Wednesday, January 11, 2012

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Δρ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΕΡΓΟ 3


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

___________


Δρ. Χριστόδουλου Βασιλειάδη, Διάλογοι Εργο 3, Dialogues Op. 3, Λευκωσία 2011, σσ. 12.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Γνωστός ανά το Παγκύπριο και επέκεινα ο κ. Χριστόδουλος Βασιλειάδης, Διδάκτορας της Θεολογίας, αγιογράφος και διακεκριμένος μουσικός μας προσφέρει δύο συνθέσεις του με την παρούσα έκδοση. α.) Διάλογοι και β.) “Η Πόλις εάλω”.


Οι δύο συνθέσεις, που βρίσκονται στο τεύχος αυτό, αποτελούν προϊόν μακροχρόνιας επεξεργασίας, μέχρι να καταλήξουν στην τελική μορφή του μουσικού κειμένου. Είναι και τα δύο έργα για πιάνο.


Το πρώτο κομμάτι φέρει τον τίτλο «Διάλογοι», διότι αναπτύσσεται ένας διάλογος μεταξύ του δεξιού και του αριστερού χεριού. Αυτός ο διάλογος αναπαριστά τον διάλογο μεταξύ του πιστού και του Θεού.


Το δεύτερο κομμάτι φέρει τον τίτλο «η Πτώση της Κωνσταντινούπολης» ή «Η Πόλις Εάλω». Περιγράφει την τραγική ημέρα, κατά την οποία η Κωνσταντινούπολη καταλήφθηκε από τους Τούρκους, την 29η Μαΐου 1453. Το πρώτο κομμάτι αρχίζει με ένα χαρούμενο διάλογο στη Ρε μείζονα και ακολουθεί ένα δεύτερο μέρος πιο τραγικό στη Ρε ελάσσονα. Τέλος, καταλήγει με την παράθεση του αρχικού θέματος στη Ρε μείζονα. Το δεύτερο κομμάτι είναι γραμμένο στη Μι ύφεση ελάσσονα και ξεκινά με συγχορδίες, που πλησιάζουν την ατοναλιστική μουσική. Μετά από μια αρπιστική συγχορδία αρχίζει μια επίμονη μουσική περιγραφή της πτώσεως της Κωνσταντινούπολης, η οποία καταλήγει με την τελική καταστροφή της Πόλεως.


Συγχαίρουμε θερμά τον φιλόπονο, πολυτάλαντο και αεικίνητο μουσουργό.


No comments:

Post a Comment