Thursday, January 19, 2012

ΚΡΙΣΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ή ΡΕΣΙΤΑΛ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ;


ΚΡΙΣΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ή ΡΕΣΙΤΑΛ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Εκεί που δεν το περιμένεις σου έρχονται τα ευχάριστα. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αχαίας κ. Αθανάσιος δήλωσε ότι ο Μέγας Αθανάσιος ήταν βράχος της πίστεως ασυμβίβαστος προς τις αιρέσεις. Και συνέχισε: “Εμείς οι σύγχρονοι επίσκοποι είμαστε λίγο διπλωμάτες. Βλέπουμε πού πάει το ρεύμα και ακολουθούμε”

Επομένως Αγιε Αχαίας! Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις να αναμένουμε από σας ότι θα σταματήσετε τις συμπροσευχές με τους κάθε λογής αιρετικούς και αλλόθρησκους; Θα αποστασιοποιηθείτε από την εκκλησιολογία της “διηρημένης Εκκλησίας” του Αγίου Μεσσηνίας και θα ενεργήσετε ανάλογα;

Μπορούμε να ελπίζουμε ότι το κήρυγμά σας ήταν ειλικρινές;

Γνωρίζετε βεβαίως ότι καταρχήν δεν σας εμπιστευόμαστε. Σας δόθηκαν σαφέστατες οδηγίες από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου του 2009 να αντιπροσωπεύετε την Εκκλησία της Ελλάδας στο διάλογο με τους Παπικούς, χωρίς να παραβιάζετε τους Ιερούς Κανόνες. Εσείς, όμως Σεβασμιότατε, μετά του ανεκδιήγητου Μητροπολίτη Μεσσηνίας, συνεχίσατε απτόητοι να αγνοείτε προκλητικά τις οδηγίες και σας έδωσε η Σύνοδος της ιεραρχίας και συμμετείχατε έκτοτε σε πλήθος συμπροσευχών με αιρετικούς.

Αν τώρα με τη φωτισμό του Μεγάλου Αθανασίου έχετε μετανοήσει καλωσορίζουμε με όλη μας την ψυχή αυτή σας τη μετάνοια, αλλά - όπως αντιλαμβάνεστε - θα αναμένουμε να δούμε ότι θα βάλετε σε πράξη αυτά που κηρύττετε.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΑΧΑΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: “ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ”

Του Σπύρου Παπαγεωργίου
===============

Με λαμπρότητα τελέστηκε ο Εσπερινός επι τη Εορτή των Αγίων Αθανασίου & Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Πολύδροσο Χαλανδρίου. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αχαϊας κ. Αθανάσιος συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων των πέριξ ενοριών.

Στο κύρηγμά του προς το εκκλησίασμα, που παρά το δριμύ ψύχος είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος τόνισε το υψηλό πνευματικό επίπεδο του Μεγάλου Αθανασίου που πλησίασε σε πνευματικότητα τον Μεγάλο Ασκητή της ερήμου Μέγα Αντώνιο. Επίσης, πρόσθεσε ότι "σε μικρή ηλικία αξιώθηκε να συμμετάσχει στη Α' Οικουμενική Σύνοδο και να εναντιωθεί στις προκλήσεις του Αρείου. Ο Αθανάσιος με τον πλούσιο λόγο του, διατύπωσε με σαφήνεια αυτήν την πραγματικότητα την οποία οι αιρετικοί, με πρωτοστάτη τον Άρειο, διέστρεφαν. Ο Χριστός δεν είναι κτίσμα, αλλά ο φυσικός Υιός και Λόγος του Θεού. "Γεννηθείς, ου ποιηθείς. Ομοούσιος τω Πατρί δι' Ού τα πάντα εγένετο. Ο Υιός είναι η ζώσα Βουλή του Θεού Πατέρα, Άναρχος όπως ο Πατέρας, και ομοούσιος, τόσο με τον Πατέρα, όσο και με το Άγιο Πνεύμα. Από εκεί προήλθαν και οι 7 πρώτες στροφές του Συμβόλου της Πίστεώς μας".
Τέλος, επεσήμανε την υπομονή και την καρτερία του Αγίου Αθανασίου "Εμείς οι σύγχρονοι επίσκοποι είμαστε λίγο διπλωμάτες" είπε "κοιτάμε που πηγαίνει το ρεύμα για να πάμε κι εμείς. Ο Μέγας Αθανάσιος όμως δεν συμβιβάστηκε και δεν υποχώρησε από τις θέσεις του όταν, όντας Πατριάρχης Αλεξανδρείας, εκδιώχθηκε πέντε φορές μέσα στα 46 χρόνια αρχιερατείας από τον θρόνο της Αλεξανδρείας.


ΠΗΓΗ:

Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment