Monday, December 6, 2010

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΞΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ



Ωραίες συμβουλές προς γονείς και εκπαιδευτικούς απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος για τους νέους και την παιδεία.

Με ευθύτητα αλλά και πατρική αγάπη διερμηνεύει την πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας ότι η Ορθόδοξη παιδεία και τα Ελληνικά Γράμματα συνιστούν τους άξονες γύρω από τους οποίους πρέπει να οικοδομηθεί η παιδεία των Ελληνόπαιδων της Κύπρου.

Συγχαίρουμε θερμά τον Μακαριότατο για τις ορθές θέσεις που διατυπώνει με παρρησία και ελπίζουμε ότι οι άθεοι κυβερνώντες της Κύπρου που απεργάζοται κακά για την Ελληνορθόδοξη ιδιοπροσωπεία της ιδιαίτερης πατρίδας μας θα ενωτισθούν τις σοφές συμβουλές της Εκκλησίας.


ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΞΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου

==========

H κοινωνία και η Πατρίδα μας είχαν πάντοτε, και έχουν και σήμερα, ανάγκη από καλούς νέους. Από νέους, που διακρίνονται για την αγάπη τους προς την Πατρίδα και το σεβασμό τους προς την Εκκλησία. Από αυτούς διεξήχθηκαν όλοι οι εθνικοί μας αγώνες και σ’ αυτούς στηρίχθηκε η μέχρι σήμερα εθνικοθρησκευτική μας επιβίωση.

Η ιδιαιτερότητα, που παρουσιάζει η σημερινή μετανεωτερική εποχή, συνίσταται στην πληθώρα των προκλήσεων, των πειρασμών και των κινδύνων, που απειλούν τους νέους μας. Πολύμορφα και πολύτροπα είναι τα ρεύματα, τα συστήματα και οι ιδεολογίες, που βομβαρδίζουν στις μέρες μας τους νέους. Πολλά και δελεαστικά είναι και τα κηρύγματα όλων αυτών των αντιπνευματικών ρευμάτων και συστημάτων, αλλά και οι υποσχέσεις που οι διάφοροι επιτήδειοι δίδουν προς τη νεολαία για επίγειους παράδεισους, για κοσμικές επιτυχίες και για εξωτικές ευτυχίες. Και όλοι, βέβαια, αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέοι μας είναι εξαιρετικά ευάλωτοι μπροστά σε όλες αυτές τις προκλήσεις.

Εδώ ακριβώς είναι που τίθεται το χρέος και η ευθύνη όλων, προπάντων όμως εσάς των Γονέων. Να προσφέρουμε, δηλαδή, προς τους νέους μας όλα εκείνα τα ηθικοπνευματικά εφόδια, που θα τους κρατήσουν όρθιους στη ζωή, αγωνιστές και ήρωες για τα σπουδαία, τα μεγάλα και τα υψηλά!

Είμαστε βέβαιοι ότι, ως Γονείς, αντιλαμβάνεστε την τεράστια σημασία που είχαν - και έχουν - η πίστη στο Θεό, τα Ελληνικά Γράμματα και η Ελληνική Παιδεία στη ζωή και στην όλη πορεία των νέων μας. Είναι αυτά που μας κράτησαν δεμένους με τις ρίζες μας σε εποχές δύσκολες και σε χρόνους δίσεκτους. Άλλωστε, από την Εκκλησία και την Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη, αλλά και από τα Ελληνικά Γράμματα και την Ελληνική μας Παιδεία, αντλούσε πάντοτε ο λαός μας δυνάμεις και ενίσχυση.

Αλλά και σήμερα, στους κρίσιμους τούτους χρόνους ημικατοχής που διερχόμαστε, η Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη από τη μια μεριά, και τα Ελληνικά μας Γράμματα και η Ελληνική μας Παιδεία από την άλλη, αποτελούν αναμφίβολα τους κύριους και βασικούς παράγοντες, που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας στην πνευματική τους ανέλιξη, αλλά και στην αληθινή ευτυχία και προκοπή τους.


No comments:

Post a Comment