Wednesday, December 8, 2010

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΟΜΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ










Εύστοχο άρθρο του καλού ιστολογίου τα “Θρησκευτικά” αναφορικά με τους “Πατρομάχους”, όπως εύστοχα τους χαρακτηρίζει, της Θεολογικής Ακαδημίας Δημητριάδος.


Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την υπόσχεση του κ. Τάτση ότι θα επανέλθει με νέο άρθρο για να κάνει σύγκριση των θέσεων των “Ακαδημαικών” του Βόλου και των κορυφαίων Ορθόδοξων θεολόγων που ανασκευάζουν την αίρεση του “Νεοβαρλααμισμού” και της “συναφειακής” και “μεταπατερικής” θεολογίας (γράφε κακοδοξίας)!



ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΟΜΑΧΩΝ

ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ


Του κ. Ιωάννη Τάτση

==========


Μπορεί το ιστολόγιό μας να μην παρείχε την στήριξη και συμπαράσταση στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου, που μας ζητήθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα. Άλλοι όμως παραλήπτες του σχετικού αιτήματος ανέλαβαν το έργο της υπεράσπισης των πατρομάχων της Ακαδημίας. Ήδη δύο από αυτούς δημοσίευσαν κείμενα στήριξης της Ακαδημίας στη ιστοσελίδα amen.gr.


Δεν θα απαντήσουμε – τουλάχιστον προς το παρόν – σε όσα γράφουν οι δύο θεολόγοι. Επισημαίνουμε όμως πως από τα λεγόμενά τους διαφαίνεται ξεκάθαρα η έντονη ανησυχία των στελεχών της Ακαδημίας ενώπιον του ελέγχου για τις αιρετίζουσες απόψεις που διαμορφώνονται στην Ακαδημία και δημοσιεύονται μέσω εισηγήσεων των στελεχών της και κειμένων.


Είναι επίσης γεγονός ότι την εκκλησιαστική ευθύνη όσων εκπορεύονται από την Ακαδημία αυτή φέρει ο τοπικός επίσκοπος Δημητριάδος Ιγνάτιος, όσο κι αν προσπαθούν ατυχώς οι υπερασπιστές της Ακαδημίας και η ίδια η Ακαδημία να τον αποσυνδέσουν από όσα λέγονται και ακούγονται σε αυτήν. Στη Μητρόπολή του και υπό τις ευλογίες του λειτουργεί η Ακαδημία. Πολλά δε από τα στελέχη της Ακαδημίας ήταν καθηγητές θεολόγοι, που εργάζονταν σε αυτή αφήνοντας τα σχολεία τους και παίρνοντας απόσπαση στην Μητρόπολη Δημητριάδος, την οποία τους χορηγούσε το Υπουργείο Παιδείας. (Αλήθεια, φέτος που οι αποσπάσεις σε Μητροπόλεις δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, πόσοι είναι οι θεολόγοι της Ακαδημίας που είναι καθηγητές αποσπασμένοι και πάλι στη Μητρόπολη Δημητριάδος; Για ποιο λόγο αποσπώνται οι εκπαιδευτικοί αυτοί στη συγκεκριμένη Μητρόπολη; Για να χτίζουν την «μετα-πατερική θεολογία»;). Αλλά και το λογότυπο της Ακαδημίας (βλέπε εικόνα παραπάνω) φανερώνει ότι η Ακαδημία ανήκει στη Μητρόπολη Δημητριάδος.


Οι υπερασπιστές της Ακαδημίας δεν βρίσκουν άλλο τρόπο στήριξης των δράσεων της Ακαδημίας από το να «στολίζουν» με ποικίλες κατηγορίες όσους με θάρρος ελέγχουν τις θεολογικές εκτροπές της. Λησμονούν όμως ή ηθελημένα αποσιωπούν ότι η αυστηρή μεν, πλην όμως πλήρως δικαιολογημένη κριτική που δέχεται η Ακαδημία δεν προέρχεται από κάποιους συντηρητικούς, ακραίους ή «αιρεσιολάγνους» (νέα έκφραση των «μετα-πατερικών θεολόγων») αλλά από επισκόπους, Θεολόγους καθηγητές πανεπιστημίων και πολλούς κληρικούς και θεολόγους εγνωσμένου πατερικού φρονήματος. Δεν θα αναφέρουμε τα ονόματά τους αυτή τη φορά. Αν όμως επιμείνουν στις συκοφαντικές γενικόλογες κατηγορίες εναντίον τους οι «μετα-πατερικοί θεολόγοι», τότε θα προχωρήσουμε σε μία συγκριτική παρουσίαση των θεολόγων της Ακαδημίας και όσων εκφράζουν τις θεολογικές θέσεις της.


Δυστυχώς παρά τον έλεγχο που δέχονται οι θεολόγοι της Ακαδημίας του Βόλου προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν πρόθεση επανόδου στην οδό της πατερικής ορθόδοξης θεολογίας. Η εμμονή τους όμως στις «μετα-πατερικές θεωρίες» αναγκαστικά δημιουργεί την ανάγκη συνοδικής ενασχόλησης με το ζήτημα.



ΠΗΓΗ:


Θρησκευτικά

No comments:

Post a Comment