Monday, January 17, 2011

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ








ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Καταιγισμός ειδήσεων εκκλησιαστικού περιεχομένου προσφέρεται από τα εκκλησιαστικά πρακτορεία ειδήσεων αλλά και στο καλό ιστολόγιο “Ακτίνες” το οποίο κάνει πολύ καλή δουλειά και ερευνητική δημοσιογραφία στα Κυπριακά ΜΜΕ και σε άλλους χώρους και προσφέρει στο αναγνωστικό του κοινό πολλές ειδήσεις από την Κύπρο.


*****


Πολυ ευχάριστη είδηση η επικείμενη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας Χριστοφόρου στην Κύπρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας ποιμαίνει μια Εκκλησία ταλαιπωρημένη, με φτωχά υλικά μέσα και μικρό αριθμό πιστών. Η εν Χριστώ κοινωνία των δύο Αυτοκεφάλων Εκκλησιών μας προξενέι ιδαίτερη χαρά. Αξίζει κάθε τιμή, σεβασμός, υποστήριξη και αγάπη προς τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Τσεχίας.


*****


Είμαστε κουμπωμένοι επειδή οι Παπικοί της Κύπρου διοργανώνουν εβδομάδα συμπροσευχών. Οχι ότι θεωρούμε δουλειά μας να ελέγξουμε τι κάνουν ή τι δεν κάνουν οι αιρετικοί, αλλά επειδή διατηρούμε το φόβο μήπως κάποιοι δικοί μας σκανδαλίσουν και πάλιν τον κόσμο αν τυχόν παρεβρεθούν σε συμπροσευχές. Κάτι που απευχόμαστε έντονα.


*****


Οι Τούρκοι το βιολί τους. Ενώ επίκειται η αξιολόγηση της Τουρκίας, για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαική Ενωση, οι Τούρκοι, αντί να περιστείλουν τις προκλήσεις, τις επαυξάνουν στο κατακόρυφο. Τώρα ο ιερέας του Ριζοκαρπάσου πρέπει να ταξιδεύει μια ώρα δρόμο στο Τρίκωμο, κάθε φορά που πρέπει να λειτουργήσει για να πάρει άδεια από τις κατοχικές δυνάμεις. Εδώ μας οδήγησε η εθελοδουλεία των Νεοκυπρίων του Χριστόφια και των εθνομειδοτών του ΠΑΣΟΚ που κυβερνούν - διά τας αμαρτίας ημών - την πατρίδα μας.


*****


Συγχαίρουμε το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για τη βράβευση που θα του απονείμει σε λίγες μέρες η Ρωσία. Ας μην ξεγελιόμαστε όμως για το τι σημαίνουν όλες αυτές οι φιλοφρονήσεις του Ρωσικού κράτους και της Ρωσικής Εκκλησίας προς όλες τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Πρόκειται για καθαρή προσπάθεια να διασπάσουν το μέτωπο των Ελληνικών και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Στόχος τους είναι η αναδιάταξη των πρεσβείων τιμής των Ορθοδόξων Εκκλησιών και ο ορισμός των πρεσβείων τιμής ως κάποιας μορφής πρωτείου εξουσίας. Με άλλα λόγια το Πατριαρχείο Ρωσίας προσπαθεί να προσεταιρισθεί με κάθε τρόπο υποστήριξη τώρα που επίκειται η μέλλουσα να συνέλθει Πανορθόδοξος Σύνοδος όπου κρίνονται τα πάντα: Η ενότητα της Εκκλησίας, η προσπάθεια εκβατικανοποίησης της Ορθοδοξίας, ο κίνδυνος επικράτησης της αίρεσης του εθνοφυλετισμού, αλλά και ο Οικουμενισμός.


Αφθονο χρήμα εκρέει από τα ρωσικά ταμεία. Χρήματα για το Κόσοβο, χρηματοδότηση της πενομένης Εκκλησίας της Τσεχίας και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, παρασημοφόρηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κτλ. όλα εντάσσονται στους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους "πανρωσισμού".


Γι’ αυτό ευγνωμόνως φυσικά δεχόμαστε τη γενναιοδωρία του Ρωσικού κράτους για παρασημοφορίες και χρηματοδοτήσεις προς Ορθόδοξες Εκκλησίες αλλά ας έχουν γνώσιν οι φύλακες για το τι σημαίνουν αυτές οι κινήσεις.


Παραθέτουμε στη συνέχεια τις ειδήσεις που μας έδωσαν αφορμή για το πιο πάνω εισαγωγικό σχόλιο των ειδήσεων που ακολουθούν στη συνέχεια.


*****


ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΤΣΕΧΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

==========


Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Χριστοφόρος, ύστερα από πρόσκληση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Κύπρου.


Ο Υψηλός επισκέπτης μας θα φτάσει στον αερολιμένα Λάρνακας το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 21.45΄ (πτήση SS 4). Τούτον θα υποδεχθούν, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, που θα απουσιάζει στη Μόσχα, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου.


Κατά τις ημερομηνίες 22-24 Ιανουαρίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας θα ευρίσκεται στην Πάφο για ανεπίσημη επίσκεψη.


To εσπέρας της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας, 23 και 24 Ιανουαρίου, θα προστεί του εσπερινού και του Αρχιερατικού Συλλειτούργου, αντίστοιχα, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου.


Η επίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας θα αρχίσει την 10ην.00΄ πρωινή της Τρίτης, 25ης Ιανουαρίου, κατά την οποίαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, τα άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Κλήρος και το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας θα υποδεχθούν τον Υψηλό Επισκέπτη μας στην είσοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.


Θα ακολουθήσει Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα προσφωνήσει με συντομία τον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας και Σλοβακίας.


Στη συνέχεια, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας θα υποδεχθεί σε πανηγυρική συνεδρία της τον Υψηλό προσκεκλημένο μας.


Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας θα έχει συνάντηση την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 08.00΄, με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.


Θα επισκεφθεί, επίσης, Ιερές Μητροπόλεις και Ιερές Μονές της νήσου μας και θα έλθει σε επικοινωνία με το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Εκκλησίας μας, στο οποίο και θα μεταφέρει τις ευχές και ευλογίες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας.


Την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου, θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Παλλουριώτισσας Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προϊσταμένων των Προκαθημένων των δύο Εκκλησιών.


Περί το τέλος του Συλλειτούργου, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας θα προσφωνήσει τον Αρχιεπίσκοπο Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας και θα απονείμει σ’ Αυτόν το Μέγα Χρυσούν Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα.


Στη συνέχεια, και ώρα 13.00΄, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα παραθέσει επίσημο γεύμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου προς τιμή του Υψηλού Προσκεκλημένου μας.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας θα αναχωρήσει από τη νήσο μας τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 03.20΄ (πτήση SS 4).


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιασιαστικό πρακτορείο ειδήσεων “Ρομφαία”


*****


ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

==================


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Προσευχής για την Ενότητα μεταξύ των Χριστιανών, η Λατινική Εκκλησία της Κύπρου διαμέσου του Γενικού Βικαρίου της Fr Evencio Herrera προσκαλεί σε ειδική τελετή οικουμενικού χαρακτήρα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 στις 18.30 στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία.



ΠΗΓΗ:


Ακτίνες


*****


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

=============


Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ύστερα από πρόσκληση της Α.Μ. του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ. Κυρίλλου, θα μεταβεί στη Μόσχα, όπου και θα του απονεμηθεί το Βραβείο του Διεθνούς Κοινωνικού Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, «για την εξαιρετική προσφορά του προς εμπέδωση της ενότητας των Ορθοδόξων Λαών και για την εδραίωση και προβολή των χριστιανικών αξιών στην κοινωνία».


Ο Μακαριώτατος θα αναχωρήσει από τον αερολιμένα Λάρνακας την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 13.30΄ (πτήση CY 1721).


Την Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, ο Μακαριώτατος θα έχει συνομιλίες με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, οποίος και θα παραθέσει, στη συνέχεια, γεύμα προς τιμή του.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 17.00΄, θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό Σωτήρος, στη Μόσχα, η επίσημη τελετή απονομής του Βραβείου στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.


Σημειώνεται ότι το Βραβείο τούτο απονέμεται μόνο σε Αρχηγούς Κρατών, και άλλες εξέχουσες και επιφανείς προσωπικότητες του κόσμου, για τη μεγάλη τους προσφορά προς επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο και προς επίτευξη της ενότητας, του σεβασμού και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών και των ανθρώπων.


Το πρωί του Σαββάτου, 22ας Ιανουαρίου, θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Κρεμλίνο, του οποίου θα προστούν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.


Την ίδια ημέρα και ώρα 13.00΄ ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας θα συναντηθεί με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Ντμίντρι Μεντβέντεβ, ο οποίος, ακολούθως, θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του Μακαριωτάτου.


Το βράδυ ο Πρέσβης μας στη Μόσχα κ. Πέτρος Κέστορας θα δώσει δεξίωση, στην εκεί Κυπριακή Πρεσβεία, προς τιμή του Μακαριωτάτου.


Στην Κύπρο ο Μακαριώτατος θα επιστρέψει την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 12.25΄ (πτήση CY 1713).


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων “Ρομφαία”


*****


ΚΥΠΡΟΣ - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

==========



Εδώ και αρκετό καιρό το ψευδοκράτος σέρνει τον χορό των θρησκευτικών προκλήσεων. Αναγνώστες μας, που βρέθηκαν πρόσφατα για προσκύνημα στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, μας κατήγγειλαν ότι, σκόπιμα έποικοι βοσκοί οδηγούν τα ζώα τους δυο και τρεις φορές την ημέρα στον περίβολο της εκκλησίας, με αποτέλεσμα η περιοχή να γεμίζει κοπριά και να μυρίζει άσχημα.


Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε αρκετές άλλες που έγιναν το τελευταίο διάστημα: Ανήμερα των Χριστουγέννων, έποικοι εισέβαλαν στην εκκλησία του Αγίου Συνεσίου και διέκοψαν τη θεία λειτουργία. Μια εβδομάδα αργότερα, εισέβαλαν και πάλιν στην ίδια εκκλησία, φωτογραφίζοντας ένα προς ένα τους λιγοστούς εκκλησιαζόμενους. Πριν την έφοδο στην εκκλησία του Αγίου Συνεσίου, προηγήθηκε η απόφαση τού Αττίλα να μην επιτρέπει τη λειτουργία της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας.


Μάλιστα, υποχρέωσαν τον υπεύθυνο της εκκλησίας να μεταβαίνει προσωπικά στον «αστυνομικό σταθμό» Τρικώμου για να κάνει αίτηση εξασφάλισης άδειας λειτουργίας του ναού. Και βεβαίως εξακολουθεί το κατοχικό καθεστώς να εμποδίζει, επειδή έτσι θέλει, την επιδιόρθωση του Αποστόλου Ανδρέα.




ΠΗΓΗ:


Ακτίνες,


Φιλελεύθερος


No comments:

Post a Comment