Saturday, January 22, 2011















Η βράβευση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου από τη Ρωσική Ομοσπονδία και οι συναντήσεις του με τους Ρώσους πολιτικούς και εκκλησιαστικούς ηγέτες έδωσαν την ευκαιρία για να παρουσιαστεί το πρόβλημα της Κύπρου και ανέδειξαν την καταστροφή των εκκλησιαστικών μας μνημείων στο Βορρά ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος προέβη σε δηλώσεις υπέρ της ενότητας του Κυπριακού κράτους.



ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ:

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

===========


Η Κύπρος είναι ενιαίο κράτος χωρίς εσωτερικά σύνορα, δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος λίγο μετά το γεύμα του στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, δεσμευόμενος ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει εσωτερικά σύνορα στην Κύπρο και θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην ανεύρεση λύσης για την επανένωση του νησιού.


«Η θέση και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωσίας παραμένει αμετάβλητη. Δεν αναγνωρίζουμε τις συνοριακές γραμμές, που υπάρχουν στην Κύπρο. Η Κύπρος είναι ενιαίο κράτος» είπε ο Πατριάρχης Μόσχας, υπογραμμίζοντας ότι


«χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις ώστε να αποκατασταθεί εκείνο το επίπεδο εμπιστοσύνης των δύο κοινοτήτων, εκείνη η ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία ζούσαν οι άνθρωποι επί αιώνες και εάν σήμερα η διεθνής κοινότητα δεν είναι ικανή να επιλύσει αυτό το ζήτημα, διαθέτοντας αρκετούς μοχλούς για την επίλυσή του, τότε αυτό προκαλεί λύπη».


«Γι’ αυτό και θα προσευχόμαστε ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να επανέλθει η ενότητα και η ακεραιότητα της Κύπρου, ώστε οι δύο κοινότητες, η ελληνική και η τουρκική, να ζήσουν ειρηνικά, με ομόνοια και με καλές σχέσεις, διατηρώντας τις πολιτιστικές και θρησκευτικές τους παραδόσεις. Και θα συμβάλουμε σ’ αυτό με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε», συνέχισε ο Ρώσος Πατριάρχης, ο οποίος απέδωσε ιδιαίτερα υψηλή σημασία στα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.


Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη κ. Κύριλλο για την πρόσκλησή του στη Μόσχα και την εξαιρετική τιμή προς το πρόσωπό του με την απονομή του ετήσιου βραβείου του Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, αλλά και για «τη συνεχή αγάπη, που έχει και στην Εκκλησία, αλλά και στο λαό της Κύπρου».


«Οσάκις χρειαστήκαμε την Εκκλησία της Ρωσίας μας βοήθησε με τους άρχοντες εδώ της πολιτείας. Και δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω και το Ρώσο πρόεδρο για την αγάπη, την εκτίμηση και την υπομονή, που είχε χθες, που συζητούσαμε περίπου μια ολόκληρη ώρα μαζί του», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.


Νωρίτερα σήμερα οι δύο Προκαθήμενοι συλλειτούργησαν στον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο, συνοδευόμενοι από τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, ο οποίος εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος, τον Επίσκοπο Κυρήνης κ. Αθανάσιο, που εκπροσωπεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στη Μόσχα και πολλούς άλλους Αρχιερείς.


Απευθυνόμενος στους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι «πάντοτε η κυβέρνηση της Ρωσίας υποστήριξε την κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου», γι’ αυτό και «η αποτυχία των ανόσιων σχεδίων για τη διάλυση της Δημοκρατίας μας οφείλεται και στη δική σας συμπαράσταση».



ΠΗΓΗ:


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αναγραφές



*****



ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ:

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΝΟΤΗΤΑ

===============


Με το βραβείο του Διεθνούς Ιδρύματος Ενότητας των Ορθοδόξων Λαών τιμήθηκε απόψε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε πανηγυρική τελετή στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, όπου συνέρευσαν εκατοντάδες ορθοδόξων και πολλές διεθνείς αντιπροσωπείες.


Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος τον συνεχάρη για την απονομή του σημαντικού αυτού βραβείου, σημειώνοντας ότι "οι δύο χώρες μας και οι λαοί μας συνδέονταν πάντοτε από τη σταθερή βάση της ενιαίας πίστης μας".


Η συνάντηση έγινε στο προεδρικό παρεκκλήσι του Μεγάλου Ανακτόρου του Κρεμλίνου και ξεπέρασε κατά πολύ τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο 20 λεπτά και διήρκεσε τελικά περίπου 50 λεπτά. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας Πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος είχε με τη σειρά του και αυτός νωρίτερα συνομιλήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.


Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ρωσίας και ολόκληρο το λαό της χώρας για την υποστήριξη, που παρέχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και επιβεβαίωσε "την αποφασιστική διάθεση να συνεχιστούν οι άψογες σχέσεις με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία".


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε την ευκαιρία να κάνει μια πλήρη ενημέρωση του προέδρου Μεντβιέντεφ για το Κυπριακό, καθώς και για τις θερμές σχέσεις, που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο Εκκλησιών.


Παρεμβαίνοντας στη συνομιλία ο πατριάρχης Κύριλλος θύμισε ότι Ρωσική και Κυπριακή Εκκλησία συνδέονται με "μακρόχρονη αδελφική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων και των δύσκολων περιόδων στην ιστορία των δύο χωρών". Υπογράμμισε μάλιστα ότι η σημερινή δημοκρατική Ρωσία δεν ξεχνά τους στενούς πνευματικούς της δεσμούς με το "ιερό νησί" της Κύπρου, όπως είπε χαρακτηριστικά.


Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος είναι επικεφαλής του συμβουλίου του Διεθνούς Ιδρύματος Ενότητας των Ορθοδόξων Λαών, που απονέμει τη σημαντική αυτή διάκριση σε επιφανείς προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων τα εφετινά βραβεία απονεμήθηκαν επίσης στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το συγγραφέα Βαλεντίν Ρασπούτιν και τους εκπροσώπους της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Πρέσοβο στη Σλοβακία.


Στο παρελθόν το ίδιο βραβείο είχε απονεμηθεί στους εκλιπόντες προέδρους Τάσο Παπαδόπουλο και Σπύρο Κυπριανού, τον πρώην πρόεδρο της Ελλάδας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, καθώς και σε πολλούς άλλους παράγοντες, που προάγουν διεθνώς την Ορθοδοξία και την ενότητά της.



ΠΗΓΗ:


Αναγραφές,


ΑΠΕ

No comments:

Post a Comment