Tuesday, June 5, 2018

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΡΗΤΗΣ Η΄


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ούτε Άγία, ούτε Μεγάλη, ούτε Σύνοδος 

Η΄

Της Σύναξης Ορθοδόξων Κληρικών και μοναχών
=====

Τί δέον γενέσθαι; 

1.) Μετάνοια! Άλλαγή νοοτροπίας των Ηγεσιών των Ορθοδόξων Εκκλησιών με απόλυτο σεβασμό στην αγιοπνευματική λειτουργία του Συνοδικού Θεσμού, που σημαίνει πρωτίστως σεβασμό στο Σώμα του Χριστού και σε όλα τα μέλη Του. Ό Συνοδικός Θεσμός λειτουργεί σωστά μόνο όταν εκφράζει το φρόνημα της Εκκλησίας (το σύνολο Κλήρου και Λαού) (σημ. 1, σ. 249, π. Σ. Ζήση, σημ. 10). Η περιφρόνηση των πιστών με την ανάπτυξη της κληρικοκρατίας και η προσπάθεια επιβολής του «Πρώτου» ως «μικρού Πάπα» δέν έχουν καμία σχέση με το Ορθόδοξο εκκλησιολογικό φρόνημα και ήθος.

2.) Οι υπεύθυνοι ποιμένες να ενθαρρύνουν τον προβληματισμό και τη συζήτηση που διεξάγεται στο Σώμα της Εκκλησίας και να σταθούν με σεβασμό ακούγοντας τη φωνή, τον πόνο και την κραυγή των παιδιών τους. Στο πλαίσιο αυτό να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίον κληρικών που παραμένουν συνεπείς στο πατερικό φρόνημα και διαμαρτύρονται με τρόπους που η εκκλησιαστική και κανονική παράδοση έχει θεσπίσει (155 κανόνας Πρωτοδευτέρας) και οι Πατέρες κατ' επανάληψη έχουν χρησιμοποιήσει (π. Θ. Ζήση, σημ. 3, σημ. 1, σ. 248-249 και π. Άγγ. Άγγελακόπουλος, σημ. 14). Ουσιαστικά να υλοποιηθεί η απόφαση που έλαβε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 24.11.16: «να αναθέσει σε αρμοδίαν ή και σε ειδικής Συνοδικής Επιτροπήν την σε βάθος μελέτης και θεολογικήν αποτίμησιν των εκκλησιολογικώς και θεολογικώς τεκμηριωμένων κειμένων που έχουν ήδη γραφεί και εμπεριέχουν είτε θετικές ή και επιφυλακτικές θέσεις για τις Αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Όφείλομεν, ως υπεύθυνοι και φιλόστοργοι Ποιμένες, μετά μεγίστης προσοχής και ποιμαντικής ευαισθησίας να ακούωμεν όλες τις σοβαρές και εποικοδομητικές θέσεις. Το καταστάλαγμα αυτής της μελέτης, που θεωρώ ότι εκφράζει δυνατά ένα Συνοδικόν ήθος και ποιότητα, μπορεί να βοηθήσει, καταλλήλως αξιοποιούμενον, ουσιαστικώς και την Αγιωτάτην Εκκλησίας μας και την Πανορθοδοξίαν συνολικώς».

3.) Τέλος, να αναληφθεί προσπάθεια συγκλήσεως πραγματικά Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ή οποία θα είναι αληθινά Πανορθόδοξη, όχι μόνο ως προς τη συγκρότηση και τα εξωτερικά της στοιχεία, αλλά θα εκφράζει την πανορθόδοξη εκκλησιαστική συνείδηση, ακολουθώντας την αγιοπνευματική, πατερική και συνοδική Παράδοση και αυτοσυνειδησία της Ορθοδόξου Έκκλησίας.

No comments:

Post a Comment