Tuesday, January 17, 2012

ΟΤΑΝ ΟΙ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥΣ...


ΟΤΑΝ ΟΙ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥΣ...


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Δεν χρειάζεται κανείς να έχει την ευφυία του Αινσταιν, του Πλάτωνα, του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή ή του Χέγκελ για να αντιληφθεί ότι η Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου - διά χειλέων μάλιστα του Αρχιγραμματέως του Αρχιμανδρίτου Βαρθολομαίου Σαμαρά - σημαίνει το ακριβώς αντίθετο από ότι - εκ πρώτης όψεως - φαίνεται να λέγει.


ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΑ

____________


Το Αγιον Ορος, λέγει, ουσιαστικά το Φανάρι, ανήκει στην αδιαμφισβήτητη κανονική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου και σέβεται τα κανονικά όρια όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Οσο για τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες “they better do the same or else!”.


Και φυσικά δεν είναι μόνον - ή έστω πρωτίστως - τα όρια του Πατριαρχείου Γεωργίας που βρίσκονται υπό διαμφισβήτηση. Υπάρχει διαμφισβήτηση - στην πραγματικότητα σχίσμα - στα κανονικά όρια της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και όχι μόνον.


Οι αιρετικές εθνοφυλετικές επιδιώξεις και τάσεις πρωτείου δέον όπως τιθασσευτούν αυστηρά μέσα στα πλαίσια των Ιερών Κανόνων. Κάθε προσπάθεια μεταβολής τους θα προκαλέσει φοβερά ρήγματα στις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών με απρόβλεπτες συνέπειες για την ενότητα της Εκκλησίας.


Ελπίζουμε ότι όλοι συνειδητοποιούν τι ακριβώς σημαίνουν τα λόγια του Αρχιγραμματέα του Οικουμενικού Θρόνου.


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

_______


Για να βοηθήσω όλους να αντιληφθούν τι σημαίνουν αυτά τα λόγια βάζω ως φωτογραφία να συνοδεύει το σχόλιό μου, όχι τη φωτογραφία του φιλικά προσκείμενου προς το Πατριαρχείο Ρωσίας Εκκλησιαστικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Ρομφαία”, από το οποίο πήρα την είδηση που σχολιάζω, αλλά μιαν άλλη φωτογραφία η οποία είναι ενδεικτική του τι προσπαθώ να εξηγήσω.


Φαίνεται ελκυστικό ίσως σε ορισμένους οπαδούς του Γέροντα Εφραίμ να θέλουν να παίξουν το χαρτί της Ρωσίας. Οι δικοί μου φόβοι πάντως είναι ότι αυτή η εμπλοκή αντί να βοηθήσει θα δυσχεράνει και θα παρατείνει την αποφυλάκιση του Γέροντα.


Αυτό θέλουμε; Προφανώς όχι! Ας πορευτούμε λοιπόν για να ποιήσωμεν και ημείς σωφρόνως...


Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

_________


Ας επιτραπεί στον γράφοντα μια σχετική προσωπική παρατήρηση, η οποία είναι καρπός πολυετούς προσεκτικής μελέτης μου του τρόπου που ενεργεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τον έχω δει πώς αντιδρά σε κάθε πρόκληση εξαιτίας της εκκλησιαστικής κρίσεως επί Αρχιεπισκοπίας του πρώην Αρχιεπισκόπου μας Σπυρίδωνα. Το συμπέρασμα που εξήγαγα είναι ότι ισχύει το ρητό “Do not mess with him” και μη νομίσεις ότι μπορείς να τον οδηγήσεις εκεί που θέλεις εκβιαστικά.


Αντίθετα από ότι νομίζουν οι ηγέτες της GOAL - οι οποίοι αφελώς βαυκαλίζονται ότι αυτοί έριξαν τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα - στην πραγματικότητα η μοίρα του πρώην Αρχιεπισκόπου σφραγίστηκε εξαιτίας του τρόπου που αντιμετώπισε τον τότε Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Ιωακείμ όταν επισκέφθηκε την Αμερική.


Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

___________


Αλλά και όσοι δεν έχουν τη δική μου εμπειρία από τα εκκλησιαστικά πράγματα της Αμερικής νομίζω ότι δεν αγνοούν τι συνέβηκε όταν δοκίμασε ο αλήστου μνήμης Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να γίνει “πάσης Ελλάδος”. Κούνησε την ουρίτσα του, κόμπασε “χρυσοπηγικά”, έβρισε θεούς και δαίμονες και στο τέλος εισέπραξε τη διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας από Σύνοδο πολλών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Αφού συνειδητοποίησε ότι, όχι μόνον οι στόχοι του δεν τον πάνε μακρυά, αλλά ότι κινδυνεύει να καθαιρεθεί, αναγκάστηκε να βάλει την ουρά στα σκέλια και να κάνει τακτική υποχώρηση 180 μοιρών.


ΤΑ ΚΟΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΝΘΡΩΠΩΝ

___________


Τόσο πολύ πείραξε τον αείμνηστο Χριστόδουλο και τους ανθρώπους του η κατάληξη των προσπαθειών του ώστε - όπως βλέπετε - ο δυστυχής άγιος Καλαβρύτων ακόμη ξεφυσά το φαρμάκι του μίσους του εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου με όποιον τρόπο μπορεί. Μητρυιά λέγει στάθηκε για τον Γέροντα Εφραίμ το Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Δεν κοιτάζει ο Σεβασμιότατος καλύτερα να φανεί ο ίδιος πατέρας για τον κ. Παναγιώτη Σημάτη που τόσο αδίκησε και πίκρανε ώστε τον οδήγησε στη σημερινή σχέση του με την Εκκλησία;


Δεν φροντίζει να απαλλάξει - σαν καλός πνευματικός πατέρας που θεωρεί τον εαυτό του ότι είναι - το ποίμνιό του από τον πολύ Βρεσθένης Θεόκλητο (Κουμαριανό), αντί να δυσχεραίνει τη θέση του Γέροντα Εφραίμ;


Την ώρα που εσείς, Σεβασμιότατε, βρίσκετε την ευκαιρία να εκδηλώσετε το αβυσσαλέο μίσος σας προς το Πατριαρχείο ο Γέροντας Εφραίμ βρίσκεται στον Κορυδαλλό και οι 120 μοναχοί του είναι ορφανοί από την παρουσία του.


Σας παρακαλούμε πάρα πολύ να βρείτε άλλο κανάλι να διοχετεύσετε το μίσος σας προς το Πατριαρχείο. Αφήστε τον Γέροντα έξω από τα παιγνίδια σας. Ο π. Εφραίμ βρίσκεται στον Κορυδαλλό και εσείς στις ανέσεις του επισκοπείου σας.


ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ

__________


Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο Πατριάρχης κινήθηκε ήδη στα παρασκήνια για να βοηθήσει την αποφυλάκιση του Γέροντα, αλλά χρειάζεται να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι. Αν ορισμένοι επιμένουν να επιτίθενται εναντίον του Πατριαρχείου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια στάση θα τηρήσει.


ΣΤΗ ΣΩΦΡΟΝΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

_________


Καλόν είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι το Πατριαρχείο νιώθει τα τελευταία χρόνια το λεπίδι του Ρωσικού εθνοφυλετισμού να χαιδεύει το λαιμό του ανατριχιαστικά.


Οσοι, λοιπόν, αγαπούμε τον Γέροντα - οι συγγενείς του, οι φίλοι του, οι μοναχοί του πάνω από όλους, οι πνευματικοί του αδελφοί, οι απλοί άνθρωποι που αγαπούν την Εκκλησία και το Αγιον Ορος, τα πνευματικά του παιδιά, ας κινηθούμε στη σώφρονα πολιτική που χάραξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος - άνθρωπος ασυνήθιστα ψηλού δείκτη νοημοσύνης - και δοκιμασμένος φίλος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και του Γέροντα Εφραίμ και ο οποίος μάλιστα διατηρεί άριστες σχέσεις και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και με το Πατριαρχείο Μόσχας.


ΣΩΦΡΟΝΩΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ

_________


Οσοι συντονίζουν την υπερασπιστική γραμμή του Γέροντα Εφραίμ κινούνται επίσης προς την ορθή κατεύθυνση. Εστειλαν ήδη αντιπροσωπεία στο Φανάρι για να καθησυχάσει τους δικαιολογημένους (επαναλαμβάνω ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΥΣ) φόβους του Πατριάρχη για τις προθέσεις των Ρώσων εθνοφυλετιστών.


Ας μην τους κάνουμε χαλάστρες οι υπόλοιποι έστω και αν κινούμαστε από ανιδιοτελή και αγνά ελατήρια.


Δεν αναφέρομαι φυσικά στον Αγιο Καλαβρύτων οι προθέσεις του οποίου είναι διάτρητες και δεν σχετίζονται έστω και εξ αποστάσεως με το ενδιαφέρον για την αποφυλάκιση του Γέροντα.


Παραθέτουμε το κείμενο που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Ο ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΠΑΧΖΙΑ

==============


Η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με την αντιπροσωπεία της λεγόμενης «Μητρόπολης της Αμπχαζίας» ήταν άτυπη και όχι επίσημη.


Σύμφωνα με το Πατριαρχείο Γεωργίας ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς ανέφερε ότι "η ευκαιρία να συναντηθούν οι εκπρόσωποι της Αμπχαζίας με τον Πατριάρχη, έγινε μετά από πάρα πολλές αιτήσεις".


Να αναφερθεί ότι ο Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου, διέψευσε κατηγορηματικά ότι η εν λόγω αντιπροσωπεία έφτασε στο Φανάρι μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.


Τέλος ανέφερε ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατέστησε σαφές ότι η Αμπχαζία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Γεωργίας και είναι υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Γεωργίας.



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”


No comments:

Post a Comment