Wednesday, January 25, 2012

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ


ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΡΕΡΑΚΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Εμπεριστατωμένη κριτική κατά του νέου προγράμματος Σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών έκανε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλής Ρεράκης, ο οποίος και επεσήμανε τα ψεύδη που μετέρχονται ο Γιαγκάζογλου και οι ΚΑΙΡΟΣκόποι του για να αποπλανήσουν τον Ελληνικό λαό και για να αντικαταστήσουν το κατηχητικό μάθημα των θρησκευτικών με θρησκειολογικό, πολυπολιτισμικό πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί τους στόχους της παγκοσμιοποίησης.

ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
__________

Οπως πολύ ορθά επεσήμανε ο κ. Καθηγητής τα εκπονηθέντα προγράμματα σπουδών απευθύνονται σε μαθητές του Λυκείου ή ακόμη και του πανεπιστημίου και όχι του Δημοτικού ή του Γυμνασίου.

Εδώ ακριβώς στηρίζεται και η δική μου ελπίδα! Ακόμη και αν ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου - με τους άλλους γεννίταρους που τον περιβάλλουν - τελικά κατορθώσουν να τα καθιερώσουν στην Παιδεία θα αποτύχουν, επειδή θα προκληθεί μεγάλη αντίδραση των μαθητών οι οποίοι θα εξαναγκαστούν να μαθαίνουν ένα πληκτικό και ανούσιο μάθημα. Αυτού του είδους τα προγράμματα ενδιαφέρουν τον κ. Γιαγκάζογλου και τους ΚΑΙΡΟΣκόπους του πλην όμως δεν ενδιαφέρουν ούτε τους γονείς, ούτε προπαντός τους μαθητές.

Θα τολμούσα να πω ότι ο Θεός στράβωσε τους γεννίτσαρους του μαθήματος των θρησκευτικών και αυτοπαγίδευσαν - τω Αγίω Θεώ η δόξα - τις μεταβολές που θέλουν να επιβάλουν.

Η ΠΕΘ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
_____________

Αλλά ας μην περιοριστούμε σε αυτό κ. Καθηγητά. Περιμέναμε και από την ΠΕΘ και από τον Σύνδεσμο Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης να κινηθούν δυναμικά για την ανατροπή των τετελεσμένων που προωθεί ο κ. Γιαγκάζογλου με την πλήρη υποστήριξη του διά τας αμαρτίας ημών Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Ούτε με ομιλίες, ούτε με ψηφίσματα, ούτε μέ άρθρα μπορεί να ανακοπεί η γεννιτσαρική λύσσα του κ. Γιαγκάζογλου και του ύπουλου, διπλοπρόσωπου, πονηρού και άφιλου Αρβανίτη.

Ξεσηκώστε το θεολογικό κόσμο - διορισμένους και αδιόριστους - και ξεφωνήστε τον ανάξιο Αρχιεπίσκοπο όπου και αν εμφανίζεται. Κάντε τον να νιώσει στο πετσί του την αποδοκιμασία και την απέχθεια των πιστών απέναντί του. Μόνον τότε θα συνετιστεί και θα θέσει φραγμό στον κ. Γιαγκάζογλου.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την ανακοίνωση του Τμήματος ΠΕΘ Λαρίσσης που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

“ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΣΟΝ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ”

Του Καθηγητή Ηρακλή Ρεράκη
============

Στην ομιλία του ο κ. καθηγητής επισήμανε τα παρακάτω:

α) Η κατάρτιση των Προγραμμάτων Σπουδών πραγματοποιήθηκε χωρίς να ζητηθεί η γνώμη τη Εκκλησίας, των Θεολογικών Σχολών και των Ενώσεων που εκπροσωπούν το σύνολο των θεολόγων.

β) Τα νέα Προγράμματα Σπουδών ανατρέπουν τόσο τον θεολογικό χαρακτήρα όσο και το ορθόδοξο περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών.

γ) Τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα θέτουν ως πρωταρχικό μέλημα τους την διαχείριση της διαφορετικότητας εις βάρος της ολόπλευρης και αρμονικής ανάπτυξης της προσωπικότητας του μαθητή.

δ) Μετατρέπουν τη Θεολογία της ορθοδόξου Εκκλησίας σε θεολογία πολυπολιτισμικότητας, θέτοντας τη διδασκαλία του μαθήματος στην υπηρεσία των στόχων της παγκοσμιοποίησης.

ε) Σε καμία τάξη του Δημοτικού και του Γυμνασίου δεν διατηρείται ως στόχος των Θρησκευτικών η σχέση με το Θεό και η καλλιέργεια της Ορθόδοξης χριστιανικής θρησκευτικής συνείδησης.

στ) Τα περιεχόμενα των Προγραμμάτων Σπουδών λαμβάνουν υπόψη τις προσληπτικές ικανότητες των μαθητών στους οποίους απευθύνονται προτείνοντας θεματολογίες που βρίσκονται από επίπεδο του Λυκείου και άνω.

ζ) Η ύλη των Προγραμμάτων Σπουδών είναι δομημένη σε ένα θέμα πλαίσιο συγκρητισμού και θρησκειολογίας, δημιουργώντας προϋποθέσεις θρησκευτικής σύγχυσης και αδιαφορίας.

η) Τα Προγράμματα Σπουδών, όπως επισήμανε ο κ. καθηγητής, καταρτίσθηκαν εν αγνοία των γονέων των μαθητών και πρότεινε την ενημέρωση των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών των Γονέων, οι οποίοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη θρησκευτική αγωγή.

θ) Αποτελεί παραπλάνηση των Ελλήνων οι προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να παρουσιάζονται οι χώρες της Ευρώπης είτε ότι δεν διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών είτε ότι διδάσκεται ως θρησκειολογία. Η αλήθεια είναι ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβάνουν το χριστιανικό μάθημα στα Προγράμματα Σπουδών.


ΠΗΓΗ:

Τμήμα ΠΕΘ Λαρίσης

No comments:

Post a Comment