Monday, November 5, 2012

ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ



ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Γράφει ο Λουκάς Παναγιώτου στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων Romfea.gr:

“Τελέσθηκε το πρωί, το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κυρού Δαμασκηνού Παπανδρέου (του από Ελβετίας), στον μητροπολιτικό ιερό ναό του αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

«Υπάρχουν άνθρωποι που καθορίζουν την ιστορία και την εποχή τους και της προσφέρουν προσανατολισμό και περιεχόμενο και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την εποχή τους, λαμβάνοντας το μήνυμα και το νόημα των καιρών τους και καθίστανται σύγχρονοι άνθρωποι.

Δήλωσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος.

«Ήταν άνθρωπος πρωτοποριακός και ανελάμβανε πρωτοβουλίες που ξεπερνούσαν τα δεδομένα της δικής του εποχής και μπορούσαν να αποτελούν σημείο αντιλεγόμενο για πολλούς, γιατί γινόταν πάντοτε μπροστάρης και καθοδηγητής σε σημείο που πολλές φορές ήταν δύσκολο να τον παρακολουθήσει κανείς.

Ο Πανιερώτατος σημειώνει ότι «η Εκκλησία είχε την ανάγκη ενός οραματιστή, όπως ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός, γιατί το έργο του δεν έφυγε μαζί του, αλλά έχει εκτιμηθεί δεόντως και πολλαπλώς από πολλούς και θα συνεχίσει να αποτελεί οδοδείκτη για πολύ ακόμα καιρό».

Τέλος, ο Κωνσταντίας Βασίλειος αναφέρει, ότι ο μακαριστός ιεράρχης του Οικουμενικού θρόνου «ομολογουμένως έχει αφήσει δυσαναπλήρωτο κενό και φαίνεται να ισχύει η κοινωνιολογική παρατήρηση ότι άνθρωποι που αποτελούν τους πρωτοπόρους της ανθρωπότητας δεν γεννιούνται καθημερινά».”

Λυπούμαι ειλικρινά όταν υποχρεώνομαι κυριολεκτικά εκ των πραγμάτων να ελέγχω τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κ. Βασίλειο. Αλλά προσωπολήπτης δεν μπορώ να γίνω όσο καλή φιλία και αν έχω με τον Σεβασμιότατο, όση εκτίμηση και αν τρέφω προς το πρόσωπό του για τις αρετές που τον κοσμούν.

Αν δεν ανέφερε το όνομα Αδριανουπόλεως Δαμασκηνός ο αναγνώστης των δηλώσεων θα σχημάτιζε την άποψη ότι ο Σεβασμιότατος Κωνσταντίας στην ομιλία του αναφέρεται στον Οσιο Ιουστίνο Πόποβιτς ή στον π. Επιφάνιο Θρεοδωρόπουλο ή στον Φλωρόφσκι ή στον Αγιο Νεκτάριο! 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Δαμασκηνός, Σεβασμιότατε Κωνσταντίας, δεν υπήρξε “οραματιστής” και “οδοδείκτης” για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Προδότης της πίστεως υπήρξε! 

Πρωτοστάτησε στην υπογραφή της προδοτικής συμφωνίας του Σαμπεζύ, ενώ κατά της διάρκεια της ζωής του καταπατούσε συστηματικά και ασύστολα - επί σειρά δεκαετιών - τους Ιερούς Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων, οι οποίοι απαγορεύουν αυστηρά και επί ποινή καθαιρέσεως την συμπροσευχή με τους αιρετικούς, τους σχισματικούς και τους αλλόθρησκους.

Αλίμονον, Σεβασμιότατε, αν η Εκκλησία προβάλλει αυτούς τους ανθρώπους ως “οδοδείκτες” και ως “πρωτοπόρους” της πορείας Της. 

Αλλά πέραν της παραχάραξης των ορίων της πίστεως και πέραν της καταπάτησης των Ιερών Κανόνων με την συμπροσευχή με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους, ο αείμνηστος Αδριανουπόλεως εγκαλείται για πολλά τα οποία είναι των αδυνάτων αδύνατο να μην έχετε υπόψη σας.

Πώς τολμάτε επομένως να προβάλλετε αυτού του φυράματος τους ιεράρχες “ως οδοδείκτες και ως πρωτοπόρους της ανθρωπότητας;”

Πρέπει οπωσδήποτε να τελούνται μνημόσυνα για κεκοιμημένους όπως ο Αδριανουπόλεως Δαμασκηνός, για Αρχιεπισκόπους όπως ο Ιάκωβος (Βαβανάτσος) και ο Αμερικής Ιάκωβος, για Μητροπολίτες όπως ο Χαλκηδόνος Μελίτωνας, για Πατριάρχες όπως ο Αθηναγόρας, κτλ.! 

Οχι όμως να μιλούμε γι’ αυτούς λες και είναι άγιοι της Εκκλησίας ή πρότυπα πατριαρχών, επισκόπων κτλ..

Δεν κάνει! 

No comments:

Post a Comment