Saturday, January 1, 2011

ΝΕΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΣΜΟΥ









ΝΕΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΣΜΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Ο Αγγλικανισμός πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Δεν προφθαίνουμε να συνέλθουμε από το ένα αντιχριστιανικό χτύπημα και οι εκπρόσωποί του μας δίνουν το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο ad infinitum.


Μετά τη χειροτονία γυναικών και ομοφυλόφιλων, μετά που ο τρίτος τη τάξει επίσκοπος του Αγγλικανισμού Επίσκοπος του Ντάραμ δήλωσε στον ενθρονιστήριο λόγο του ότι δεν πιστεύει στην Ανάσταση και στη Θεότητα του Κυρίου, τώρα ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερυ Ρόμπερτ Ουίλιαμς - Πριμάτος του Αγγλικανισμού - απεφάνθη ότι η Αγία Γραφή (άκουσον! άκουσον!) είναι ένα από τα πιο σπουδαία βιβλία της ανθρωπότητας!!! Προσέξτε! Ενα από τα πιο σπουδαία. Οχι το πιο σπουδαίο και το ασύγκριτο.


Με άλλα λόγια! Είναι να μη μιλήσει ο Αγγλικανός Πριμάτος. Απαξ και μίλησε κάτι θα πει που θα προσβάλει τη χριστιανική πίστη.


Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της πλάνης του Αγγλικανού Πριμάτου συγκρίνετε τη δήλωση του γνωστού άθεου Ντώκινς ότι το να μη γνωρίζει κανείς τη Βίβλο είναι τρόπο τινά βάρβαρος!


Φανταστείτε κατάντημα. Ενας άθεος διανοούμενος - παγκόσμιο σύμβολο της σύγχρονης αθείας - δηλώνει ότι η άγνοια της Βίβλου σε καθιστά τρόπο τινά βάρβαρο, ενώ ο Πριμάτος 70 εκατομμυρίων Αγγλικανών λέγει ότι είναι ΕΝΑ από τα πιο σπουδαία βιβλία της ανθρωπότητας.


Και εμείς; Εμείς συνεχίζουμε να διαλεγόμεθα για να ενωθούμε με την Αγγλικανική “Εκκλησία” (γράφε την “Βαβυλώνα τη μεγάλη, τη μητέρα όλων των πόρνων και των αηδιαστικών έργων της γης", σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου).


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή της συνταξης του πιο πάνω σχολίου.


*****



The King James Bible

_________


Ανήμερα τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο, την ίδια ώρα, 3.00 μ.μ., η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ απευθύνει εόρτιο χαιρετισμό προς τα έθνη της Κοινοπολιτείας. Το έθιμο αυτό ξεκίνησε το 1932, με την ραδιοφωνική μετάδοση του μηνύματος από τον τότε μονάρχη Βασιλέα Γεώργιο Ε΄. Κατά τα πρόσφατα Χριστούγεννα τον χαιρετισμό της η Βασίλισσα αφιέρωσε στην 400η επέτειο από την έκδοση της Αγγλικής Βίβλου του Βασιλέα Ιακώβου (The King James Bible), η οποία εορτάζεται φέτος, το 2011.


Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, Dr Rowan Williams, αφιέρωσε επίσης στην ίδια επέτειο, αναφέροντας πως η χρονιά ολόκληρη θα είναι επετειακή, κι επίσης πως η εν λόγω Βίβλος είναι «ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία στην ιστορία της ανθρωπότητας».


Το Πρωτοχρονιάτικο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας «The Times» του Λονδίνου, είχε ένα ενδιαφέρον άρθρο στη σελ. 71, αφιερωμένο στο ίδιο θέμα. Μάλιστα το άρθρο αυτό τελειώνει με τη φράση του γνωστού άθεου Καθηγητή της Οξφόρδης Richard Dawkins, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά για την Βίβλο του Βασιλέα Ιακώβου πως «Το να μην γνωρίζεις την εν λόγω Βίβλο σημαίνει πως είσαι, κατά κάποιο τρόπο, βάρβαρος».


Σκέπτομαι πως κατά την φετινή χρονιά θα έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε και πάλι με την σπουδαία αυτή Αγγλική Αγία Γραφή, για τούτο της αφιερώνουμε και ειδική ετικέτα.



ΠΗΓΗ:


Ημερολόγιο Αποδημίας

1 comment:

  1. Σεβαστέ μου Γέροντα,

    Ευχαριστώ για την επιστολή σας.

    Δεν νομίζω ότι ενδείκνυται να κάνω αλλαγές επειδή,

    1.) Ηδη το άρθρο μου αναδημοσιεύθηκε από άλλα ιστολόγια και μάλιστα μεγάλης αναγνωσιμότητας, και κυρίως

    2.) Επειδή έτσι αντελήφθηκα από την αρχή το νόημα των λόγων του Αγγλικανού Πριμάτου ως αναφορά που έγινε με αφορμή την έκδοση της Αγίας Γραφής επί βασιλά Ιάκωβου. Γι' αυτό άλλωστε όλοι μιλούν για την 400ή επέτειο από την έκδοσή της. Πλην όμως πουθενά δεν αναφέρει ότι διαστέλλει αυτή την αξιολόγηση για την Αγία Γραφή ως βιβλίο. Πουθενά λ.χ. δεν λέγει ότι είναι μια από τις σημαντικές εκδόσεις της Αγίας Γραφής όπως είναι η Βουλκάτα, τον Ο΄, το μασωριτικό κείμενο κτλ.

    Επομένως ναι μεν ο Αγγλικανός Πριμάτος αναφερόταν στη μετάφραση της Αγίας Γραφής που έγινε επί βασιλιά Ιάκωβου αλλά η αξιολόγησή του αναφέρεται στην Αγία Γραφή ως βιβλίο και όχι ως προς την ειδική έκδοση.

    Το ίδιο ισχύει για τη δήλωση του κ. Ντώκινς.

    Ο Γκαίτε λχ. , ο Ντοστογιέφσκυ ή ο Σεφέρης μελέτησαν την Αγία Γραφή σε άλλες γλώσσες. Δεν είναι δυνατόν να τους θεωρεί βαρβάρους επειδή δεν παραπέμπουν στην ειδική έκδοση στα Αγγλικά.

    Η αναφορά και των δύο έγινε με ΑΦΟΡΜΗ τα 400 χρόνια της ειδιής έκδοσης αλλά η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ αναφερόταν στο βιβλίο της Αγίας Γραφής.

    Επομένως ουδεμία αλλαγή επιβάλλεται να γίνει στο σχόλιο που έγραψα. Ούτε και χρειάζεται να δημοσιεύσω τις αλλαγές που επιφέρατε στο δικό σας κείμενο που αρχικά αναρτήθηκε, επειδή αφορούν τη δική σας ερμηνεία των λόγων του Αγγλικανού Πριμάτου και όχι τα ίδια τα λόγια του κ. Ουίλλιαμς.

    Και πάλιν σας ευχαριστώ για την ευγένεια και την ευαισθησία σας.

    Την ευχή σας,

    Παναγιώτης Τελεβάντος

    Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
    ------------------

    On Jan 2, 2011, at 11:34 AM, AnastasiosDS wrote:

    Αγαπητέ Παναγιώτη,

    Αναφορικά με την σημερινή μου ανάρτηση, μελέτησα το θέμα λίγο καλύτερα, άκουσα αρκετές φορές του μήνυμα του Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι έκανα κάποιες αλλαγές στη δεύτερη παράγραφο της ανάρτησης.

    Ίσως να θέλεις κι εσύ να κάνεις κάποιες ανάλογες αλλαγές και να προσαρμόσεις τα σχόλιά σου.

    Με ευχές

    π. Αναστάσιος

    ReplyDelete