Tuesday, January 25, 2011

ΚΑΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ



ΚΑΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============



Το πολυσυζητημένο θέμα των μεταμοσχεύσεων καταγράφει νέο κεφάλαιο με την ανακοίνωση της απόφασης του επισκόπου Σάμπατς Λαυρέντιου να γίνει δωρητής οργάνων.


Η πρακτική αυτή ήταν άγνωστη μέχρι τώρα στην Εκκλησία της Σερβίας αν και στην Ελλάδα οι πλείστοι αρχιερείς βλέπουν θετικά τις μεταμοσχεύσεις ήδη από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ ο οποίος προθυμοποιήθηκε να γίνει δότης οργάνων και αργότερα μάλιστα ελήφθη και σχετική συνοδική απόφαση.


Το ρεπορτάζ δεν αναφέρει αν η πρωτοβουλία του επισκόπου Σάμπας Λαυρέντιου ήταν καρπός προσωπικής του πρωτοβουλίας, άν προέβη στη δήλωση αφού συνεννοήθηκε προηγουμένως με την Ιεραρχία της Σερβίας ή και αν λήφθηκε σχετική συνοδική απόφαση.


Είναι φανερόν ότι το ακανθώδες αυτό θέμα πρέπει να συζητηθεί στις συνόδους των Ορθοδόξων Εκκλησιών και να τύχει ομόφωνης και σύμφωνης με το Ευαγγέλιο τοποθέτησης. Οι ατομικές πρωτοβουλίες ιεραρχών δεν αρκούν επειδή υπάρχουν πολλοί που προβάλλουν σοβαρές θεολογικές αλλά και επιστημονικές αντιρρήσεις και ως εκ τού του υπάρχει σύγχυση για την αλήθεια του πράγματος μεταξύ του ποιμνίου.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΑΜΠΑΤΣ ΕΓΙΝΕ ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ


Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

=========


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Romfea.gr» ο Επίσκοπος Σάμπατς κ. Λαυρέντιος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ζήτησε μετά το θάνατο του να χρησιμοποιηθούν τα όργανά του για μεταμόσχευση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Επίσκοπος Λαυρέντιος είναι ο πρώτος Ιεράρχης που υπέγραψε να γίνει δωρητής οργάνων.

Σύμφωνα με τον Επίσκοπο η ανάπτυξη της ιατρικής επέτρεψε σε πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν άλλα μέσα να βοηθήσουν έτσι τους αρρώστους.

«Δεν έχω λεφτά, δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να αφήσω στα αγαπημένα μου πρόσωπα, αλλά μπορώ να τους δώσω την καρδιά μου (μεταμόσχευση), αν βρεθούν μια μέρα σε δύσκολη θέση, είναι κάτι που θα προσφέρει ζωή», τόνισε ο κ. Λαυρέντιος.

Επίσης, πρόσθεσε: «Αυτό θα επιτρέψει σε πολλούς να μαλακώσουν το πόνο τους από την ασθένεια, και χάρη στη μεταμόσχευση θα παρατείνουν την ζωή τους».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο κ. Λαυρέντιος είναι από τους σημαντικότερους Επισκόπους της Σερβικής Εκκλησίας, με μεγάλο έργο στη Σερβία και την Γερμανία όπου ήταν Επίσκοπος.

Αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν, ότι ο Επίσκοπος Λαυρέντιος έσωσε τα γραπτά του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, και τα εκτύπωσε κρυφά στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων “Ρομφαία”

1 comment: