Saturday, December 11, 2010

ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ! ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ Ο ΖΑΚΥΝΘΟΥ!











ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ!

ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ Ο ΖΑΚΥΝΘΟΥ!


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==================


Η νέα επιστολή του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου προς το Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημο είναι γραμμένη χωρίς τις ύβρεις και τη χαμέρπεια των προηγούμενων επιστολών του προς τον μαρτυρικό Μητροπολίτη Αττικής.


Και η πρόταση που κάνει δεν είναι καθόλου άσχημη. Υπό ορισμένες προυποθέσεις θα έλεγα ότι είναι ιδανική: Δηλαδή να αποσυρθεί σε μονή μετανοίας ο Σεβασμιότατος κ. Χρυσόστομος. Η προτροπή του προς το Σεβασμιότατο Αττικής να κάνει το ίδιο είναι ανεδαφική νοουμένου ότι ο Σεβασμιότατος κ. Νικόδημος μονάζει ήδη από 35ετίας.


Απλά ο τόπος που προτείνει για απόσυρση ο Σεβασμιότατος Ζακύνθου δεν είναι ο ιδανικός.


Εισηγούμεθα αντί των Στροφάδων να πάει στην Αυλώνα να βάλει μετάνοια για να γίνει μοναχός αφού φυσικά πρώτα αυτοκαθαιρεθεί επειδή κατασκανδάλισε τους πιστούς με τη γνωστή συνέντευξη που αμνήστευσε τις προγαμιαίες σχέσεις την οποία παρεχώρησε στο ηθοπλαστικό περιοδικό Πένθχαουζ και το αιρετικό περιεχόμενο της οποίας δεν ανεκάλεσε μέχρι σήμερα.


Η μετάβαση του Μητροπολίτη Ζακύνθου στην Αυλώνα θα τον βοηθήσει ιδιαίτερα επειδή λειτουργεί ως κοινόβιο και έτσι θα είναι πιο εύκολο να κόψει τα πάθη του κάνοντας αδιάκριτη υπακοή στον Ηγούμενό του Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αττικής κ. Νικόδημο. Αντίθετα αν πάει στις Στροφάδες το ίδιο θέλημα και πάλιν θα υπηρετεί που δεν του έκανε και πολύ καλό μέχρι τώρα.


Φανταστείτε το Σεβασμιότατο Ζακύνθου ως μοναχό να καθαρίζει το μοναστήρι, να περιποιείται τον κήπο, να υποδέχεται τους προσκυνητές, να βάζει μετάνοιες στο Σεβασμιότατο Αττικής, να ζητά την ευλογία του για το κάθε τι! Τι μεγαλείο!


Αλλωστε οι Στροφάδες είναι μακρυά από γιατρούς και νοσοκομεία. Οσο να είναι και ο Σεβασμιότατος Αττικής αλλά και ο Αγιος Ζακύνθου μπήκαν στα χρόνια. Τι τις θέλουν τις απόμακρες ερημιές;


Μη διστάσετε, λοιπόν, αγιε Ζακύνθου! Αφού αυτοκαθαιρεθείτε, και αφού κάνετε δήλωση μετανοίας για τις αιρέσεις που διατυπώσατε «ἔξελθε ἐκ τῆς γῆς σου καί ἐκ τῆς συγγενείας σου καί ὕπαγε εἰς γῆν, ἥν ἄν σοι δείξω». Πορευθείτε εις γην της Αττικής την Μητρόπολη και τον κανονικό επίσκοπο της οποίας κατάφωρα αδικήσατε. Βάλτε μετάνοια στον Αγιο Αττικής και αφήστε ήσυχη τη Μητρόπολη Ζακύνθου και την Εκκλησία της Ελλάδος. Και μη στεναχωριέστε! Ο “Θεσσαλός” ξέρει πώς να σας μυήσει στην υπακοή.


Πού καταντήσαμε! Να μας δουλεύει και ο Ζακύνθου!


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή του πιο κάτω σχολίου.


*****


ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟ: ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ

========


Διαπιστώνω ότι ματαιοπονώ να μεταπείσω τον Νικόδημο Γκατζιρούλη να ξεχάσει τις κακές του συνήθειες και να πορευθεί τον δρόμον προς το εγγύτατο μέλλον με μετάνοια και ταπείνωση.

Εκείνο που απομένει είναι μια τελευταία προσπάθεια. ΚΑΛΩ τον Νικόδημο να αποσυρθούμε από κοινού στα νησιά Στροφάδες, σαράντα μίλια νοτιοανατολικά της Ζακύνθου.

Εκεί θα κλάψουμε για τα λάθη μας. Εκεί θα βρούμε αυτό που χάσαμε στις δόξες του θρόνου, που εγώ θα αφήσω και εκείνος από το 1974 πασχίζει να ανακτήσει.

Εκεί το θρόϊσμα του ανέμου θα φέρνει την αλμύρα της απέραντης θάλασσας, που αγκαλιάζει τα δύο νησάκια, για να δώσει νοστιμιά στο μωρανθέν άλας. Εκεί δεν θα φτάνει «των οικετών η πλημμύρα και ο θόρυβος».

Εκεί, στους στεναγμούς της καρδιάς μας θα κρατούν τα ίσα το κελάηδισμα των μόνιμων και των διερχόμενων πουλιών.

Εκεί, η απαράμιλλη φύση των λουλουδιών θα στεφανώσει την τελευταία μας προσπάθεια. Εκεί ο απέριττος τάφος, που φιλοξένησε το ταπεινό Αρχοντόπουλο, τον Άγιο της συγνώμης Διονύσιο Σιγούρο, θα μας θυμίσει την ματαιότητα της κακίας μας και θα μας προσγειώσει στην σκληρή πραγματικότητα.

Δεν πρόκειται να επανέλθω. Κουράστηκα. Ήξερα πως θα βρω τον μπελά μου με την προσπάθειά μου για την άρση της ακοινωνησίας. Δεν πειράζει. Ο λαός μας λέει «ό,τι έχει ο καθένας πουλάει».


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

4 comments:

  1. Ούτε μια βδομάδα δεν θα άντεχε ο Ζακύνθου Χρυσόστομος στις Στροφάδες. Ευτυχώς που δεν θα επανέλθει διότι αν το αποφάσιζε ο Αττικής Νικόδημος να πάει τότε θα έκλεγε με μαύρο δάκρυ για την πρόταση που έκανε.

    ReplyDelete
  2. Σιγά μη δεν εννοεί ο Ζακύνθου ότι θα γίνει ασκητής!

    ReplyDelete
  3. Πολύ ασχολούμαστε μαζί του αδελφοί!Του δίνουμε έτσι και αξία του πρυτάνεως της επισκοπικής θρασύτητας!

    ReplyDelete
  4. Δίκαιο έχετε κ. Νάνη αλλά δεν θέλουμε να νομίζει ότι όλοι τρώμε κουτόχορτο και πιστεύουμε ότι θέλει να γίνει ασκητής.

    ReplyDelete