Tuesday, January 11, 2011

Ο ΠΕΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΕΠΡΑΞΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ! Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ;












Ο ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΡΑΞΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ!
Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Οι διαρρεύσασες πληροφορίες αναφορικά με τα λεχθέντα για το Σιωνισμό από τον ομολογητή Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ δεν επιτρέπουν και πολλή αισιοδοξία ότι η οριστική απόφαση που θα πάρει αύριο η σύνοδος για το θέμα θα αίρεται στο ύψος των περιστάσεων.

Οι πληροφορίες μιλούν για νεράβραστα πράγματα που δεν θίγουν την ουσία των δηλώσεων του Αγίου Πειραιώς.

Ασφαλώς και η Εκκλησία είναι εναντίον του ρατσισμού και ασφαλώς και ο κάθε ιεράρχης - όπως και ο κάθε άνθρωπος -έχει την ευθύνη των λόγων και των πράξεων του.

Οσο για την άποψη ότι δήθεν δεν είναι σωστό ένας ιεράρχης να γίνεται αντικείμενο κριτικής από άλλο ιεράρχη είναι απότοκος της χειρότερης μορφής δεσποτισμού (και “φιλάδελφου”) που υπάρχει. Ασφαλώς και οι θέσεις και οι ενέργειες των ιεραρχών είναι υπό κρίση και από τους ιεράρχες (κατ’ εξοχήν από αυτούς) αλλά και από τον κάθε πιστό.

Αν ο Μητροπολίτης Πειραιώς “κακώς ελάλησεν” έπρεπε να ραπισθεί αν “καλώς ελάλησεν” πρέπει να υποστηριχθεί.

Ούτε η άποψη ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι εξωκλιματικός και γι’ αυτό δεν είχε δικαίωμα γνώμης είναι ορθή. Δικαίωμα ψήφου στη σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν έχει αλλά δικαίωμα γνώμης έχει και παραέχει.

Το ζητούμενο δεν είναι αν έχει δικαίωμα γνώμης - που οπωσδήποτε έχει - αλλά η αν η γνώμη που εξέφρασε είναι η ορθή.

Το ζητούμενο είναι να ληφθεί απόφαση ξεκάθαρη! Ειλικρινά "φοβούμαστε φόβον μέγα" ότι αυτό είναι αδύνατον από Σύνοδο που προεδρεύεται από τον - διά τας αμαρτίας ημών - Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το "είπα ξείπα, διφορούμενες αποφάσεις τύπου του μαντείου των Δελφών, ξέρεις δεν εννοούσα αυτό εννοούσα το άλλο" του είναι ιδιαίτερα προσφιλείς.

Μάλλον μια νερόβραστη ανακοίνωση, που θα κολοκυνθίζει τα πράγματα θα εκδοθεί, όπως αυτή που εκδίδεται για όλα τα εκκρεμούντα θέματα: Της παραλαβής ή όχι της κάρτας, του μαθήματος των θρησκευτικών, του χωρισμού Εκκλησίας και Πολτιτείας, κοκ.

Ο ομολογητής Μητροπολίτης Πειραιώς όμως είναι σαφές ότι τους ξεκαθάρισε "ότι είχα να πω το είπα και το εννοώ μέχρι κεραίας και δεν μετανοώ και δεν ζητώ από κανένα κάλυψη”. Μίλησε ήδη λεβέντικα. Τώρα πόσα κότσια έχει μια σύνοδος υπό τον Ιερώνυμο να πάρει λεβέντικη απόφαση θα το μάθουμε - συν Θεώ - αύριο, αλλά οι φόβοι μας είναι ότι μάλλον μια νερόβραστη απόφαση θα δημοσιευθεί.

Μακάρι - χίλιες φορές μακάρι- να διαψευσθουμε από τα γεγονότα.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ που μας έδωσε την αφορμή της σύνταξης του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: “ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΑ, ΔΕΝ ΖΗΤΩ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ»

Του Νίκου Παπαχρήστου
============
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης για το 2011 της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ανέγνωσε στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επιστολή διαμαρτυρίας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος. «Αναλαμβάνω την ευθύνη. Δεν ζητώ, δεν επιθυμώ κάλυψη της Συνόδου. Είναι προσωπική μου ευθύνη τα όσα είπα», φέρεται να είπε προς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Ακολούθησε μακρά συζήτηση μεταξύ των Ιεραρχών κατά την οποία, σύμφωνα με συνοδικούς Μητροπολίτες, ετέθη το ζήτημα του Σιωνισμού και οι προεκτάσεις του. Τα μέλη της Συνόδου συμφώνησαν πως η Εκκλησία δεν διαπνέεται από ρατσιστικές αντιλήψεις αλλά φαίνεται να έλαβαν υπόψη τους πως δεν θα έπρεπε με κανένα τρόπο να μείνει έκθετος ένας αδελφός τους με μια εις βάρος του Συνοδική απόφαση.

Στη συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκφράστηκε και η δυσαρέσκεια από κάποιους μητροπολίτες για τις επικριτικές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος καθώς και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. «Δεν είναι σωστό ένας Ιεράρχης να κρίνει έναν άλλο Ιεράρχη, ούτε ένας εξωκλιματικός Ιεράρχης να κάνει δημόσια δήλωση καταδίκης» φέρεται να είπε ένας εκ των συνοδικών Ιεραρχών.

Τελικά αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση αύριο Τετάρτη κατά την οποία αναμένεται να εγκριθεί σχετικό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με πληροφορίες θα σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι εναντίον κάθε μορφής ρατσισμού στο πλαίσιο και παλαιότερης – του 1999 - σχετικής τοποθέτησης της Ιεράς Συνόδου. «Ο κάθε επίσκοπος έχει και την ευθύνη των λεγομένων του» σχολίασε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, εκπρόσωπος της ΔΙΣ, αμέσως μετά την χθεσινή συνεδρίαση της ΔΙΣ.

ΠΗΓΗ:

Πυλώνας Εκκησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ.

No comments:

Post a Comment