Thursday, January 5, 2012

Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ


Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Ηθελα να τηρήσω σιγή για την υπόθεση Βατοπαιδίου με την ελπίδα ότι ο Γέροντας Εφραίμ θα αποφυλακιστεί σύντομα - μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας - και θα επιστρέψει στο μοναστήρι του.


Δυστυχώς ορισμένοι κάνουν ότι δεν κατανοούν (ή όντως είναι τόσο μικρόνοες ώστε δεν κατανοούν), τι συμβαίνει και συνεχίζουν με διάφορα άρθρα και σχόλια - ως συνήθως ανώνυμα και ψευδώνυμα - να αναμοχλεύουν την ιστορία και να της δίνουν γραφικές διαστάσεις με συνωμοσιολογικά σενάρια που - σε τελευταία ανάλυση - γελοιοποιούν την υπόθεση.


ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

____________


Ούτε τη δικογραφία διάβασα, ούτε και αν την διάβαζα έχω νομικές γνώσεις για να την αξιολογήσω. Κάποια άλλα όμως πράγματα τα ξέρουμε όλοι και μπορούμε να τα κατανοήσουμε.


Αυτή τη στιγμή ο π. Εφραίμ βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού προφυλακισμένος με ένα διάτρητο βούλευμα.


Ολοι όσοι έχουν - έστω και ελάχιστη - αγάπη προς τον π. Εφραίμ, το θεσμό του μοναχισμού και την Εκκλησία αντιλαμβάνονται την τραγικότητα της κατάστασης.


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑΥΜΑΣΙΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΣΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ

____________


Λέχθηκαν πολλά από πολλούς αλλά φαίνεται ότι οι πλείστοι δεν αντιλαμβάνονται ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα.


Ενα μοναστήρι με 120 μοναχούς δεν μπορεί να λειτουργήσει για πολύ χωρίς τον ηγούμενό του.


Στη Μονή Βατοπαιδίου υπάρχουν πολλές αγνές ψυχές που αφιερώθηκαν ολοκληρωτικά στο Θεό και στην Εκκλησία.


Ακόμη και ΑΝ (επαναλαμβάνω ΑΝ) υποτεθεί ότι ο π. Εφραίμ, στην προσπάθειά του να διεκδικήσει την κυριότητα της Βιστωνίδας, διέπραξε - επιγνώστως ή ανεπιγνώστως - κάποια ποινικά αδικήματα κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι εξακολουθεί να είναι ο πνευματικός καθοδηγητής 120 ψυχών.


Ορισμένους από τους μοναχούς αυτούς γνωρίζω προσωπικά. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι είναι εξαίρετες ψυχές που έδωσαν τα πάντα για την αγάπη του Χριστού.


Ας μου επιτραπεί να αναφέρω ορισμένα ονόματα. Ο π. Κυπριανός, ο π. Μάξιμος, ο π. Γρηγόριος και άλλοι που δεν ξέρω τα μοναχικά τους ονόματα, επειδή τους γνώρισα βασικά ως λαικούς, είναι διαμάντια ήθους και άνθρωποι μεγάλης αγάπης προς τον Χριστό.


Παρακολούθησα τελευταία ένα βίντεο της Μονής που μιλούσε ένας μοναχός του Βατοπαιδίου ομογενής από την Αυστραλία. Είναι τόσο φανερή η αγνότητα και η αγάπη του για το Χριστό που δημιουργεί αμέσως κατάνυξη σε όσους το βλέπουν.


Ερωτώ: Δεν είναι κρίμα και μεγάλη αμαρτία εξαιτίας όλης αυτής της ιστορίας να διατρέξει θανάσιμο κίνδυνο μια τόσο αγωνιστική αδελφότητα με τόσους σπουδαίους πατέρες;


ΑΝ ΚΡΙΘΕΙ ΕΝΟΧΟΣ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ;

___________


Θα ερωτηθώ ίσως. Αν βρεθεί ένοχος ο π. Εφραίμ δεν πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του νόμου επειδή είναι ηγούμενος πολυμελούς αδελφότητας;


Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος ισχυρίστηκε ότι θέλουμε να πάρουμε τη δικαιοσύνη στα χέρια μας.


Ούτε είπαμε ποτέ ότι υπάρχει κάποιος που είναι υπεράνω του νόμου, αλλά δεν πρέπει να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα πριν αποφασισθεί ο εγκλεισμός του Γέροντα στη φυλακή;


ΕΧΘΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ

___________


Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ο π. Εφραίμ δεν είναι αυτός που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ.


Ούτε αδίστακτος επιχειρηματίας είναι, ούτε πονηρός άνθρωπος είναι, ούτε κακοήθης είναι, ούτε κλέφτης είναι. Δεν περιμένω κανένα να μου πει ποιος είναι ο Βασίλης ο Κουτσός. Τον ξέρω πολύ καλύτερα από όλους όσους ξιφουλκούν εναντίον του, επειδή άκουσαν ή νόμισαν ή υπέθεσαν κάτι.


Η ΑΝΑΔΙΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ!

______________


Και αν είχα κάποια αμφιβολία ότι άλλαξε τόσο πολύ ο χαρακτήρας του στο μεταξύ - που δεν είχα -, μου έφυγε και αυτή η ανύπαρκτη αμφιβολία όταν είδα προχθές μια πρόσφατη μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στην οποία αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Πούτιν.


Ο τρόπος που περιγράφει τη συνάντηση, αλλά και ο διάλογος που αναδιηγείται, δείχνουν ότι ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ - που ξέρουν οι πολλοί - δεν είναι διαφορετικός από το Βασίλη Κουτσό που γνώρισα στο παρελθόν.


Οχι μόνον δεν είναι πονηρός άνθρωπος - όπως τον παρουσίασαν τα ΜΜΕ - αλλά αντίθετα είναι - με την καλή έννοια του όρου - αφελής.


Πήγε λέγει και είπε στον Πούτιν ότι η Ορθοδοξία είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός της Ρωσίας. (Πήγε να κάνει κατηχητικό στον Πούτιν δηλαδή!!!) Και όχι μόνον αυτό! Οτι του έλεγα, είπε ο π. Εφραίμ, ο Πούτιν μου έλεγε “ντα - ντα” και κάτι άλλο στα Ρωσικά που δεν συγκράτησα. Και οι ακροατές της ομιλίας του γελούσαν καλόκαρδα με τον Γέροντα που διηγείτο τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό με τόση απλότητα.


Γέλασα κι εγώ φυσικά όταν άκουσα αυτά που είπε. Οχι μόνον για τη “ρωσομάθεια” του ηγουμένου, αλλά για την απλότητά του να μην αντιλαμβάνεται ότι δεν μιλούσε απλά με τον πρωθυπουργό και τον ισχυρότερο άνθρωπο της Ρωσίας, αλλά και με τον πρώην αρχηγό της KGB. Σαν και εσένα Γέροντά μου και σαν και εμένα “παίρνει και φέρνει στη βρύση άποτους πολλούς” ο Πούτιν.


ΠΑΝΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

__________


Και όμως αυτόν τον εκ φύσεως καλοκάγαθο άνθρωπο προσπάθησαν και προσπαθούν να μας τον παρουσιάσουν σαν ένα πανούργο αδίστακτο επιχειρηματία και σαν μια εγκληματική φυσιογνωμία.


Και γιατί όλα αυτά; Επειδή προσπάθησε να κατοχυρώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας για το μοναστήρι του. Λες και αν τελικά το αποκτήσει θα το χρησιμοποιήσει για κακούς σκοπούς. Λές και υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει τι σπουδαίο ανακαινιστικό έργο επιτέλεσε η Μονή Βατοπαιδίου κατά την ηγουμενεία του.


Κάποιοι από μας - ξέρετε - έχουν τα χρονάκια τους. Δεν γεννηθήκαμε χθες και έτσι θυμόμαστε τι ήταν το Βατοπαίδι πριν αναλάβει τα ηνία ο π. Εφραίμ. Γι’ αυτό είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε το έργο που έχει επιτευχθεί.

΄Η μήπως είναι μυστικό ότι η Μονή βοήθησε πολλά κοινωφελή έργα όπως αποφυλάκιση κρατουμένων, σχέδια για να κτιστεί πρότυπο γηροκομείο στη Μητρόπολη Λεμεσού, γενναιόδωρη βοήθεια για την ανοικόδομηση των Μονών του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας κτλ.;


ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ Η ΜΟΝΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ;

____________


Μου επιτρέπετε μια ερώτηση;


Αν η Μονή κατοχυρώσει τελικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας το σίγουρο είναι ότι θα κάνει κοινωφελή και χρηστή διαχείριση.


Αν την αναλάβουν οι πολιτικοί ως δημόσια περιουσία υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει τι θα συμβεί;


Γράφτηκε ότι στην τωρινή κρίση η Εκκλησία παρέχει 250,000 μερίδες φαγητού την ημέρα. Οι πολιτικοί τι κάνουν; Βγάζουν στις Ελβετικές τράπεζες σε προσωπικούς λογαριασμούς 250,000 ευρώ την ημέρα;


ΑΠΟΡΦΑΝΙΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

____________


Εγραψα τα πιο πάνω - όπως αντιλαμβάνεται ο καλός αναγνώστης - με πολλή συναισθηματική φόρτιση.


Με ενόχλησε ιδιαίτερα ότι κανείς δεν φαίνεται να σκέφτεται τι θα συμβεί στο μοναστήρι αν τελικά φυλακιστεί ο π. Εφραίμ.


Ξέρετε τι είναι ένα μοναστήρι χωρίς τον Γέροντά του;


Μια απορφανισμένη οικογένεια.

1 comment:

  1. Όλοι αυτοί που σας έστειλαν εχθρικά κείμενα κύρ-Τελεβάντε μου,ρωτήστε τους αν είχαν εμπειρία υποκράτησης(προφυλάκισης)έστω και 10 μέρες στη ζωή τους!Η στέρηση της εξωτερικής ελευθερίας του ανθρώπου είναι μεγάλη υπόθεση!Επίσης ρωτήστε τους αν έχουν παιδάκια και έσπαζε ο διάβολος το ποδάρι του και τα έβαζε η δικαιοσύνη στην στενή πώς θα ένοιωθαν και τί ενέργειες θα έκαναν!!Και πές τε τους αντί να εξευτελίζουνε το πρόσωπο ενός γέροντα, με εχθρικά άρθρα, αν είναι χριστιανοί, ας κάνουν προσευχή, υπερ των φυλακισμένων ανθρώπων και ιδιαίτερα, υπερ του πατρός Εφραίμ του Βατοπαιδινού.Με λίγα λόγια ούτε απο απορφανισμένες οικογένειες ξέρουν ούτε απο φυλακισμένους καταλάβουν....μάλλον θα είναι άνθρωποι που άν σε δούν να κρέμεσε στην άκρη του γκρεμού θα σε βοηθήσουν πατώντας σου τα δάκτυλα μιά ώρα γρηγορότερα!Ένα είναι το σίγουρο μέχρι στιγμής, η προφυλάκιση του γέροντα είναι άδικη και σίγουρα υπάρχει δαιμωνικός δάκτυλος στην όλη υπόθεση...

    ReplyDelete