Monday, December 20, 2010

ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ




ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Οι θέσεις του κ. Μιχαήλ Τρίτου, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονικής, που διατύπωσε σε ομιλία του στη Λάρισσα, απηχούν τις θέσεις του 90% του Ελληνικού λαού που θέλει το μάθημα των θρησκευτικών υποχρεωτικό και ορθόδοξο σε όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο κ. Καθηγητής μίλησε ως ορθόδοξος θεολόγος. Τα παιδιά μας θέλουμε να μαθαίνουν για την πίστη των πατέρων τους, όπως ορίζει το σύνταγμα, και όπως επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Αν ο κακός δαίμονας του μαθήματος των θρησκευτικών κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου και τα όργανά του οι νεοεποχίτες θεολόγοι “Καιροσκόποι” θέλουν να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των άθεων κρατούντων ουδένα εκφράζουν εκτός από τον ετσιθελισμό τους και την αλλοτριωμένη τους ορθόδοξη συνείδηση.

Ακουέτω ταύτα και ο συντάκτης του ρεπορτάζ κ. Χάρης Ανδρεόπουλος, ο οποίος κουβαλεί - από καιρό - αφειδώς και συστηματικά νερό στο μύλο του κ. Σταύρου Γιαγκάζογλου.

Ο Γιαγκάζογλου έχει τη στήριξη των άθεων κυβερνώντων και του - διά τας αμαρτίας ημών - ανάξιου, με την όλη σημασία του όρου, Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Αντιφάσκει όμως στη βούληση του Ελληνορθόδοξου λαού μας γιά όσα άνομα σχεδιάζει εναντίον της πίστης μας.

Το σύνταγμα επιτάσσει τα παιδιά μας να κατηχούνται ορθόδοξα. Αυτό ζητά και ο Ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία.

Αραγε όσοι θέλουν να μαγαρίσουν τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών ποιον εκπροσωπούν και ποιων τα συμφέροντα προάγουν; Πάντως όχι της Εκκλησίας ή της άμωμης πίστης μας.

Παρατίθεται στη συνέχεια το ρεπορτάζ του κ. Ανδρεόπουλου που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ

Του Χάρη Ανδρεόπουλου
=======================
«Το μάθημα των Θρησκευτικών όχι μόνο δεν θα πρέπει να υποβαθμισθεί, εντασσόμενο στα λεγόμενα προαιρετικά, αλλά να ενισχυθεί και να παραμείνει στο κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων σ’ όλες τις τάξεις του Λυκείου…», τόνισε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος μιλώντας σήμερα το πρωϊ στη Λάρισα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η τοπική Ενωση Θεολόγων (παράρτημα της ΠΕΘ) στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας «Ο Απ. Παύλος».

Ο κ. Τρίτος υποστηρίζοντας με νομικά, αλλά και παιδαγωγικά επιχειρήματα τη διατήρηση του μαθήματος ως υποχρεωτικού στο ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου Λυκείου, κόντρα σε κυκλοφορούσες φήμες και διαρροές στο Τύπο που το θέλουν εντάσσεται στα προαιρετικά, τόνισε ότι η διδασκαλία του θρησκευτικού μαθήματος, ως υποχρεωτικού, επιβάλλεται:

- πρώτον από το ισχύον Σύνταγμα, το οποίο στο άρθρο 16, παρ. 2 τάσσει ως σκοπό της Παιδείας την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως των μαθητών.

- δεύτερον από το στοιχείο της θρησκευτικής ομοιογένειας του ελληνικού λαού, που κατά 95% είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και επιθυμούν να προσφέρουν και στα παιδιά τους τη διαχρονικά καταξιωμένη ελληνορθόδοξη παράδοση, και

- τρίτον από λόγους καθαρά παιδαγωγικούς, αφού το μάθημα των θρησκευτικών ανταποκρίνεται στο παιδαγωγικό και επιστημονικό αίτημα της αγωγής του όλου, όπως άλλωστε τονίζεται και στο ν. 1566/85, όπου γίνεται λόγος για την ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή.

«Σε κάθε περίπτωση, πάντως», ανέφερε ο κ. Τρίτος, «παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπ. Παιδείας, θα πρέπει οι θεολόγοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη προάσπιση του μαθήματος και να βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα».

ΨΗΦΙΣΜΑ
_________

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκρίθηκε ψήφισμα, μέσω του οποίου ζητείται τη πολιτεία «να εγκύψει με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στο λεπτό θέμα της ηθικής και θρησκευτικής αγωγής, κατατάσσοντας το μάθημα των Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου στα υποχρεωτικά μαθήματα, όπως ορίζει το Σύνταγμα της πατρίδας μας, διατηρώντας το σημερινό χαρακτήρα και τη ταυτότητά του και εμπλουτίζοντάς το με τα διαχρονικής αξίας και κείμενα των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας»


ΠΗΓΗ:

Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment