Sunday, January 2, 2011

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ, Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
















Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ, Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Σε μια λίαν ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ. Ευγένιος αναφέρθηκε και στο μάθημα των Θρησκευτικών. Οι δηλώσεις του κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση και ευχαριστούμε θερμά το Σεβασμιότατο γι’ αυτό.

Τον παρακαλούμε όμως την επόμενη φορά που θα τοποθετηθεί για το θέμα να είναι πολύ πιο σαφής για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών και για το ορθόδοξό του περιεχόμενο καθώς και για τον αρνητικό και εξαιρετικά επίκινδυνο ρόλο που διαδραματίζει ο Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου.

Ο ίδιος άνθρωπος που υπολοποιεί το σχέδιο της απορθοδοξοποίησης του μαθήματος των θρησκευτικών - δηλαδή ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου - έχει την πλήρη υποστήριξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Υπουργείου Παιδείας και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του οποίου μάλιστα τυγχάνει στενός συνεργάτης.

Με άλλα λόγια ο Σύμβουλος του μαθήματος των θρησκευτικών κ. Γιαγκάζογλου κρατά στα χέρια του και το κρέας και το μαχαίρι (για να ακριβολογούμε τη χαντζάρα). Εχει συγκεκριμένους στόχους και ελίσσεται ανάλογα - και μάλιστα χωρίς αναστολές - μέχρις ότου οδηγήσει τα πράγματα εκεί που θέλει.

Επομένως ΤΩΡΑ είναι η ώρα ΟΛΟΙ μας και προπαντός οι Ιεράρχες μας να ορθώσουν ανάστημα και να πουν ΟΧΙ στην απορθοδοξοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών! ΟΧΙ στην κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα τους! Αν δεν το κάνουμε αυτό ΤΩΡΑ οι εκκλησιομάχοι και οι νεοεποχίτες Πατρομάχοι θεολόγοι, με επικεφαλής τον κ. Γιαγκάζογλου, θα μετατρέψουν το μάθημα των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό και τις Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές σε Σχολές μελέτης του φαινομένου της θρησκείας και της Ιστορίας των θρησκειών.

Ας παραδειγματιστούν οι ορθόδοξοι ιεράρχες της Ελλάδας από τη στάση του υπέργηρου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Μάξιμου ο οποίος πρωτοστατεί στην προσπάθεια καθιέρωσης του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία της Βουλγαρίας και παίρνει μέρος σε διαδηλώσεις των ευσεβών Βουλγάρων για να πετύχει το στόχο του.

Οι Βούλγαροι ιεράρχες στέκουν πολύ ψηλά στη συνείδηση των απανταχού της Ορθοδοξίας πιστών. Η Εκκλησία της Βουλγαρίας ήδη απεχώρησε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των αιρέσεων - γνωστό ως ΠΣΕ - και αρνήθηκε συμμετοχή στο διάλογο με τους Παπικούς! Οχι επειδή αρνείται να διαλεχθεί με τους αιρετικούς αλλά επειδή αντελήφθη ότι - υπό τις σημερινές προυποθέσεις -, όπως διεξάγεται ο διάλογος “εις ουδέν ωφελεί αλλά μάλλον θόρυβος γίνεται”.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το απόσπασμα της συνέντευξης του καλού ιστολόγιου “Θρησκευτικά” που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη των πιο πάνω σκέψεων αλλά και το εύστοχο σχόλιο του Ο. Ρ., που δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιστολόγιο και το οποίο εκφράζει ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες που έχουμε όλοι μας καθώς και απόσπασμα του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του Πατριάρχη Βουλγαρίας Μάξιμου για το μάθημα των θρησκευτικών.

*****

O ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
=======

Στην ραδιοφωνική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Team FM της Κρήτης, μίλησε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος. Μεταξύ άλλων απάντησε σε ερωτήματα για το μάθημα των Θρησκευτικών:

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία;

Αυτά που μαθαίνουμε στο σχολείο στα Θρησκευτικά, όχι ως πίστη, αλλά ως παροχή πληροφοριών και γνώσεων μας κάνουν κάποιο κακό; Λειτουργούν προσηλυτιστικά; Βασικές αρχές για τις ανθρώπινες σχέσεις και για την κοινωνικότητα του ανθρώπου παίρνουμε από αυτό το μάθημα.

Στις μέρες μας που υπάρχει καταιγισμός πληροφοριών από το διαδίκτυο και από οπουδήποτε αλλού, στο σχολείο τα τελευταία χρόνια μπαίνουν νέα μαθήματα που προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των καιρών και καλώς γίνεται αυτό, δεν νομίζω όμως ότι βλάπτουν κανέναν τα θρησκευτικά και ότι πρέπει να αφαιρεθούν. Χρησιμοποιείται επίσης το επιχείρημα ότι οι κοινωνίες μας είναι πολυπολυτισμικές. Οι θεολόγοι μας όμως μου λένε πως τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών που φοιτούν στα σχολεία είναι τα πρώτα που διψούν και μετέχουν στο μάθημα και δεν ζητούν την απαλλαγή τους από το μάθημα.

Έχουμε αυτή τη στιγμή παιδιά στα σχολεία μας που δεν είναι καν βαπτισμένα, είναι μέλη άλλων θρησκειών και όμως παρακολουθούν το μάθημα των θρησκευτικών.
Θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται όμως – σε όλες τις τάξεις – στοιχεία και άλλων θρησκειών. Αυτό υπάρχει, αλλά άλλωστε αυτά είναι ζητήματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Υπάρχουν αξιόλογοι θεολόγοι που έχουν γράψει πολύ καλά βιβλία και λένε ποιος είναι ο ρόλος του μαθήματος των θρησκευτικών σήμερα, ο οποίος μπορεί να μην είναι αυτός που γνωρίζαμε εμείς χθες και να είναι τελείως διαφορετικός.

Προσωπικά θέλω να βλέπω το ρόλο του θεολόγου και κάπως διαφορετικά. Ακόμη και αν δε χρειάζονται τα θρησκευτικά με την έννοια που ξέραμε, χρειάζεται ο θεολόγος στα σχολεία, γιατί είναι ένας άνθρωπος που κάνει ένα μάθημα που απευθύνεται όχι στον εγκέφαλο των ανθρώπων αλλά στην ψυχή τους και είναι εκείνος ο άνθρωπος που μπορεί να υπερβεί το μάθημα και να είναι ως άνθρωπος κοντά στις ψυχές των μικρών παιδιών.
Παρακαλώ λοιπόν κι εγώ μαζί με τους θεολόγους, αν υπάρχει τέτοιο θέμα, να παύσει πάραυτα.

*****

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Ο.Ρ. ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ “ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ”:
_________________

Λίγο ασαφή μας τα λέει ο Σεβασμιώτατος.

Πρώτον: έχει πολύ εμπιστοσύνη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Εκείνος δεν επιθυμεί να έχει λόγο για το μάθημα;

Δεύτερον: Δέχεται ευχαρίστως την αλλαγή του ρόλου του μαθήματος σήμερα;

Σωστά βέβαια μας λέει ότι η πολυπολιτισμικότητα είναι ψεύτικο επιχείρημα για αλλαγή του μαθήματος αφού οι μαθητές που δεν είναι καν Χριστιανοί πολλές φορές παρακολουθούν με τη θέλησή τους το μάθημα.
Θέλουμε όμως πιο σαφείς θέσεις από τους επισκόπους. Δεν μας αρκεί να παρακολουθούν απλώς όσα αποφασίζουν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου ή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αλλά να μετέχουν και εκείνοι ενεργά απαιτώντας ορθόδοξο μάθημα θρησκευτικών.

ΠΗΓΗ:

Θρησκευτικά,

Αναγραφές

*****

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
_______________

Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας με δυναμικό τρόπο εδώ και καιρό διεκδικεί την επιστροφή του ορθόδοξου ομολογιακού μαθήματος των θρησκευτικών στο σχολικό πρόγραμμα που επί κομμουνιστικού καθεστώτος είχε απαγορευτεί.

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Μάξιμος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Κύριος ἰσχὺν τῷ λαῷ αὐτοῦ δώσει, Κύριος εὐλογήσει τὸν λαὸν αὐτοῦ ἐν εἰρήνῃ». (Ψαλ. 28,11)

Αγαπημένα παιδιά της Αγίας Εκκλησίας μας,
….Κατά το περασμένο έτος συνεχίσθηκε η ιερή αποστολή διάσωσης του λαού μας και ειδικότερα η δράση σχετικά με την αναβίωση του οργανικού δεσμού μεταξύ της βουλγαρικής παιδείας με την Ορθοδοξία, την ηθική την πνευματικότητα και τον πολιτισμό και με ανησυχία για το μέλλον της νεολαίας. Σε σχέση με την εκπόνηση νομοσχεδίου για τη σχολική και προσχολική εκπαίδευση και κατάρτιση, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας, τόνισε ότι οικογένεια, σχολείο και πολιτεία καλούνται από κοινού και με όλες τις δυνάμεις τους να βοηθήσουν τη βουλγαρική νεολαία στην ανάπτυξή τους ως ευγενής και αρμονικές προσωπικότητες.

Η χριστιανική ηθική στην παιδική ηλικία, θα επιτρέψει σήμερα την αντιμετώπιση των πολλών πειρασμών που σχετίζονται με πράξεις βίας και αγένεια. Είμαστε μάρτυρες των διαφόρων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από νέους ανθρώπους, ακόμα και παιδιά που παρασύρονται από μια εύπορη ζωή του υποκόσμου.


ΠΗΓΗ:

Ακτίνες,

focus-news.net/01/01/2011

No comments:

Post a Comment