Tuesday, December 14, 2010

ΟΙ ΧΑΚΕΡΣ ΚΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ


ΟΙ ΧΑΚΕΡΣ ΚΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

=============


Το πρόβλημα της καθιερώσεως έξυπνων ηλεκτρονικών καρτών (Κάρτα του Πολίτη, Φοροκάρτα) από το 2011 είναι πολυσύνθετο. Έχουμε ήδη τονίσει σε άλλα σχόλια τούς κινδύνους πού συνεπάγεται, είτε προσβολής της θρησκευτικής συνειδήσεως είτε έλεγχου της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Ή Κυβέρνηση, που προωθεί επιμόνως αυτά τα συστήματα, δεν παύει να διαβεβαιώνει ότι η συγκέντρωση όλων των προσωπικών μας δεδομένων σε μία κάρτα θα είναι απολύτως ασφαλής και δεν θα υπάρχει δυνατότητα αυτά να περιέλθουν σε χέρια άλλων.


Πόσο εσφαλμένη είναι μια τέτοια αντίληψη φαίνεται ξεκάθαρα από το παρακάτω πρόσφατο περιστατικό.


Ό Στήβ Μπόγκαν, δημοσιογράφος της Βρετανικής εφημερίδας Daily Mail (Ντέιλυ Μέιλ), προκειμένου να κάνει σχετική έρευνα στην εφημερίδα ζήτησε από κάποιους «χάκερς» (οι χάκερς είναι ικανότατοι χρήστες υπολογιστών πού καταφέρνουν να παραβιάζουν τούς κωδικούς ασφαλείας και να εισέρχονται σε απόρρητες βάσεις δεδομένων) να βρουν εντός μιας ημέρας πληροφορίες για τη φίλη του Σουζάνα Χάλεμ, με την οποία συνεργάζονται τα τελευταία 12 χρόνια στη Βρετανική εφημερίδα. Είχε μάλλον την εντύπωση ότι τα στοιχεία πού θα συνέλεγαν θα ήταν ελάχιστα. Γι’ αυτό και έμεινε εμβρόντητος, όταν την επόμενη μέρα βρήκε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του μια 15σέλιδη έκθεση με πληροφορίες τις όποιες δεν γνώριζε ούτε ό ίδιος!


Οι χάκερς χρειάστηκαν μόλις μια ώρα προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για την προσωπική της ζωή, όπως και φωτογραφίες πού μοιράζεται με φίλους της. Κατάφεραν να μάθουν με κάθε λεπτομέρεια σχεδόν τα πάντα. Βρήκαν και όλα τα ταξίδια στην Ευρώπη, στην Ασία αλλά και στην Καραϊβική πού είχε κάνει. Έτσι έφτασαν να ετοιμάσουν μια λίστα με τις 41 χώρες πού εκείνη είχε επισκεφθεί!


Ό Στήβ δεν πίστευε στα μάτια του, διαπιστώνοντας ότι είναι τόσο εύκολο να μάθει κανείς την προσωπική σου ζωή σε μια μόλις ώρα, έχοντας απλά μόνο ένα όνομα! Επομένως για ποιά ασφάλεια μιλάμε! Δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφάλεια στον ηλεκτρονικό κόσμο του διαδικτύου. Και αν ή προσωπική μας ζωή τόσο εύκολα περιέρχεται σε χέρια ιδιωτών, αντιλαμβανόμαστε τί σημαίνει να τα έχει όλα αυτά υπό έλεγχον μια κεντρική δικτατορική εξουσία;


Λοιπόν, οι κυβερνήτες μας δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι μας οδηγούν σε μια εφιαλτική κοινωνία έλεγχου των πάντων; Τουλάχιστον ας κατανοήσουν ότι σε καμία υποτιθέμενη εξυπηρέτηση δεν μπορεί να προσφερθεί ως αντάλλαγμα το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου: Η ελευθερία του!


ΠΗΓΗ:


Ακτίνες,



«Ο ΣΩΤΗΡ» 15-12-2010


No comments:

Post a Comment