Friday, December 10, 2010

ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΙ Ο "ΚΑΙΡΟΣ'' ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΕΥΤΙΚΩΝ






























Δυστυχώς!

Οι διασπαστές του θεολογικού κόσμου, οι “Καιροσκόποι” ένα στόχο έχουν: Να διασπάσουν το θεολογικό κόσμο και να εξυπηρετήσουν τα αντορθόδοξα σχέδια του κ. Γιαγκάζογλου ο οποίος θέλει να μετατρέψει το μάθημα των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό.

Θέλει, δηλαδή, τα παιδιά μας να μαθαίνουν για το Βούδδα, τον Μωάμεθ και τον Βίσνου! Οχι για το Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους!!!

Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Γιαγκάζογλου είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τις πλάτες του οποίου ασχημονεί εναντίον του μαθήματος των θρησκευτικών.

Και από μεν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ουδείς πια αναμένει τίποτε άλλο εκτός από τρικλοποδιές σε βάρος της Εκκλησίας.

Οι Αγιοι Συνοδικοί όμως δεν πρέπει να τον εξαναγκάσουν να πάρει σαφή θέση υπέρ του υποχρεωτικού και ορθόδοξου ομολογιακού μαθήματος των θρησκευτικών;


ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του κ. Ιωάννη Τάτση
===============

Οι θεολόγοι του συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ με τη συνεργασία ή μάλλον υπό την καθοδήγηση των Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου προωθούν την απορθοδοξοποίηση του χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ). Όπως μας πληροφορεί με Δελτίο Τύπου ο ΚΑΙΡΟΣ, μέλη του συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Κλήμη Ναυρίδη. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο Σύμβουλος Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου. Οι θεολόγοι του ΚΑΙΡΟΥ παρουσίασαν τις θέσεις τους για υποχρεωτικό μάθημα, για το οποίο όμως πρότειναν «την αποσύνδεσή του από κατηχητικές προτροπές και την μετατροπή του από ένα στενά ομολογιακό-μονοφωνικό σε ένα πιο ανοικτό-πολυφωνικό μάθημα». Εξασφάλισαν μάλιστα τη δέσμευση του Προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για ανανέωση της συνάντησής τους κατά τη διαδικασία σύνταξης νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.
Η συνάντηση αυτή μας οδηγεί στα εξής συμπεράσματα:

1. Τα Αναλυτικά Προγράμματα και τα βιβλία Θρησκευτικών αλλάζουν σύντομα. Είναι βέβαιο ότι το περιεχόμενο των νέων Προγραμμάτων και βιβλίων δεν θα είναι πλέον ορθόδοξο, πατερικό, χριστιανικό αλλά «ανοιχτό» και «πολυφωνικό» δηλαδή πλήρες αναφορών στις αιρέσεις (Παπισμό, Προτεσταντισμό, Κόπτες κ.α.) και ξένες θρησκείες, στην ουσία του θρησκειολογικό. Πέραν τούτων η αναφορά στις αιρέσεις και τις θρησκείες θα γίνεται υπό ένα πρίσμα οικουμενιστικό, μέσα από ένα πνεύμα «ανεκτικότητας», «σεβασμού της ετερότητας», «πολυπολιτισμικό». Οι μέχρι σήμερα θεωρητικά διατυπωθείσες θέσεις των ευρω-θεολόγων θα ενσωματωθούν πλέον στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων. Για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου απαιτείται συντονισμένη αντίδραση της ΠΕΘ, των θεολόγων των σχολείων αλλά και της Διοικούσας Εκκλησίας που πρέπει να απαιτήσει να έχει λόγο στην επιλογή των συγγραφέων των σχολικών βιβλίων Θρησκευτικών αλλά και στο περιεχόμενό τους.

2. Ο ΚΑΙΡΟΣ, που εξαρχής συστήθηκε ως δεκανίκι των θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, χρησιμοποιείται τώρα από αυτούς ως φωνή δήθεν των θεολόγων των σχολείων που συμφωνεί με το σχέδιο αλλαγής του χαρακτήρα του μαθήματος. Όμως ο ΚΑΙΡΟΣ δεν εκπροσωπεί παρά μια μικρή μειονότητα θεολόγων. Η μεγάλη πλειοψηφία των θεολόγων διαφωνεί με τις θέσεις για το μάθημα τόσο του ΚΑΙΡΟΥ όσο και του Σταύρου Γιαγκάζογλου. Η απαίτηση για διατήρηση του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα του μαθήματος, όπως εκφράζεται από το επίσημο όργανο των θεολόγων, την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους θεολόγους. Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να προωθεί απορθοδοξοποίηση του ΜτΘ και να ισχυρίζεται ότι οι θεολόγοι είναι σύμφωνοι με τέτοιο σχέδιο.

3. Η Ποιμαίνουσα Εκκλησία οφείλει ξεκάθαρα να διατυπώσει την υποστήριξή της στην προσπάθεια διατήρησης ενός ορθόδοξου, πατερικού, χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών και να διατρανώσει την αντίθεσή της στην υλοποιούμενη ήδη αλλοίωση του μαθήματος. Είναι σαφές δε ότι τέτοια θέση δεν πρόκειται να διατυπωθεί ποτέ όσο σύμβουλοι του Αρχιεπισκόπου και της Συνόδου για το ΜτΘ είναι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, που ατυχώς ορίστηκε Πρόεδρος της συνοδικής Επιτροπής για την Παιδεία και ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, Διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού της Εκκλησίας «Θεολογία».

4) Οι θεολόγοι του ΚΑΙΡΟΥ, φίλοι και συνεργάτες της πατρομάχου Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών του Βόλου, διαμαρτύρονται συχνά πυκνά για τις «επιθέσεις» που δέχονται. Έτσι προσπαθούν να εμφανίσουν εαυτούς ως θύματα «ακραίου φονταμενταλισμού». Στην πραγματικότητα όμως οι ίδιοι είναι θύτες τόσο της Ορθόδοξης Θεολογίας όσο και του χριστιανικού ΜτΘ, τα οποία, ελαφρά τη καρδία, θυσιάζουν στο βωμό της Νέας Εποχής. Πρέπει όμως να γνωρίζουν πως όσο εμμένουν στις αιρετίζουσες απόψεις τους και προωθούν σχέδια για αλλαγή του περιεχομένου του θρησκευτικού μαθήματος με προκλητικές μεθοδεύσεις, θα δέχονται δριμεία κριτική. Στην πράξη δε οι θεολόγοι των σχολείων θα απορρίψουν την αλλοιωμένη θρησκευτική παιδεία, αν αυτή τελικά εισαχθεί στα σχολικά βιβλία και θα διδάσκουν στο εξής τους μαθητές μέσα από τις πηγές της Ορθόδοξης Παράδοσής μας, την Αγία Γραφή, την πατερική θεολογία και τους βίους των Αγίων. Δεν πρόκειται να δηλητηριάσουμε τις συνειδήσεις των μαθητών μας με μικρόβια της σύγχρονης παραθεολογίας.


ΠΗΓΗ:

Θρησκευτικά

No comments:

Post a Comment