ΠΕΘΑΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΥΜΟ ΟΤΙ Η ΣΠΟΥΔΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΦΘΙΝΕ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ!
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========
Εφυγε μια μεγάλη Ελληνίστρια. Μια εξαίρετη φιλόλογος που αγαπούσε τα Ελληνικά Γράμματα όσο κανείς άλλος στη Γαλλία. Πέθανε με ένα καυμό! Οτι έβλεπε να υποβαθμίζονται οι κλασσικές σπουδές και ο άνθρωποι να στρέφονται μακρυά από την Ελληνική παιδεία! Μέλος της Ακαδημίας της Γαλλίας, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, πρέσβειρα του Ελληνισμού.
Αιωνία της η μνήμη!
Σε μια εποχή που οι Ελληνες πέταξαν το θησαυρό των Ελληνικών Γραμμάτων, σε μια εποχή που κάνουμε ότι μπορούμε για να βγάλουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας κάποιοι ξένοι που αγαπούν την Ελλάδα πιο πολύ από ότι την αγαπάμε εμείς μας θυμίζουν το χρέος μας.
Στην Οξφόρδη μαθαίνουν αρχαία Ελληνικά στα παιδιά από το Δημοτικό και στην Ελλάδα από την Α΄ Δημοτικού τα Αγγλικά, ενώ οι μικρόψυχοι που κατευθύνουν την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας μηχανεύονται κάθε μέσο για να εξοστρακίσουν τα αρχαία Ελληνικά από την παιδεία μας. Τέτοια μανία αυτοκαταστροφής μας έχει καταλάβει! Ούτε εχθρούς δεν χρειαζόμαστε πια για να καταστραφούμε. Τα καταφέρνουμε μια χαρά μόνοι μας!
Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο που μας έδωσε αφορμή για να ψελλίσουμε τα φτωχά αλλά ευλαβικά λόγια της νεκρολογίας της μεγάλης αυτής Ελληνίστριας.
*****
+ΖΑΓΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΥ
_____________
Η μεγάλη ελληνίστρια και ακαδημαϊκός Ζακλίν ντε Ρομιγί, η οποία υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια του College de France, έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 97 ετών, όπως έγινε γνωστό από τον εκδότη της Μπερνάρ ντε Φαλουά.
Η Ζακλίν ντε Ρομιγί, γνωστή για τις μελέτες της στο χώρο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, η οποία ενσάρκωνε μια ουμανιστική αντίληψη του πολιτισμού, έγραψε σε διάστημα άνω των 60 ετών, πολλά έργα. Το 1988 έγινε η δεύτερη εκλεγμένη γυναίκα μέλος της γαλλικής Ακαδημίας, μετά την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών έλαβε την ελληνική υπηκοότητα το 1995 και ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του ελληνισμού το 2000.
«Είναι μια μεγάλη απώλεια για τη χώρα μας. Ήταν μια γυναίκα που αφιέρωσε όλη τη ζωή της στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό γιατί θεωρούσε ότι ήταν μια εκπαίδευση στην κατανόηση της ελευθερίας του ατόμου, στην προσήλωση στη δημοκρατία», δήλωσε η Ελέν Καρέρ ντ' Ανκός, ισόβια γραμματέας της Γαλλικής Ακαδημίας.
«Υπέφερε πολύ εδώ και μερικές δεκάδες χρόνια από το γεγονός ότι έβλεπε να φθίνει η μελέτη της ελληνικής γλώσσας και αυτό τής προκαλούσε τεράστιο πόνο», πρόσθεσε η ντ΄Ανκός, η οποία πιστεύει ότι ο καλύτερος φόρος τιμής για την Ζακλίν ντε Ρομιγί «θα ήταν να δοθεί εφεξής μεγαλύτερη σημασία στην ελληνική γλώσσα την οποία υποστήριξε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στη χώρα μας».
ΠΗΓΗ:
Ημερολόγιο Αποδημίας,
No comments:
Post a Comment