Sunday, November 11, 2012

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΥΝΑΞΗ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗ



ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΥΝΑΞΗ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Διαβάζουμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ κείμενο που αποτελεί προδημοσίευση του προλόγου του υπ’ αριθμό 124 περιοδικού “Σύναξη”:

“Οι ειδήσεις λένε ότι την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομοφώνως, ύστερα και από θετική εισήγηση της Επιτροπής Νομοκανονικών, να παραπέμψει στην προσεχή Σύνοδο της Ιεραρχίας (τον ερχόμενο Φεβρουάριο;) την κατ’ οικονομίαν αποκατάσταση στην αρχιεροσύνη του πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. 

Τυχόν απόπειρα αποκατάστασης του πρώην Μητροπολίτη έχει τεράστιο συμβολικό βάρος και θα εξανεμίσει τα ύστατα υπολείμματα κύρους που έχουν απομείνει στην Ιεραρχία. 

Γι’ αυτό και υπάρχουν χριστιανοί οι οποίοι, κηδόμενοι της Μητέρας τους Εκκλησίας, δεν θα επιτρέψουν, από νομικής και θεολογικής πλευράς, αυτή την καταρράκωση.”

Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ως φίλο του περιοδικού “Σύναξη”! Οχι βέβαια επειδή εχω προσωπικά με κάποιο από τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του, αλλά επειδή οι θεολογικές μας αφετηρίες διαφέρουν "ως η Ανατολή από δυσμών."

Επειδή ακριβώς οι διαφορές που έχω με τη γραμμή που ακολουθούν οι πατέρες και οι αδελφοί που συντάσσουν τη “Σύναξη” ΔΕΝ είναι προσωπικές δεν έχω καμιά δυσκολία να τους επαινώ για ότι ορθό - κατά την άποψή μου - πράττουν και λέγουν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση προσυπογράφω "δι’ αμφοτέρων των χειρών" όλα όσα αναφέρουν για την προσπάθεια αποκατάστασης του Μπεζενίτη.

Προσπαθώ να αντιληφθώ ανεπιτυχώς σε τι ακριβώς χρησιμεύει στον ίδιο ή στην Εκκλησία τυχόν αποκατάστασή του στο επισκοπικό αξίωμα νοουμένου ότι δεν πρόκειται να επανέλθει στο θρόνο του.

Γιατί τότε θα αποκατασταθεί; 

Επειδή είναι αθώος των κατηγοριών που τον βαρύνουν; 

Για να υπάρχει ακόμη ένας τιτουλάριος επίσκοπος; 

Για να βαραίνει την ψυχή του επειδή με τόσο σοβαρά αμαρτήματα θα συνεχίσει να λειτουργεί; 

Ή μήπως θα οικοδομηθεί κάποιο μέλος της Εκκλησίας με την τυχόν αποκατάστασή του;

Εκφράζουμε επίσης τη χαρά μας επειδή οι πατέρες και οι αδελφοί της “Σύναξης” διαβεβαιώνουν ότι αν επιχειρηθεί τέτοια απαράδεκτη ενέργεια σκοπεύουν να την προσβάλουν νομικά και θεολογικά.

Παρέλειψα να παραθέσω απόσπασμα του κειμένου που αφορά την εκλογή Μητροπολίτη Πρεβέζης επειδή δεν κατενόησα πώς συνδέεται με την αποκατάσταση του Μπεζενίτη. 

Γνωρίζω βεβαίως ότι ο κυρός Πρεβέζης Μελέτιος ήταν σφοδρότατα αντίθετος με την αποκατάσταση του Μπεζενίτη, αλλά δεν αντελήφθηκα πώς αυτό συνδέεται με την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Νικοπόλεως. 

Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει τέτοια διασύνδεση τότε έχουμε να κάνουμε με ακόμη ένα σοβαρότατο πρόβλημα.

No comments:

Post a Comment