Tuesday, January 17, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έκανε μια πολύ σημαντική δήλωση αναφορικά με την πρόθεση της Εκκλησίας της Κύπρου να δημιουργήσει Θεολογική Σχολή στην Κύπρο.


ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

___________


Διευκρίνισε ότι η Σχολή αυτή δεν θα έχει ως πρότυπο τα Ελλαδικά πρότυπα των Θεολογικών Σχολών, επειδή - όπως πολύ ορθά επεσήμανε ο Μακαριότατος - στις Θεολογικές Σχολές καταλήγουν τα ναυάγια άλλων Σχολών - συνήθως της Φιλοσοφικής -, με αποτέλεσμα την εκκοσμίκευση του φρονήματος των φοιτητών της - που είναι και οι αυριανοί Καθηγητές των Θρησκευτικών - στα σχολεία.


Πέραν της κραυγαλέας έλλειψης ικανής ηγεσίας η κύρια αιτία της αποχαύνωσης του θεολογικού κόσμου, που παρακολουθεί με στωική απάθεια την απο-ορθοδοξοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών που συμβαίνει στις μέρες μας από τον κ. Γιαγκάζογλου και τους “ΚΑΙΡΟΣκόπους του, είναι αυτή ακριβώς η εκκοσμίκευση των φοιτητών των Θεολογικών Σχολών οι οποίοι κλείνουν τη Σχολή για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά δεν κουνούν το μικρό τους το δακτυλάκι για να σταματήσουν την απο-ορθοδοξοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών που προελαύνει.


ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ

______________


Ο Μακαριότατος όμως απεκάλυψε και ένα άλλο λόγο που η Εκκλησία θέλει τη δημιουργία Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο. Θέλει να αναβαθμίσει το μορφωτικό επίπεδο των κληρικών της για να μπορούν να βοηθούν πιο αποτελεσματικά τη διαποίμανση του ποιμνίου της Εκκλησίας που όντως διακρίνεται για το πολύ ψηλό μορφωτικό του επίπεδο.


ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ

___________


Αυτός όντως είναι πολύ ουσιαστικός λόγος δημιουργίας Θεολογικής Σχολής από την Εκκλησία της Κύπρου. Σε παλαιότερο σχετικό άρθρο έγραψα ότι η δημιουργία Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο αντενδείκνυται επειδή οι φοιτητές των Θεολογικών Σχολών της Ελλάδας έχουν την ευκαιρία να ωφεληθούν τα μάλιστα από την πρόσβασή τους στο Αγιον Ορος, σε άλλα ασκητικά κέντρα και πνευματικές ενορίες κτλ..


Η διευκρίνιση όμως του Μακαριότατου ότι ο πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας Θεολογικών Σχολών στην Κύπρο είναι η αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου του κλήρου της διαφοροποιεί πλήρως τα δεδομένα.


ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ;

____________


Υπάρχει όμως κάτι πολύ σημαντικό αναφορικά με τη δημιουργία Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο το οποίο τόσον ο Μακαριότατος όσον και οι λοιποί Αγιοι Συνοδικοί πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη.


Ποιοι θα διδάσκουν στη Θεολογική Σχολή της Κύπρου; Αυτό πρέπει επισταμένα να τους απασχολήσει επειδή - αν δεν υπάρχει το κατάλληλο διδακτικό προσωπικό - τότε σίγουρα - αντί ωφελείας - η Θεολογική αυτή Σχολή θα διαδραματίσει πολύ αρνητικό ρόλο στα εκκλησιαστικά μας πράγματα.


ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

_________


Γίνομαι όσο μπορώ πιο σαφής και συγκεκριμένος. Αν επί παραδείγματι η Θεολογική Σχολή της Κύπρου θα επανδρωθεί με Καθηγητές του φρονήματος και της θεολογικής συνείδησης του κ. Σταύρου Φωτίου ή του κ. Πιτσιλλίδη τότε αυτή η Θεολογική Σχολή, όχι μόνον δεν θα εξυπηρετήσει κανένα απολύτως χρήσιμο σκοπό, αλλά αντίθετα θα καταστεί πρόξενος σοβαρής βλάβης στους κληρικούς της Εκκλησίας της Κύπρου.


ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΑΒΕΙΣ

_________


Μακαριότατε! Είναι αλήθεια ότι το μορφωτικό επίπεδο του ποιμνίου σας στην Κύπρο έχει ανεβεί εντυπωσιακά. Είναι επίσης αλήθεια ότι - κατά το πλείστον - δεν χειροτονούνται ιερείς με ανάλογο μορφωτικό επίπεδο.


Αλλά υπάρχει επίσης μια άλλη αλήθεια, Μακαριότατε, την οποία η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγω να παραγνωρίσει πριν λάβει οριστικές αποφάσεις.


Τω Θεώ η δόξα! Στην Κύπρο - στη συντριπτική τους πλειοψηφία - έχουμε πολύ καλούς κληρικούς. Ανθρώπους που φοβούνται το Θεό. Και αυτό μετρά πολύ περισσότερο από το αν έχουν πτυχία. Η μόρφωση δεν κάνει κακό - αν δεν οδηγεί στη φυσίωση -, αλλά το πρώτιστον είναι η ευλάβεια και ο φόβος του Θεού. Αυτά και μόνον πείθουν τους ανθρώπους να πλησιάσουν την Εκκλησία.


Αν λοιπόν θα υπάρξουν οι προυποθέσεις για φοίτηση σε μια Θεολογική Σχολή στην οποία θα διδάσκουν Καθηγητές με παραδοσιακό φρόνημα έχει καλώς. Αν όμως τα κριτήρια της επιλογής των Καθηγητών της μέλλουσας να δημιουργηθεί Θεολογικής Σχολής θα είναι μόνον ο ακαδημαικοί τίτλοι - έστω και αν τα κατέχουν Οικουμενιστές και νεωτεριστές Καθηγητές - τότε η Θεολογική αυτή Σχολή ΔΕΝ πρέπει για κανένα λόγο να δημιουργηθεί.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.


*****


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: “ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ”

================


Μιλώντας στην αίθουσα του Συμβουλίου της Συγκλήτου όπου έγινε δεκτός, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι η Εκκλησία θέλει πάντα να συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια, ιδιαίτερα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου που είναι το εθνικό πανεπιστήμιο.


Σε καθοδική πορεία το μορφωτικό επίπεδο του Κλήρου


Ανέφερε ότι το μορφωτικό επίπεδο του κυπριακού λαού είναι αρκετά ψηλό και η Εκκλησία θέλει όχι μόνο να διατηρηθεί ψηλό αυτό το επίπεδο αλλά να γίνει ακόμα πιο ψηλό. Σημείωσε ωστόσο ότι το μορφωτικό επίπεδο του Κλήρου βρίσκεται σε καθοδική πορεία. «Η έγνοια μας είναι μεγάλη γι’ αυτό το γεγονός» συμπλήρωσε.


Σε αυτό το πλαίσιο ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την επιθυμία της Εκκλησίας για ίδρυση Θεολογικής Σχολής. “Θέλουμε η Εκκλησία να εμπλέκεται ιδιαίτερα μέσα στη σχολή γιατί δεν θα θέλαμε να κάνουμε Θεολογική Σχολή με τα πρότυπα τα ελλαδικά όπου”, όπως εξήγησε, “πολλές φορές οι φοιτητές σπουδάζουν Θεολογία όχι από ενδιαφέρον αλλά λόγω της βαθμολογίας τους στις προεισαγωγικές εξετάσεις.”


«Σίγουρα θα συνεργαστούμε με το Πανεπιστήμιο και για τη Θεολογική Σχολή η ίδρυση της οποίας καθίσταται αυτή την περίοδο δύσκολη λόγω της οικονομικής ύφεσης» πρόσθεσε.



ΠΗΓΗ:


www.paideia-news.com

1 comment:

  1. Έτσι όπως τα λέτε κύριε Τελεβάντε!!!

    ReplyDelete