Monday, January 17, 2011

ΑΣΤΟΧΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΑ


ΑΣΤΟΧΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Οι ψυχασθένειες δεν είναι αποτέλεσμα της αμαρτίας, όπως δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Εχουν κληρονομικές καταβολές. Οπως αρρωστά το συκώτι ή η καρδιά και δεν αποδίδουμε ευθύνες στον ασθενή για την πάθηση το ίδιο πρέπει να κάνουμε με τους ψυχοπαθείς.


Δεν είναι σωστό να λέμε ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας είναι ψυχοπαθείς επειδή οι ίδιοι ή οι γονείς τους ήταν άσωτοι. Βεβαίως ουδείς αρνείται ότι η αμαρτία χειροτερεύει τα πάντα στην υγεία του ανθρώπου. Τα πραγματικά όμως αίτια της ψυχασθένειας είναι οι κληρονομικές καταβολές για τις οποίες ουδείς έχει ευθύνη. Οπως είναι άκομψο και απαράδεκτο και προπαντός αντιχριστιανικό να κατηγορούμε κάποιο επειδή πάσχει από διαβήτη το ίδιο είναι απαράδεκτο να τον κατηγορούμε επειδή είναι ψυχασθενής.


Φτάνει που οι δυστυχείς αυτοί συνάνθρωποί μας και οι συγγενείς τους σηκώνουν το τεράστιο βάρος της ψυχασθένειας. Είναι ανεπίτρεπτο να τους φορτώνουμε και ενοχές γι’ αυτό αντί λόγο παρηγορίας και ανθρωπιάς.


Παραθέτουμε στη συνέχεια τις δηλώσεις του Πατριάρχη Ρωσίας που μας έδωσαν την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ: “ΝΑ ΔΕΙΧΘΕΙ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ ΤΟ ΘΗΡΙΩΔΕΣ ΧΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ”

=========


Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος πρότεινε να πηγαίνουν τους εφήβους των ανώτατων τάξεων της ρωσικής πρωτεύουσας στο τμήμα του νοσοκομείου του Φιλατωφ που είναι τα παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας, για να δουν οι έφηβοι τις συνέπειες της αμαρτίας.

«Δυστυχώς, η αμαρτία είναι εξιδανικευμένη σήμερα, τυλιγμένη σε ένα πολύ ελκυστικό πακέτο, σ'αυτήν απλώνονται χέρια, ιδιαίτερα των νέων, όπως στα παιδικά παιχνίδια απλώνονται τα χέρια των παιδιών. Θέλουμε να πάρουμε αυτό το περιτύλιγμα, να το ξετυλίξουμε και να απολαύσουμε το περιεχόμενό του». - Είπε ο Πατριάρχης την Παρασκευή μετά το Μεγάλο Εσπερινό των Χριστουγέννων, το οποίο λήγει, κατά παράδοση, την πρώτη ημέρα των Χριστουγέννων.

Το απόγευμα,στις 7 Ιανουαρίου, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας επισκέφθηκε το ειδικό τμήμα του νοσοκομείου Φιλάτωφ. Τα παιδιά που βρίσκονται εκεί, είτε είναι ορφανά ή τα εγκατέλειψαν οι γονείς τους, με όλη την εμφάνισή τους παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα λόγια του Πατριάρχη, «μια ζωντανή εικόνα του τί είναι αμαρτία».


«Αν είχα τέτοια δυνατότητα, θα περνούσα μέσα από αυτό το τμήμα όλους τους μαθητές των ανωτέρων τάξεων της Μόσχας, για να δούνε πρόσωπο με πρόσωπο τις συνέπειες της αμαρτίας, και, τότε, ίσως, θα ήταν αδύνατο να τεθεί μια τέτοια ταινία όπως το « Σχολείο», που συγκλόνισε τη συνείδηση της κοινωνίας μας», - είπε ο Πατριάρχης.

Κατά τη γνώμη του, «οι καλές αλλαγές» στην πνευματική κατάσταση της κοινωνίας «δεν πρέπει να δημιουργούν την ψευδαίσθηση της ευημερίας, είμαστε μόλις στην αρχή της πορείας».

«Υπάρχουν σίγουρα καλά φύτρα που κάνουν το δρόμο τους προς το φως, αλλά πόσες ακόμα ψυχές,που δεν συνάντησαν τον Θεό στην πορεία τους, πόσες χαμένες ψυχές, πόσο πόνο και θλίψη μόνο και μόνο επειδή οι άνθρωποι δεν ζουν σύμφωνα με το νόμο του Θεού!» - είπε ο Πατριάρχης.


Ζήτησε από τους ανθρώπους να μην είναι αδιάφοροι για το τι συμβαίνει στην κοινωνία.

«Ο χριστιανός πρέπει να έχει μια ήρεμη και αισιόδοξη όψη στον κόσμο. Και πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι αν η πατρίδα μας μάθει να θέτει το νόμο του Θεού ως βάση των κοινωνικών σχέσεων, τότε η ζωή θα γίνει πραγματικά φωτεινή,θα φωτίζεται από το φως του αστεριού της Βηθλεέμ. Γι 'αυτό αξίζει πραγματικά να ζούμε, να εργαζόμαστε χωρίς να λυπούμαστε δυνάμεις, διότι είναι πραγματικά το έργο του Θεού», - συνόψισε ο Πατριάρχης.


ΠΗΓΗ:

Αναγραφές,

bogoslov.ru

No comments:

Post a Comment