Sunday, December 12, 2010

ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΝΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ κ. ΑΡΤΕΜΙΟΥ


ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΝΥΣΗΣ

ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ κ. ΑΡΤΕΜΙΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την είδηση ότι ο αντικανονικά καθαιρεθείς Μητροπολίτης πρώην Ράσκας κ. Αρτέμιος κατέθεσε μήνυση κατά των Μητροπολιτών Μαυροβουνίου Αμφιλόχιου (Ράντοβιτς) και πρώην Ερζεγοβίνης Αθανάσιου (Γιέφτιτς). Η μήνυση είναι απολύτως απαραίτητη ενέργεια για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό στην Εκκλησία της Σερβίας.


ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ

_____________


Οι κατηγορίες κατά του Σεβασμιότατου κ. Αρτέμιου εκ μέρους των δύο Σέρβων Μητροπολιτών είναι βαρύτατες. Εμπλέκουν άμεσα ή έμμεσα το Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο ακόμη και σε απόπειρα φόνου, οπωσδήποτε δε σε καταχρήσεις αστρονομικών ποσών που βρίσκονται σε λογαριασμούς στη Σερβία και στην Ελλάδα αλλά και για την ιδιοκτησία δύο ακίνητων στο Βελιγράδι. Επιπλέον προσάπτουν στο Σεβασμιότατο τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι επικαλέστηκε το συνταγματικό του δικαίωμα να μην άρει το τραπεζικό του απόρρητο για να μη δώσει εξηγήσεις για το πόθεν έσχες!!!


Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

____________


Οι κατηγορίες αυτές είναι μεν πολύ συγκεκριμένες αλλά για να αποδειχθούν αληθείς ή αναληθείς χρειάζεται η παρέμβαση της δικαιοσύνης.


Δύο τινά συμβαίνουν: Είτε οι κατήγοροι του Σεβασμιότατου κ. Αρτέμιου είναι συκοφάντες ή το λιγότερο θύματα παραπληροφόρησης, είτε οι κατηγορίες ή έστω μερικές από αυτές ευσταθούν.


Ποια είναι η αλήθεια για τα ποινικά αδικήματα ποτέ δεν αποφασίζεται πριν ληφθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση.


ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

________________


Ελπίζω όλοι κατανοούν ότι δεν συζητούμε για κάποιο δόγμα της Εκκλησίας ή για την ερμηνεία ενός χωρίου της Αγίας Γραφής αλλά για αδικήματα που εμπίπτουν στη σφαίρα του ποινικού δικαίου.


Αρα τα επιχειρήματα του τύπου: “Ξέρετε είναι Αγιος ο Σεβασμιότατος” ή είναι “Οικουμενιστές οι κατήγοροί του” δεν έχουν καμία απολύτως νομική αξία.


Ενα έχει σημασία για τα δικαστήρια. Ποια στοιχεία μπορούν να προσκομίσουν οι κατήγοροι του Σεβασμιότατου για να αποδείξουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι αληθείς. Εάν προσκομίσουν αυτά τα στοιχεία τότε οι ισχυρισμοί τους θα λάβουν έννομη αναγνώριση με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο. Αν αποτύχουν να προσκομίσουν αυτά τα στοιχεία ο Σεβασμιότατος κ. Αρτέμιος θα τους αναγκάσει να σιωπήσουν και να απολογηθούν! Και όχι μόνον!


Επιπλέον! Μια ενδεχόμενη αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου θα του δώσει ένα ακόμη ισχυρό έρεισμα για να προσφύγει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να συγκαλέσει σύνοδο για να τον δικαιώσει και να τον αποκαταστήσει εκκλησιαστικά.


Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

______________


Η μήνυση όμως δεν είναι μόνον ευεργετική για το Σεβασμιότατο πρώην Ράσκας κ. Αρτέμιο αλλά και για τους Σέρβους Μητροπολίτες και μάλιστα τους Μητροπολίτες Μαυροβουνίου και πρώην Ερζεγοβίνης. Οι δύο Σέρβοι αρχιερείς διατείνονται ότι έχουν τα στοιχεία για να αποδείξουν την ενοχή του Σεβασμιότατου κ. Αρτέμιου. Αν όντως έχουν αυτά τα στοιχεία τότε οι ισχυρισμοί του Σεβασμιότατου πρώην Ράσκας ότι εδιώχθη για τις θέσεις του για το Κόσοβο ή για την αντίθεσή του προς τον Οικουμενισμό και τους επιχειρούμενους νεωτερισμούς στην Εκκλησία της Σερβίας θα αποδειχθούν έωλοι.


Η μήνυση προπαντός θα αποδειχθεί ευεργετική για την Εκκλησία της Σερβίας επειδή με την έκδοση της τελεσίδικης ετυμηγορίας της δικαιοσύνης θα αποκατασταθεί - του Θεού συνεργούντος- η ειρήνη στους κόλπους της.


Η ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ ή ΕΝΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

____________


Υπάρχουν ορισμένοι αφελείς (και ίσως όχι μόνον αφελείς) οι οποίοι νομίζουν ότι με το να απορρίπτουν a priori τις κατηγορίες για ποινικά αδικήματα προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία προς τον Σεβασμιότατο πρώην Ράσκας!!! Πολλοί από αυτούς δεν κατανοούν - ή προσποιούνται ότι δεν κατανοούν - ότι κανείς δεν παρουσιάζεται στο δικαστήριο να πει ότι είναι αθώος επειδή “είναι άγιος άνθρωπος”. Ούτε παρουσιάζει μάρτυρες υπεράσπισης για να βεβαιώσουν την αγιότητά του. Τα δικαστήρια ποτέ δεν αποφασίζουν με αυτά τα κριτήρια.


Ως κατήγορος παρουσιάζεις τα αναγκαία τεκμήρια ενοχής για τον κατηγορούμενο ή μένεις εκτεθειμένος ως συκοφάντης και υφίστασαι τις επιπτώσεις.


Ως κατηγορούμενος πάλιν είτε αποδεικνύεις ότι τα τεκμήρια που παρουσίασαν οι κατήγοροί σου δεν ευσταθούν είτε καταδικάζεσαι ως ένοχος.


Εξίσου αφελείς ή (κάτι χειρότερο από αφελείς) είναι αυτοί που νομίζουν ότι η αθωότητα του Σεβασμιότατου κ. Αρτέμιου αποδεικνύεται εξάπαντος επειδή δήθεν είναι ανάλογη με την περίπτωση του Ιερού Χρυσοστόμου!!! “Μή νοούντες ούτε α λέγουσιν, μήτε περί τίνων διαβεβαιούνται” οι άνθρωποι.


Ελπίζω ότι συνειδητοποιούν ότι θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι αν ο Σεβασμιότατος κ. Αρτέμιος και οι μάρτυρες υπεράσπισης εμφανιστούν στο δικαστήριο και πουν: Κύριοι Δικαστές! Ο Σεβασμιότατος Ράσκας πρέπει να αθωωθεί επειδή όπως ο Ιερός Χρυσόστομος συκοφαντήθηκε, καθαιρέθηκε και εξορίστηκε!!!


Ουδείς σκοτίστηκε στο δικαστήριο πόσο μοιάζει ή πόσον διαφέρει η περίπτωση του Σεβασμιότατου με τον Ιερό Χρυσόστομο.


Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

_______________


Επιπλέον! Καλόν είναι να έχουμε υπόψη μας ότι οι περιπτώσεις του Αγίου Χρυσοστόμου και του Σεβασμιότατου πρώην Ράσκας ενώ έχουν κάποιες ομοιότητες στην ουσία τους είναι διαφορετικές.


Ο Αγιος Χρυσόστομος καθαιρέθηκε από παράνομη σύνοδο που συνεκροτήθη με τη βούληση του Καίσαρα επειδή ο Αγιος Χρυσόστομος έλεγχε την αντιχριστιανική συμπεριφορά των κοσμικών αρχόντων.


Ο Σεβασμιότατος κ. Αρτέμιος εξεθρονίσθη και στη συνέχεια καθαιρέθηκε αντικανονικά από την ιεραρχία της Εκκλησίας της Σερβίας με την κατηγορία ότι καταχράσθηκε χρήματα ή και ότι επέτρεψε σε άλλους από το περιβάλλον του να συμπεριφέρονται ασύδοτα και τους κάλυπτε επειδή πίστευε στην αθωότητά τους ή επειδή ήταν συμμέτοχος στην ανομία.


Αργότερα η καθαίρεσή του έγινε επειδή, ενώ είχε ήδη παραιτηθεί και είχε λειτουργήσει ως πρώην Ράσκας και ενώ - με απόφαση της Σερβικής Ιεραρχίας - ήταν σε αργία, παρουσιάσθηκε στο Κόσοβο ως ο εν ενεργεία Μητροπολίτης Ράσκας και ενήργησε ανάλογα.


Ακόμη! Οσοι συγκρίνουν τον Ιερό Χρυσόστομο με τον Σεβασμιότατο πρώην Ράσκας αγνοούν ή υποκρίνονται ότι αγνοούν ότι τον Ιερό Χρυσόστομο υπεστήριζε η πλειοψηφία των επισκόπων της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ τον Σεβασμιότατο πρώην Ράσκας εξεθρόνισε και στη συνέχεια καθαίρεσε η συντριπτική πλειοψηφία της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Σερβίας.


Οσοι νομίζουν - εν τη πανθαυμάστω αυτών αφελεία ή και κουτοπονηρία - ότι οι δύο περιπτώσεις είναι όμοιες και ότι με το να αποκαλούν τον Σεβασμιότατο πρώην Ράσκας εν ενεργεία Μητροπολίτη Ράσκας ότι αυτόματα αθωώνεται και αίρονται οι εναντίον του αποφάσεις του Πατριαρχείου Σερβίας είναι με τον επιεικέστερο δυνατόν χαρακτηρισμό μικρόνοες.


ΑΚΥΡΩΤΕΕΣ! ΟΧΙ ΕΞ ΥΠΑΡΧΗΣ ΑΚΥΡΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

______________


Το σώμα που εξεθρόνισε και καθαίρεσε αντικανονικά το Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο δεν είναι το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο του Βελιγραδίου αλλά η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας. Οι αποφάσεις της είναι αντικανονικές για πολλούς λόγους - που δεν είναι τη ώρας να αναλυθούν - αλλά δεν είναι ανυπόστατες επειδή είναι οι αποφάσεις του αρμόδιου σώματος. Είναι ακυρωτέες ως αντικανονικές! Οχι εξ υπαρχής άκυρες.


ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

____________________


Επομένως - όπως εξήγησα και στο πρόσφατο παρελθόν - υπάρχουν ΜΟΝΟΝ τρεις τρόποι σύννομοι με το κανονικό δίκαιο για να ακυρωθούν οι καταδικαστικές αποφάσεις του Πατριαρχείου Σερβίας κατά του Σεβασμιότατου κ. Αρτέμιου.

1.) Να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της η Σερβική Ιεραρχία αυτοβούλως ή κατόπιν πιέσεων που θα ασκηθούν,

2.) Να ακυρωθούν από σύνοδο που θα συγκαλέσει προς τούτο ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού κάνει δεκτό σχετικό αίτημα του Σεβασμιότατου κ. Αρτέμιου ή

3.) Να καταργηθούν στην πράξη οι αποφάσεις της Σερβικής Ιεραρχίας με την κοινωνία του Σεβασμιότατου ως εν ενεργεία επισκόπου με Ορθόδοξους Επισκόπους ή και με Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.


ΕΥΤΥΧΗΜΑ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

___________


Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ ότι η προσφυγή του αντικανονικά καθαιρεθέντος Σεβασμιότατου πρώην Ράσκας στη δικαιοσύνη για να αποδείξει την αθωότητά του είναι μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση-αλλά όχι το μόνον που επιβάλλεται να επιδιωχθεί-, επειδή, ακόμη και αν αποδειχθούν ασύστατες οι κατηγορίες κατά του Αγίου πρώην Ράσκας-από τα δικαστήρια της Σερβίας-είναι αναγκαία η εκκλησιαστική λύση του προβλήματος που προέκυψε.


ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ

_____________


Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα από λίαν φιλικά προσκείμενο ιστολόγιο προς τον Σεβασμιότατο ότι ο κ. Αρτέμιος δεν έχει ούτε και μέχρι της στιγμής παύσει να μνημονεύει τη Σερβική ιεραρχία όταν τελεί τη Θεία Λειτουργία. Ελπίζω να είναι ορθή η πληροφορία. Αν είναι αποδεικνύει στην πράξη ότι ο αδίκως καθαιρεθείς Μητροπολίτης πρώην Ράσκας δεν πιστεύει σε κανένα δόγμα “αοράτου Εκκλησίας”, όπως κατηγορήθηκε. Αποδεικνυεται επίσης ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να κάνει σχίσμα.


ΘΕΡΜΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ

_______________


Παρακαλώ θερμά όλους τους πατέρες και αδελφούς που αγαπούν και σέβονται το Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο να αναλογιστούν την τραγική κατάσταση που βρίσκεται και να συνειδητοποιήσουν το ασήκωτο βάρος του σταυρού που σηκώνει και να έλθουν αρωγοί στην περιπέτειά του με εκκλησιαστικό φρόνημα και όχι με ανεύθυνα συνθήματα και ανόητες προτροπές.


No comments:

Post a Comment