Saturday, November 3, 2012

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών ειδήσεων ΑΜΗΝ αξιόλογη επιστολή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιου αναφορικά με την προσπάθεια απο-ορθοδοξοποίησης του μαθήματος των Θρησκευτικών και εξοστρακισμού του από τα σχολεία. 

Εκφράζουμε ιδιαίτερη χαρά για την παρέμβαση του Αγίου Σπάρτης. 

Οντως! 

Από μακρού χρόνου επιχειρείται η υποβάθμιση, ο εξοστρακισμός ή και η αλλοτρίωση του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Η φωνή της Ιεραρχίας - με ελάχιστες εξαιρέσεις - δεν ήταν η αναμενόμενη από τους πιστούς.

Γι’ αυτό η καθαρή φωνή του Αγίου Σπάρτης μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Εκτός από ένα σημείο.

Ενώ όσα λέγει για τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών και τη σημασία του στη διαπαιδαγώγηση των νέων είναι σοφά, αποφεύγει δυστυχώς να βάλει "τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων."

Σεβασμιότατε Σπάρτης! 

Ολοι οι πιστοί σας υπολήπτονται ιδιαίτερα για το ακέραιο του ήθους σας, για το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που αναπτύξατε στη Μητρόπολή σας, για την ταπείνωση και σεμνότητα που σας χαρακτηρίζουν και για τα αξιόλογα πνευματικά παιδιά που προσφέρατε στην Εκκλησία.

Σεβασμιότατε! Πλην των πολιτικών παραγόντων που υποτιμούν ή και θέλουν να εξοστρακίσουν το μάθημα των Θρησκευτικών - όπως γνωρίζετε - υπάρχει η ολιγομελής ομάδα των "ΚΑΙΡΟΣ"κόπων, η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να απο-ορθοδοξοποιήσει τον χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών.

Το χειρότερο!

Η ομάδα αυτή κινείται υπό την επίβλεψη του κ. Σταύρου Γιαγκάζογλου, Σύμβουλου του μαθήματος των Θρησκευτικών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Και το ακόμη χειρότερο! 

Εσείς κι εγώ και μαζί μας όλος ο κόσμος, Σεβασμιότατε, γνωρίζουμε ότι ο κ. Γιαγκάζογλου είναι στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Και όχι μόνον είναι στενός συνεργάτης του, αλλά ο Μακαριότατος είναι κυριολεκτικά η βάση που τον στηρίζει στο καταχθόνιο έργο του. 

Στο συνέδριο των Θεολογικών Ενώσεων που πραγματοποιήθηκε στην Πεντέλη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - με τη συνδρομή των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Μεσσηνίας και Δημητριάδος -, παγίδευσε την ΠΕΘ και τον Σύνδεσμο Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης, και έγινε κυριολεκτικά ο πολιορκητικός κριός της εκπόρθευσης του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών.

Είναι εύκολο - και εν πολλοίς ανέξοδο - να μιλάμε για την απροθυμία της κυβέρνησης να κάνει διορισμούς νέων θεολόγων, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι - με τα σημερινά δεδομένα - η πιθανότητα ολοκληρωτικού εξοστρακισμού του μαθήματος των Θρησκευτικών από τα σχολεία δεν είναι ορατή.

Αλλος είναι ο πραγματικός κίνδυνος: Να απο - ορθοδοξοποιηθεί το μάθημα των Θρησκευτικών.! 

Και γι’ αυτό τον κίνδυνο σας παρακαλούμε να επανέλθετε και να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας.

Γνωρίζουμε ότι εξ ιδιοσυγκρασίας είστε άνθρωπος χαμηλών τόνων και ευγενούς ιδιοσυγκρασίας και ότι αποφεύγετε τις συγκρούσεις. Ολοι γνωρίζουν ότι είστε απρόθυμος να ανοίγετε μέτωπα. 

Πλην όμως, Σεβασμιότατε, αν ιεράρχες του δικού σας ήθους και αναστήματος δεν υπερασπιστούν τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών, από ποιον μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα το κάνει;

Σας παρακαλούμε θερμά να ενώσετε τη φωνή σας με τη φωνή των άλλων ιεραρχών που προμαχούν για την διατήρηση του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών και να σταθείτε εμπόδιο στα καταχθόνια σχέδια του “διά τας αμαρτίας ημών” Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του στενού συνεργάτη του κ. Γιαγκάζογλου, και των "ΚΑΙΡΟΣ"κόπων.

No comments:

Post a Comment