Monday, December 6, 2010

ΟΥΤΕ ΔΕΣΠΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΟΥΤΕ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ


ΟΥΤΕ ΔΕΣΠΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΟΥΤΕ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης διαψεύδει ότι μεθοδεύεται επέμβαση στα οικονομικά των Ησυχαστηρίων με το νέο κανονισμό που μελετάται.


Παράλληλα επισημαίνει το άτοπο της διαχείρισης της μοναστηριακής περιουσίας από ιδιωτικούς συλλόγους και την προσπάθεια ανατροπής του επισκοπικοσυνοδικού συστήματος της Ορθοδοξίας.


Θεωρούμε την επέμβαση του Σεβασμιότατου λίαν επίκαιρη και ουσιαστική επειδή καταρχήν διαψεύδει τις προθέσεις περί καταργήσεως ουσιαστικά των Ησυχαστηρίων ενός θεσμού που συνάδει με το γράμμα και το πνεύμα των Κανόνων της Εκκλησίας μας.


Παράλληλα ελέγχει την προτεσταντική αντίληψη ορισμένων οι οποίοι θέλουν ιδιωτικές ομάδες συλλόγων να διαχειρίζονται τα οικονομικά των Ησυχαστηρίων και των Μονών.


Αν ο δεσποτισμός είναι ξένο στοιχείο προς την αληθινή πίστη - και είναι ασφαλώς - πόσο ορθόδοξο είναι να διαχειρίζεται μια Μονή ανεξέλεγκτα την περιουσία της πίσω από την πλάτη του επισκόπου μέσω ιδιωτικών συλλόγων;


Να προσθέσουμε τούτο. Αυτή τη στιγμή η πέτρα του σκανδάλου στην Ελλαδική Εκκλησία δεν είναι κάποιο Ησυχαστήριο αλλά Μονή η οποία θέλει να ενεργεί ανεξέλεγκτα από τον επίσκοπο υπό την κάλυψη ιδιωτικών συλλόγων.

Επομένως προς τι η πολεμική κατά του θεσμού των Ησυχαστηρίων αφού με τα μοναστήρια έχουμε τα προβλήματα;


Ακολουθεί απόσπασμα της επιστολής του Σεβασμιότατου Γουμενίσσης που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.


*****


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΩΝ

===========


Επιστολή προς το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, με αφορμή το δημοσίευμα που αφορά τα Ιερά Ησυχαστήρια.


Ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος στην επιστολή του, απαντά στο νομικό κ. Κανελλόπουλο και σε όσους τυχόν θέλουν να «ανησυχούν» για την προσπάθεια ρυθμίσεως μιας μακράς νομοκανονικής εκκρεμότητος για τα εκκλησιαστικά δεδομένα. Αναφέρει ο Σεβασμιότατος σε σχετικό απόσπασμα.


“Με λύπη μου διαπιστώνω ότι οι βιαστικές και έντονες επικρίσεις της επιστολής σας όχι μόνο σε βάρος των Σεβ. Αρχιερέων – μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και κατά των μελών της Επιτροπής μας περί το «ατόπημα» της συμμετοχής μας σε αυτήν, περί «μυστικότητας», «πλήρους μεθοδεύσεως», «ελλείμματος δημοκρατίας και ελευθερίας», «καιροσκοπίας» κ.λπ., σας τοποθετούν σε θέση αντιπαλότητας απέναντι στους φορείς και στην άσκηση του θεμελιώδους διακονικού χαρίσματος της θεοτεύκτου Εκκλησίας.


Και επειδή όλα τα ανθρώπινα τα εξηγεί κάποια «αληθεστάτη πρόφασις», τελειώνοντας, θα απαντήσω μόνο επί της ουσίας στην προειδοποίησή σας για δήθεν «κατάργηση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Ησυχαστηρίων», διότι τάχα «Εν αντιθέσει με τα καταστατικά τους, θα παρεμβαίνει ο οικείος Μητροπολίτης στην οικονομική διαχείριση όποτε θέλει (χωρίς να υπάρχει κάποια βάσιμη καταγγελία)».


Εν πρώτοις, πουθενά δεν γράφεται κάτι τέτοιο στο σχέδιο του Κανονισμού. Δεύτερον, τα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ Επισκόπου και Ι. Μονών στην συντριπτική πλειοψηφία τους ανακύπτουν, όταν δυστυχώς στην διοίκηση και διαχείριση των Ι. Μονών εμπλέκονται λαϊκοί είτε ατύπως είτε υπό διαφόρους σχηματισμούς (π.χ. «σωματείων φίλων»), οι οποίοι ενίοτε εκτρέπονται του αληθούς σκοπού τους και γίνονται οι πραγματικοί φορείς και διαχειριστές της μοναστηριακής περιουσίας.


Είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε πως, ακόμα και αν τα κίνητρά τους ήσαν αγαθά, μόνον η Αδελφότης δια των Οργάνων της πρέπει να διοικεί την Ι. Μονή ή το Ησυχαστήριο και να διαχειρίζεται την περιουσία τους, ως επιβάλλουν οι Ι. Κανόνες.


Τέλος, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου επί των οποίων δεν ασκείται διαχειριστικός έλεγχος από τον δημοσιονομικό μηχανισμό του Κράτους (με επικεφαλής το Ελεγκτικό Συνέδριο), είναι περισσότερο επιβεβλημένη και ασφαλέστερη η απλή πρόβλεψη του συγκεκριμένου Σχεδίου Κανονισμού.


Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος την πρόκληση φοβικής ατμόσφαιρας με την “εντύπωση” πως οι Επίσκοποι αγαπούν τον μοναχισμό λιγότερο, από όσον οι λαϊκοί φίλοι και υποστηρικτές του.


Μετ’ ευχών,


Ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής


† Ο Γουμενίσσης Δημήτριος


No comments:

Post a Comment