Saturday, November 10, 2012

23 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ




10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Του Παναγιώητη Τελεβάντου
=====

Σαν σήμερα, πριν 23 χρόνια, η Εκκλησία του Χριστού έχασε από αυτή τη μάταιη ζωή τον άγιο και σοφό Γέροντα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο.

Το κενό της απουσίας του μακαριστού Γέροντα είναι κάτι περισσότερο από ψηλαφητό.

Χάθηκε εκείνη η φωνή που μπορούσε να σταθμίζει τα δεδομένα και να μιλά "ως εξουσίαν έχων."

Πριν λίγες μέρες μιλούσα με τον κ. Αντρέα Κυριακού, Γενικό Γραμματέα του Παγκύπριου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως “Οι φίλοι του Αγίου Ορους” και εκδότη του περιοδικού “Ορθόδοξη Μαρτυρία” και μου είπε σχετικά: “Δεν περιμένω ότι θα γνωρίσω στη ζωή μου άλλο άνθρωπο σαν τον πατέρα Επιφάνιο.”

Την ίδια μέρα δέχτηκα τηλεφώνημα ενός παλαιού συμφοιτητή μου, του κ. Σάββα Αλεξάνδρου, θεολόγου με σπανία πατερική συγκρότηση και μου θύμισε κάποια γεγονότα που έζησε κοντά στον π. Επιφάνιο.

Οι αναμνήσεις του από τον μακαριστό Γέροντα κινούνται στο ίδιο επίπεδο. Τέτοιους ανθρώπους - αν σου δοθεί η ευλογία - γνωρίζεις μια φορά στη ζωή σου.

Από τα πολλά που μου είπε ο κ. Σάββας Αλεξάνδρου μνημονεύω ένα. Πολλές φορές πήγαινε στο σπίτι του π. Επιφάνιου και εκεί του ετοίμαζε φαγητό η μακαρίτισσα η θεία Αλεξάνδρα και την ώρα που έφευγε ο π. Επιφάνιος και η θεία Αλεξάνδρα τον ευχαριστούσαν επειδή τους έδωσε την ευκαιρία να τον φιλοξενήσουν.!

Να αναφέρουμε εδώ με ιδιαίτερη θλίψη ότι ο “Ορθόδοξος Τύπος” δεν δημοσίευσε ούτε γραμμή για το μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντα. 

Λές και δεν ήταν για πολλές δεκαετίες ο αδιαφιλονίκητος αρχιστράτηγος του αγώνα εναντίον του Οικουμενισμού. 

Αλλά ίσως πολλά περιμένω από μια εφημερίδα οι υπεύθυνοι της οποίας (π. Θεόδωρος Ζήσης, π. Γεώργιος Μεταλληνός, π. Βασίλειος Βολουδάκης, Αρχιμ. Μελέτιος Βαδραχάνης, κ. Ζερβός, κ. Αθανάσιος Σακαρέλλος, οι αδελφές του αείμνηστου π. Μάρκου και η λεγόμενη “παλαιά φρουρά”) εξακολουθούν να είναι γονατισμένοι μπροστά στον Σεβασμιότατο Μεσσηνίας και δεν εννοούν με τίποτα να ανακαλέσουν την απολογία που του πρόσφεραν.

No comments:

Post a Comment