Saturday, January 14, 2012

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΟΡΘΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΩΝ


ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΟΡΘΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου


=====================


Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι τριμελής αντιπροσωπεία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου μετέβη στο Φανάρι και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


Συγχαίρουμε θερμά όσους συντονίζουν την υπεράσπιση του Γέροντα οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία της κίνησης.


Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου δεν αναφέρει αν οι Βατοπαιδινοί ζήτησαν ακρόαση από τον Παναγιότατο ή αν εκλήθησαν προς τούτο στο Φανάρι.


Οπως και αν έχει το πράγμα το σίγουρο είναι ότι η τριμελής αντιπροσωπεία έκανε το απολύτως επιβεβλημένο.


ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

_________


Το Βατοπαίδι είναι μοναστήρι του Αγίου Ορους. Το Αγιον Ορος ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου. Οποιαδήποτε προσπάθεια μεταβολής του κανονικού καθεστώτος του Αγίου Ορους θα προκαλέσει πανορθόδοξη αναταραχή, η οποία θα προσλάβει απρόβλεπτες διαστάσεις και παράλληλα θα δημιουργήσει σοβαρότατους κλυδωνισμούς στην Ελληνική εξωτερική πολιτική.


ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

___________


Τα είκοσι μοναστήρια του Αγίου Ορους είναι Ελληνικά Μοναστήρια στα οποία εγκαταβιώνουν μοναχοί από κάθε εθνότητα και έτσι πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν: Ως υπερεθνικό κέντρο της Ορθοδοξίας υπό την κανονική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου και με την άσκηση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του πολιτεύματός του υπό το Ελληνικό Κράτος.


ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ IMPERIUM ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ

____________


Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Εκκλησία της Ρωσίας επιδιώκει μέσω της Μονής Βατοπαιδίου να επεκτείνει το Ρωσικό imperium στον Αθωνα, είναι όχι μόνον απαράδεκτα από εθνικής και εκκλησιαστικής σκοπιάς αλλά και βάζουν τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ στο μάτι του κυκλώνα των πιο μεγάλων κινδύνων.


Οι πληροφορίες ότι μέσω της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου ετοιμάζονται να εισέλθουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες Ρώσοι μοναχοί χωρίς την άδεια της Ιεράς Κοινότητας ή του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί και προκαλεί - ως εικός - βαθύτατη πικρία και ανησυχία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ “ΑΓΙΑΣ ΡΩΣΙΑΣ” ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

_____________


Οι Ρώσοι ασφαλώς - όπως και κάθε άλλη εθνότητα ορθοδόξων - δικαιούνται να μονάσουν στο Αγιον Ορος.


Οι επιφυλάξεις στη συγκεκριμένη περίπτωση σχετίζονται με την παράνομη μαζική εποίκηση Ρώσων μοναχών με σκοπό να αλλοιωθεί ο δημογραφικός χαρακτήρας του Αγίου Ορους και να εγερθούν στη συνέχεια αξιώσεις για επέκταση της λεγόμενης “Αγίας Ρωσίας” - παλαιότερα γνωστής και ως “Τρίτης Ρώμης” - στον Αθωνα.


Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΕΙ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

_________


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τριμελής Βατοπαιδινή αντιπροσωπεία που μετέβη στη Βασιλεύουσα έδωσε πλήρεις εξηγήσεις στον Παναγιότατο και ότι τον καθησύχασε ότι ο Γέροντας Εφραίμ ούτε κατά διάνοιαν δεν έχει την πρόθεση να πραγματοποιήσει πίσω από τις πλάτες του Πατριαρχείου και της Ιεράς Κοινότητας οτιδήποτε που θα θέσει σε κίνδυνο τον Ελληνικό χαρακτήρα του Αγίου Ορους, το αυτοδιοίκητο του χαρακτήρα του ή την κανονική του εξάρτηση από τον Οικουμενικό Θρόνο.


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟ

___________


Η αίρεση του Πανρωσικού εθνοφυλετισμού χτυπά δυνατά την πόρτα της Ορθοδοξίας και ουδείς νουνεχής άνθρωπος που αγαπά το Χριστό δεν προωθεί τα σχέδιά του.


Κύριος ο Θεός οίδεν ότι αγαπούμε τους Ρώσους ομόδοξους αδελφούς μας. Εμπνεόμαστε από τους Αγίους και τους μάρτυρες της Ρωσίας. Μας συνδέει πάνω από όλα το “κοινό ποτήριο” της όντως Ζωής, αλλά την αίρεση του εθνοφυλετισμού τη βδελυσσόμαστε - όπως και κάθε άλλη αίρεση - και επ’ ουδενί λόγω δεν είμαστε διατεθειμένοι να την ανεχτούμε πολλώ μάλλον να την προωθήσουμε.


ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ Η ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

____________


Αλλωστε δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να έχει κοινό νου για να αντιληφθεί κάποιος ότι τα συμφέροντα της Μονής Βατοπαιδίου και ο Γέροντας Εφραίμ εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν καλύτερα με την καθησύχαση των απολύτως δικαιολογημένων φόβων του Παναγιότατου εξατίας των σχετικών δημοσιευμάτων.


14 comments:

  1. kapote katigoreis tous vatopedinous k kapote tous iperaspizese. ke mazi ton athanasio lemesou. na ginw pio sigkekrimenos, milas gia anti-askitikes simvoules h kati tetio. tha ithela na gineis pio sigkekrimenos, oxi me arthro alla edw gia na min dosoume perissoteres idees se osous polemoun ton efrem ton opio theorw k egw athoo.

    ReplyDelete
  2. Δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε.

    Οτι κάνει σωστό ένας άνθρωπος τον επαινούμε.

    Οταν κάνει λάθος του ασκούμε κριτική.

    Πολλές φορές έγραψα ότι ο Λεμεσού είναι άνθρωπος εντυπωσιακών ικανοτήτων.

    Τον π. Εφραίμ - παρόλον ότι πιστεύω ότι είναι αθώος - δεν τον ανακήρυξα αθώο επειδή δεν είμαι δικαστήριο.

    Η προφυλάκισή του όμως είναι ολοφάνερα παράνομη.

    Οσο για αντιασκητικές νοοτροπίες εννοώ τη δημοσιοσχετική συμπεριφορά που αρέσκονται να επιδίδονται με σχέσεις με πολιτικούς, εφοπλιστές κτλ.

    Ενας καλόγερος και ένας επίσκοπος ζει μακρυά από την εκκοσμίκευση και τις δημόσιες σχέσεις.

    Αν δεν το κάνει προδίδει το μοναχικό πνεύμα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. egw allo ennoousa. thimoume pou egrafes oti ine planemenoi ke den kathodigoun sosta tous pantremenous!!!

      Delete
  3. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ.

    ΔΕΝ ΛΕΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥΣ τίποτα

    Οι Πνευματικοί του Σταυρβουνιού όμως βάζουν τα πράγματα στη θέση τους όπως κάνουν και στην Ελλάδα όλοι οι καλοί πνευματικοί.

    ReplyDelete
  4. Να συμπληρώσω ότι δεν λέγουν στους παντρεμένους τίποτα για εγκρατεια.

    Αυτό δεν έιναι πλάνη;

    Ειναι θεωρία του Ιωσήφ του βατοπαιδινου που εχουν τη θρασυτητα να μας το παρουσιαζουν για αγιο.

    ReplyDelete
  5. taxa ti prepei na pei o iereas se enan pantremeno? ti diafora exoun me to stavrovouni? an den kanw lathos o igoumenos tou stavrovouniou ine filos me ton lemesou edw k dekaeties. pes mas perissotera ektos an theoreis oti afto mporei na vlapsei tin ipothesi efrem.

    ReplyDelete
  6. ennoeis gia apoxi apo to sex? den nomizw na min tous lene, alla ke na min tous lene ine konta ston nou oti prepei na ginete ke afto. den mporw na skeftw kapion gia paradigma pou paei tin agia paraskevi ston epitafio ke meta exei ke epafi me tin gineka tou!! sigoura prepei na ginete ke i egkratia.

    ReplyDelete
  7. Οι σχέσεις του Σταυροβουνιού με τον Λεμεσού είναι πολύ μεγάλο θέμα για να αναλυθούν με ένα σχόλιο.

    Αλλά στους παντρεμένους οι σωστοί πνευματικοί συνιστούν εγκράτεια. Δεν μπορεί να έχουν σχέσεις τις μέρες της νηστείας λ.χ..

    Είμαστε αμαρτωλοί;

    Ναι!

    Αλλά όχι να βγαίνουμε και από πάνω και να θέλουμε να αλλάξουμε το νόμο του Ευαγγελίου!

    ReplyDelete
  8. Αυτό λέω κι εγώ. Οτι πρέπει να γίνεται και η εγκράτεια. Καν δεν έχει σημασία ότι το λέω εγώ. Σημασία έχει ότι το διδάσκουν οι Αγιοι της Εκκλησίας.

    ReplyDelete
  9. nomizw apo pedi akoma o lemesou ixe sxeseis me ton igoumeno stavrovouniou. alla sigoura esi pou tous ksereis kati perissotero tha gnorizeis.

    afto ennow oti kamneis lathos. ine dinaton na min lene stous anthropous na egkratevonte? den milw gia megales egkraties alla gia paradigma agia evdomada h tin mera prin kinonisoun. giati na kanoun kati tetio idika se ena monastiri?

    ReplyDelete
  10. Δυστυχώς οι περί εγκρατειας διδασκαλία του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού τους επηρέασε πολύ αρνητικά.

    Εχεις δίκαιο να λες ότι από παιδί ο Λεμεσού είχε σχεσεις με το Σταυροβούνι.

    Γι αυτό άλλωστε και πήρε το όνομα Αθανάσιο, αλλά η επίδραση του Ιωσηφ του βατοπαιδινου υπηρξε πολυ αρνητικη σε μετεπειτα σταδιο

    ReplyDelete
  11. den kserw katholou gia ti didaskalia aftou tou anthropou pou les

    ReplyDelete
  12. Ισως γραψω καποιο εκτενες αρθρο σοτ μελλον

    Πολυ ευφφυης ανθρωπος με πολλα χαρισματα αλλα αυτα που λεγει για την εγκρατεια των συζυγων ειναι πλανη

    κια ουτε ολες αυτες οι θεομπαιξιες τους με τα δηθεν θαυματα που λενε μου αρεσουν αλλα και αυτο ειναι μεγαλο θεμα για να το συζητησουμε στα σχολια

    ReplyDelete
  13. Και φυσικα καθολου δεν μου αρεσε οτι προωθησε τον αρχιοικουμενιστη του ΠΣΕ για να γινει επισκοπος

    ReplyDelete