Wednesday, January 19, 2011

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΕΝΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ Η ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ



ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΕΝΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΚΑΙ Η ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


Του Καθηγητή Μιχαήλ Τρίτου

==================


Ο Στρατάρχης Τίτος για να φτιάξει, να ισχυροποιήσει και να ενοποιήσει το κράτος των Σκοπίων, απέσπασε τρεις μητροπόλεις από την Εκκλησία της Σερβίας και δημιούργησε την «Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Μακεδονίας». Αυτή την «Εκκλησία» όμως σύνολη η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν την αναγνώρισε και τη θεωρεί σχισματική.


Αντίθετα θεωρεί κανονικό Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος(όπως παλαιότερα ονομαζόταν η Εκκλησία της περιοχής αυτής), τον Επίσκοπο Ιωάννη, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από τους σχισματικούς, «επειδή ακριβώς ήθελε να φύγει η Εκκλησία από τη δαμόκλειο σπάθη του εθνικισμού να μείνει στο έργο το εκκλησιαστικό που είναι η απάντηση στο ερώτημα της ζωής και του θανάτου και να μην γίνει μια κρατική υπηρεσία που να θεραπεύει αλλότριες ανάγκες από τις εκκλησιαστικές».


Όμως το κράτος των Σκοπίων δεν αναγνωρίζει εδώ και επτά χρόνια την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ως θρησκευτική οργάνωση. Έτσι τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη από το 2003 μέχρι σήμερα, οι Σκοπιανές αρχές ασφαλείας, επανειλημμένα τον συλλαμβάνουν, τον οδηγούν σε δίκες και πολύμηνες φυλακίσεις (στις φοβερές φυλακές Ινζέροβο) με την κατηγορία της αναζωπυρώσεως εθνικού και θρησκευτικού μίσους και επιχειρούν ακόμη και την φυσική του εξόντωση με τρομοκρατικές ενέργειες, όπως εκείνη του έτους 2005, όπου ένοπλοι μασκοφόροι απείλησαν τη ζωή του, πυρπόλησαν το μοναστήρι που διέμεινε, έκλεψαν ιερά αντικείμενα και βιαιοπράγησαν εναντίον μοναχών και μοναζουσών.


Με όσα ανάφερε ο κ. Καθηγητής, κατάδειξε την κυβερνητική παρέμβαση στη δικαιοσύνη για την σωματική και ηθική εξόντωση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου και τόνισε πως «μια χώρα που διακηρύσσει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο βάθος της στηρίζει ένα απολυταρχικό καθεστώς υπό τη σιωπηλή αδράνεια και αδιαφορία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των ΗΠΑ».


Πρότεινε επίσης, για να λυθεί το πρόβλημα αυτής της σχισματικής εκκλησίας:


1) Να αρθεί οριστικά η ποινή φυλάκισης του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου.


2) Το επίσημο κράτος να αφήσει ελεύθερη την Εκκλησία να επιτελέσει το λυτρωτικό της έργο.


3) Η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων να αναγνωρίσει ως αντικανονικές τις ενέργειές της από το 1968 μέχρι σήμερα και να ζητήσει συγνώμη από της μητέρα εκκλησία τη Σερβική Εκκλησία για όσα άτοπα έπραξε μέχρι σήμερα σε βάρος της.


4) Να δεχθεί την ονομασία της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και όχι Μακεδονίας.


Τέλος είπε ο κ. Κοσμήτορας: «Κάνω έκκληση σε όλους σας να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους αυτούς τους μάρτυρες συνειδήσεως και παρ΄ ολίγον μάρτυρες αίματος διότι λιμό απόλλυνται. Μιλάμε για 60 μοναχούς και μοναχές, τον Αρχιεπίσκοπο, τους τρείς Επισκόπους που κυριολεκτικά δεν έχουν να φάνε». Όσοι θέλουν να βοηθήσουν για να στηρίξουμε αυτούς τους μάρτυρες μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 6937257655 για περισσότερες πληροφορίες.



ΠΗΓΗ:


Ζωηφόρος


No comments:

Post a Comment