Wednesday, January 11, 2012

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_________


Χριστόδουλου Βασιλειάδη, Η σημασία του χρόνου στην απόδοση των έργων για πιάνο, Εκδόσεις Αγία Ταισία, Λευκωσία 2011, σσ. 12.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

====================


Η μελέτη αυτή αποτελεί εισήγηση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καθηγητών Πιάνου Ελλάδας – Τμήμα Ρόδου. Το διεθνές συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 12 μέχρι 14 Σεπτεμβρίου 2008 στη Ρόδο. Στο τεύχος δημοσιεύεται η εισήγηση του κ. Βασιλειάδη τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά.


Η έννοια του χρόνου είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην μουσική. Στην εισήγηση γίνεται προσπάθεια να αναλυθούν οι διάφορες έννοιες, οι οποίες σχετίζονται με τον χρόνο. Είναι σωστή ή χρήση του μετρονόμου ή όχι και πότε; Πώς πρέπει να μελετώνται και να γίνονται τα αργοπορήματα ή οι επιταχύνσεις και γενικά οι διάφορες εναλλαγές στο χρόνο; Πώς λειτουργεί η λογική και το συναίσθημα του ανθρώπου σε σχέση με τον χρόνο; Πώς χρησιμοποιούνται στην καθομιλουμένη γλώσσα οι διάφορες έννοιες, που σχετίζονται με τον χρόνο;


Αυτά και μερικά άλλα είναι ερωτήματα, που σχετίζονται με τον χρόνο και στα οποία γίνεται προσπάθεια να δοθεί απάντηση από τον καλό συγγραφέα. Προσπαθεί επίσης να ερευνήσει τον χρόνο σε σχέση με την διάθεση του εκτελεστή καθώς και με την ένταση, στην οποία εκτελείται ένα έργο.


Η παρούσα εισήγηση αποτελεί προέκταση του σχετικού κεφαλαίου «Περί του χρόνου», του βιβλίου του κ. Βασιλειάδη «Εκ δεξιών και εξ αριστερών – το πιάνο», Εκδόσεις Αγία Ταϊσία, Λευκωσία 1999.


Πολυγραφότατος συγγραφέας ο κ. Βασιλειάδης τιμά την πατρίδα μας με την πολυεπίπεδη προσφορά του ως θεολόγος, μουσουργός, διευθυντής χορωδίας, Καθηγητής της βυζαντινής μουσικής, Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πιανίστας που έδωσε συναυλίες στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Δανία και στη Ρωσία.

No comments:

Post a Comment