομα αφαιρέθηκαν από το τουρκικό κράτος μετονομάζοντάς τα σε βακούφια (ευαγή ιδρύματα) θα επιστρέψουν σύντομα στον «νόμιμο» ιδιοκτήτη τους.


Μετά την δικαίωση από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι νομικοί σύμβουλοι του κ. Βαρθολομαίου ετοιμάζονται για νέες προσφυγές.


Δεκάδες ακίνητα και 90 εκκλησίες σε Κωνσταντινούπολη, Πριγκηπονήσια, Ιμβρο και Τένεδο εξακολουθούν να παραμένουν παράνομα δεσμευμένα από την Τουρκική κυβέρνηση.


Πρόκειται για 23 Βακούφια (ευαγή ιδρύματα) όπως παράτυπα τα χαρακτηρίζουν και τα έσοδα τους πηγαίνουν στα ταμεία του Τουρκικού κράτους. Το κάθε Βακούφι μπορεί να περιλαμβάνει ακίνητα αλλά και εκκλησίες. Όπως π.χ. ο Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τένεδο διεκδικεί 46 ακίνητα αλλά παρά τις συνεχιζόμενες προσφυγές των ιερωμένων στην τουρκική δικαιοσύνη ποτέ – μέχρι σήμερα – δεν δικαιώθηκαν


Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

______________


Αιχμή του δόρατος και κύριος στόχος του Οικουμενικού Πατριάρχη παραμένει η επαναλειτουργία της θεολογική σχολής της Χάλκης που έκλεισε με απόφαση της Τουρκική κυβέρνησης το 1971. Είναι ένα όνειρο, ένας πόθος που παραμένει «άσβηστος» εδώ και 40 χρόνια. Δηλώσεις Προέδρων των ΗΠΑ, εκθέσεις του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αλλά και πολύχρονες συζητήσεις μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν στάθηκαν ικανές για να γίνει το όνειρο εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών πραγματικότητα. Η γειτονική χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ και αναγνωρίζει με το «ζόρι» την οικουμενικότητα του κ. Βαρθολομαίου αρνείται πεισματικά να ανοίξει μια σχολή η οποία ανέδειξε δεκάδες πνευματικούς ανθρώπους οι οποίοι πρόσφεραν με την μόρφωσή τους σημαντικό και πολύτιμο έργο στην ανθρωπότητα.


ΕΞΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΙΑ

________________


Εγκαταλελειμμένα και με εμφανή πάνω τους τα σημάδια του χρόνου παραμένουν δεσμευμένα έξι μοναστήρια στα Πριγκηπονήσια. Η εικόνα τους προκαλεί ρίγη συγκίνησης και πόνου. Κανείς από το Τουρκικό κράτος δεν ενδιαφέρεται να τα συντηρήσει και ούτε βέβαια επιτρέπουν σε κανέναν άλλον να παρέμβει. Αυτά όμως παραμένουν εκεί αγέρωχα περιμένοντας το πλήρωμα του χρόνου και την επιστροφή τους στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους.


Ανάμεσα στις κατειλημμένες εκκλησίες είναι η Ι.Μ. του Αγίου Νικολάου γύρω από την οποία πλέον έχει τοποθετηθεί μια «ψευτοξύλινη» σκαλωσιά για να μην τραυματιστεί ουσιαστικά κανένας περαστικός καθώς η σκεπή δείχνει ετοιμόρροπη, αλλά παρ όλα αυτά το εσωτερικό παραμένει σε σχετικά καλή κατάσταση. Ο Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη, ο Αγ. Γεώργιος Καρύπης, η Ι.Μ Μεταμορφώσεως, η εκκλησία του Χριστού και η Ι.Μ του Αγ. Σπυρίδωνα που δυστυχώς καταρρέει.


ΜΠΙΛΙΑΡΔΑΔΙΚΟ Ο Ι. Ν. ΑΓ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

____________________


Σε μια από τις επικίνδυνες περιοχές της Τουρκίας, την Ανδριανούπολη, βρίσκεται ο Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου. Η εγκληματικότητα που επικρατεί στην περιοχή κάνει δύσκολο ακόμα και το έργο των αστυνομικών αρχών που με ιδιαίτερη δυσκολία αρκετές φορές επιβάλλουν την τάξη στην περιοχή.


Το προαύλιο της ιστορικής εκκλησίας έχει πλέον μετατραπεί σε μια μεγάλη καφετέρια, σ ένα χώρο αναψυχής που οι τούρκοι απολαμβάνουν τον ναργιλέ τους ενώ έχουν στηθεί και τραπέζια μπιλιάρδου προκειμένου οι νέοι της Ανδριανούπολης να ψυχαγωγούνται...Οι κληρικοί έχουν διαμαρτυρηθεί για ιεροσυλία αρκετές φορές στις αρμόδιες αρχές αλλά δεν έχουν βρει ποτέ το δίκιο τους


ΠΗΓΗ:


Αναγραφές,


real.gr

No comments:

Post a Comment