Tuesday, January 10, 2012

Η ΟΡΘΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ


Η ΟΡΘΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

========


Το Ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι σαφέστατο.


Δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι:


1.) Ο Οικουμενικός Θρόνος παρακολουθεί και θλίβεται για τις εξελίξεις.


2.) Δεν είναι δυνατόν να λάβει δημόσια θέση για υπόθεση, η οποία εκκρεμοδικεί, σεβόμενο την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης όπως κάνει για όλα τα θέματα. Αλλωστε τούτο καθίσταται ακόμη πιο επιβεβλημένο επειδή αγνοεί την δικογραφία της υπόθεσης.


3.) Η επέμβαση της Εκκλησίας της Ρωσίας θεωρείται ανεπίτρεπτη επειδή ο Αθωνας συνιστά κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Θρόνου ασχέτως του υπερεθνικού χαρακτήρα του. Ως εκ τούτου ουδεμία άλλη Εκκλησία έχει κανονική δικαιοδοσία επί αυτού.


ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ Η ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

___________


Τα δύο πρώτα στοιχεία του Ανακοινωθέντος είναι αυτονόητα και τα επισημάναμε άλλωστε από καιρό.


Αλίμονον αν το Οικουμενικό Πατραρχείο αρχίσει να αντιδικεί δημόσια με την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη. Ποτέ δεν το έκανε και για κανένα θέμα και ούτε ήταν άλλωστε δυνατόν να το κάνει.


ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

_____________


Αυτό που χρειάζεται να προσεχθεί ιδιαιτέρως είναι το τρίτο μέρος του Ανακοινωθέντος.


Θεωρεί την επέμβαση της Εκκλησίας της Ρωσίας για την προφυλάκιση του Γέροντα επέμβαση στα κανονικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφού μόνον το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει κανονική δικαιοδοσία στο Αγιον Ορος.


ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

_________


Ας προσεχθεί ότι το Ανακοινωθέν του Πατριαρχείου αναφέρεται μόνον στην Εκκλησία της Ρωσίας και όχι σε άλλες δηλώσεις συμπαράστασης προς τον Γέροντα Εφραίμ.


Πολλοί ιεράρχες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον Γέροντα από τις Εκκλησίες, της Ελλάδος, της Κύπρου, της Βουλγαρίας, κτλ. και είναι σαφές από το Ανακοινωθέν ότι το Πατριαρχείο δεν αναφέρεται σε αυτούς.


Η αναφορά του Πατριαρχείου στην Εκκλησία της Ρωσίας γίνεται επειδή, με αφορμή την προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ, το Πατριαρχείο Μόσχας βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει την επέκταση της λεγόμενης “Αγίας Ρωσίας” - ένα εθνοφυλετικό εξάμβλωμα - στο Αγιον Ορος, ένα στόχο που επιδιώκει ανοιχτά και με ιταμότητα.


Ελπίζουμε ότι όλοι οι αποδέκτες του Ανακοινωθέντος αντελήφθησαν το περιεχόμενό του και ότι θα ενεργήσουν ανάλογα.


No comments:

Post a Comment